Celozrnný chlieb s cibuľkou a slnečnicovými semienkami od Julky
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 400 g celozrnnej múky
- 400 g hladkej múky
- 25 g čerstvého droždia
- 700 ml vody
- 1,5 lyžice soli
- 1 lyžica cukru
- Rasca
- 2 dcl oleja
- 1 lyžica mlieka
- Slnečnicové semienka
- Jedna malá cibuľka
Pomazánka
- 250g hrudkového tvarohu
- 3 lyžice pochúťkovej smotany
- Soľ
- Korenie
- 50g šunky
- 25g masla
- Pažítka
- Malá cibuľka
Postup
- Do 400 ml teplej vody dáme lyžicu cukru a 25g čerstvého droždia. Rozmiešame. Pridáme 1 polievkovú lyžicu vlažného mlieka a zamiešame. Necháme postáť na teplom mieste, kým kvások pekne napučal
- Do ďalšej misky si odvážime 400 g celozrnnej múky a 400 g hladkej múky. Pridáme soľ, rascu, olej, a napučaný kvások a opraženú cibuľku, ktorú sme si pripravili na panvičke. Miešajte cca desať minút, nech je cesto poriadne vymiešané
- Cesto by malo byť celkom tuhé, hutné, nie riedke. Keď máme cesto vymiešané, necháme v miske kysnúť. Zakryjeme utierkou a necháme v teple, kysne približne hodinu
- Keď je cesto vykysnuté, dosku poprášime hladkou múkou a na ňu vylejeme cesto a vytvarujeme do bochníka. Tá múka je tam na to, aby sa nám cesto nelepilo, takže pekne bochník pováľame v múke
- Rúru si necháme vyhriať na 250 stupňov a vložíme do nej nádobu s vodou, ktorá tam ostane počas pečenia
- Keď je rúra vyhriata, vložíme do nej chlieb, ktorý položíme na plech vystlatý papierom na pečenie
- Chlieb ešte pred vložením do rúry natrieme slanou vodou a posypeme semienkami
- Rúru stiahneme na 220 stupňov a pečieme 45 minút
- Po upečení chlieb vyberieme z rúry a hneď ho natrieme slanou vodou. Zakryjeme ho čistou utierkou a necháme vyhladnúť
- Pomazánka - tvaroh, maslo a pochúťkovú smotanu mixerom poriadne vymiešame. Pridáme soľ, korenie a nakrájanú cibuľku a šunku. Poriadne zmiešame a servírujeme
Cesto
- 400 g celozrnnej múky
- 400 g hladkej múky
- 25 g čerstvého droždia
- 700 ml vody
- 1,5 lyžice soli
- 1 lyžica cukru
- Rasca
- 2 dcl oleja
- 1 lyžica mlieka
- Slnečnicové semienka
- Jedna malá cibuľka
Pomazánka
- 250g hrudkového tvarohu
- 3 lyžice pochúťkovej smotany
- Soľ
- Korenie
- 50g šunky
- 25g masla
- Pažítka
- Malá cibuľka
- Do 400 ml teplej vody dáme lyžicu cukru a 25g čerstvého droždia. Rozmiešame. Pridáme 1 polievkovú lyžicu vlažného mlieka a zamiešame. Necháme postáť na teplom mieste, kým kvások pekne napučal
- Do ďalšej misky si odvážime 400 g celozrnnej múky a 400 g hladkej múky. Pridáme soľ, rascu, olej, a napučaný kvások a opraženú cibuľku, ktorú sme si pripravili na panvičke. Miešajte cca desať minút, nech je cesto poriadne vymiešané
- Cesto by malo byť celkom tuhé, hutné, nie riedke. Keď máme cesto vymiešané, necháme v miske kysnúť. Zakryjeme utierkou a necháme v teple, kysne približne hodinu
- Keď je cesto vykysnuté, dosku poprášime hladkou múkou a na ňu vylejeme cesto a vytvarujeme do bochníka. Tá múka je tam na to, aby sa nám cesto nelepilo, takže pekne bochník pováľame v múke
- Rúru si necháme vyhriať na 250 stupňov a vložíme do nej nádobu s vodou, ktorá tam ostane počas pečenia
- Keď je rúra vyhriata, vložíme do nej chlieb, ktorý položíme na plech vystlatý papierom na pečenie
- Chlieb ešte pred vložením do rúry natrieme slanou vodou a posypeme semienkami
- Rúru stiahneme na 220 stupňov a pečieme 45 minút
- Po upečení chlieb vyberieme z rúry a hneď ho natrieme slanou vodou. Zakryjeme ho čistou utierkou a necháme vyhladnúť
- Pomazánka - tvaroh, maslo a pochúťkovú smotanu mixerom poriadne vymiešame. Pridáme soľ, korenie a nakrájanú cibuľku a šunku. Poriadne zmiešame a servírujeme