Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Celozrnný chlieb s cibuľkou a slnečnicovými semienkami od Julky

Celozrnný chlieb s cibuľkou a slnečnicovými semienkami od Julky

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 400 g celozrnnej múky
  • 400 g hladkej múky
  • 25 g čerstvého droždia
  • 700 ml vody
  • 1,5 lyžice soli
  • 1 lyžica cukru
  • Rasca
  • 2 dcl oleja
  • 1 lyžica mlieka
  • Slnečnicové semienka
  • Jedna malá cibuľka
Pomazánka
  • 250g hrudkového tvarohu
  • 3 lyžice pochúťkovej smotany
  • Soľ
  • Korenie
  • 50g šunky
  • 25g masla
  • Pažítka
  • Malá cibuľka

Postup

  1. Do 400 ml teplej vody dáme lyžicu cukru a 25g čerstvého droždia. Rozmiešame. Pridáme 1 polievkovú lyžicu vlažného mlieka a zamiešame. Necháme postáť na teplom mieste, kým kvások pekne napučal
  2. Do ďalšej misky si odvážime 400 g celozrnnej múky a 400 g hladkej múky. Pridáme soľ, rascu, olej, a napučaný kvások a opraženú cibuľku, ktorú sme si pripravili na panvičke. Miešajte cca desať minút, nech je cesto poriadne vymiešané
  3. Cesto by malo byť celkom tuhé, hutné, nie riedke. Keď máme cesto vymiešané, necháme v miske kysnúť. Zakryjeme utierkou a necháme v teple, kysne približne hodinu
  4. Keď je cesto vykysnuté, dosku poprášime hladkou múkou a na ňu vylejeme cesto a vytvarujeme do bochníka. Tá múka je tam na to, aby sa nám cesto nelepilo, takže pekne bochník pováľame v múke
  5. Rúru si necháme vyhriať na 250 stupňov a vložíme do nej nádobu s vodou, ktorá tam ostane počas pečenia
  6. Keď je rúra vyhriata, vložíme do nej chlieb, ktorý položíme na plech vystlatý papierom na pečenie
  7. Chlieb ešte pred vložením do rúry natrieme slanou vodou a posypeme semienkami
  8. Rúru stiahneme na 220 stupňov a pečieme 45 minút
  9. Po upečení chlieb vyberieme z rúry a hneď ho natrieme slanou vodou. Zakryjeme ho čistou utierkou a necháme vyhladnúť
  10. Pomazánka - tvaroh, maslo a pochúťkovú smotanu mixerom poriadne vymiešame. Pridáme soľ, korenie a nakrájanú cibuľku a šunku. Poriadne zmiešame a servírujeme
Cesto
  • 400 g celozrnnej múky
  • 400 g hladkej múky
  • 25 g čerstvého droždia
  • 700 ml vody
  • 1,5 lyžice soli
  • 1 lyžica cukru
  • Rasca
  • 2 dcl oleja
  • 1 lyžica mlieka
  • Slnečnicové semienka
  • Jedna malá cibuľka
Pomazánka
  • 250g hrudkového tvarohu
  • 3 lyžice pochúťkovej smotany
  • Soľ
  • Korenie
  • 50g šunky
  • 25g masla
  • Pažítka
  • Malá cibuľka
  1. Do 400 ml teplej vody dáme lyžicu cukru a 25g čerstvého droždia. Rozmiešame. Pridáme 1 polievkovú lyžicu vlažného mlieka a zamiešame. Necháme postáť na teplom mieste, kým kvások pekne napučal
  2. Do ďalšej misky si odvážime 400 g celozrnnej múky a 400 g hladkej múky. Pridáme soľ, rascu, olej, a napučaný kvások a opraženú cibuľku, ktorú sme si pripravili na panvičke. Miešajte cca desať minút, nech je cesto poriadne vymiešané
  3. Cesto by malo byť celkom tuhé, hutné, nie riedke. Keď máme cesto vymiešané, necháme v miske kysnúť. Zakryjeme utierkou a necháme v teple, kysne približne hodinu
  4. Keď je cesto vykysnuté, dosku poprášime hladkou múkou a na ňu vylejeme cesto a vytvarujeme do bochníka. Tá múka je tam na to, aby sa nám cesto nelepilo, takže pekne bochník pováľame v múke
  5. Rúru si necháme vyhriať na 250 stupňov a vložíme do nej nádobu s vodou, ktorá tam ostane počas pečenia
  6. Keď je rúra vyhriata, vložíme do nej chlieb, ktorý položíme na plech vystlatý papierom na pečenie
  7. Chlieb ešte pred vložením do rúry natrieme slanou vodou a posypeme semienkami
  8. Rúru stiahneme na 220 stupňov a pečieme 45 minút
  9. Po upečení chlieb vyberieme z rúry a hneď ho natrieme slanou vodou. Zakryjeme ho čistou utierkou a necháme vyhladnúť
  10. Pomazánka - tvaroh, maslo a pochúťkovú smotanu mixerom poriadne vymiešame. Pridáme soľ, korenie a nakrájanú cibuľku a šunku. Poriadne zmiešame a servírujeme