Černicovo-šafránový cheesecake
Popis
Ingrediencie
Sušienky
- 120g múka
- 8g kukuričný škrob
- 1g soľ
- 30g kakao
- 10g kakao čierne
- 115g maslo
- 100g cukor krupica
- 1 ks vajíčko
- vanilka
Korpus
- 300g kakaové sušienky
- 150g maslo
Náplň
- 500g mascarpone
- 300ml smotana na šlahanie 33%
- 100g cukor krupica
- 0,5 lyžičky šafránu (dopredu namočený v smotane)
- 15g rozpustená želatínová masa
- 150g černice čerstvé
Poleva
- 200g černicové pyré (alebo černice)
- 200ml šťava z černíc
- 1/2 šťava z citrónu
- 4 plátky želatíny
- (ak nie je šťava zo zaváraniny, použije sa voda, vtedy sa doplní 25g cukru)
Na ozdobenie
- černice, iné bobule, maracuja
- šafrán, čoko ozdoba (100g biela čoko)
- drvené pistácie, zlatý prach
- jedlé kvety, mäta
Postup
- Rúru rozohrejeme na 170 stupňov. Nachystáme si plech s papierom
- Sušienkové cesto - múku so škrobom a kakaom zmiešame a dáme stranou. Do kuchynského robota dáme miešať maslo s cukrom, pridáme potom vajíčko a vanilku. Necháme to pekne vymiešať a pridáme suchú zmes. Homogénne cesto vyvaľkáme medzi dvoma papiermi a vykrojíme sušienky. Dáme piecť na 180 stupňov približne 10 min.
- Plnka - misa, v ktorej budeme robiť krém musí byť dopredu vychladená. Mixérom pomaly vymiešame mascarpone, pridáme smotanu (aj šafránovú) s cukrom a nakoniec želatínovú zmes
- Vyberieme sušienky a dáme ich rýchlo chladiť do shockeru. Zatiaľ nachystáme formu 22cm.
- Vychladnuté sušienky rozomelieme a pridáme maslo. Hmotu vystelieme do formy a uhladíme, spravíme menší okraj
- Dáme piecť do rúry na 10-12 min. Po upečení necháme chladiť
- Na vychladnutý korpus poukladáme černice rozpolené na polovičky a zalejeme zmesou mascarpone. Dáme chladiť cca 1h.
- Z čokolády vyrobíme dekoráciu a dáme ju chladiť. Nachystáme si ovocie na dekoráciu
- Poleva - zohrejeme černicové pyré (alebo černice, so šťavou, chvíľu redukovať, rozmixovať a prepasírovať), pridáme odmočenú želatínu. Chvíľu necháme vychladnúť a potom nalejeme na vychladený cheesecake. Dáme opäť chladiť
- Vychladený cheesecake odekorujeme
Sušienky
- 120g múka
- 8g kukuričný škrob
- 1g soľ
- 30g kakao
- 10g kakao čierne
- 115g maslo
- 100g cukor krupica
- 1 ks vajíčko
- vanilka
Korpus
- 300g kakaové sušienky
- 150g maslo
Náplň
- 500g mascarpone
- 300ml smotana na šlahanie 33%
- 100g cukor krupica
- 0,5 lyžičky šafránu (dopredu namočený v smotane)
- 15g rozpustená želatínová masa
- 150g černice čerstvé
Poleva
- 200g černicové pyré (alebo černice)
- 200ml šťava z černíc
- 1/2 šťava z citrónu
- 4 plátky želatíny
- (ak nie je šťava zo zaváraniny, použije sa voda, vtedy sa doplní 25g cukru)
Na ozdobenie
- černice, iné bobule, maracuja
- šafrán, čoko ozdoba (100g biela čoko)
- drvené pistácie, zlatý prach
- jedlé kvety, mäta
- Rúru rozohrejeme na 170 stupňov. Nachystáme si plech s papierom
- Sušienkové cesto - múku so škrobom a kakaom zmiešame a dáme stranou. Do kuchynského robota dáme miešať maslo s cukrom, pridáme potom vajíčko a vanilku. Necháme to pekne vymiešať a pridáme suchú zmes. Homogénne cesto vyvaľkáme medzi dvoma papiermi a vykrojíme sušienky. Dáme piecť na 180 stupňov približne 10 min.
- Plnka - misa, v ktorej budeme robiť krém musí byť dopredu vychladená. Mixérom pomaly vymiešame mascarpone, pridáme smotanu (aj šafránovú) s cukrom a nakoniec želatínovú zmes
- Vyberieme sušienky a dáme ich rýchlo chladiť do shockeru. Zatiaľ nachystáme formu 22cm.
- Vychladnuté sušienky rozomelieme a pridáme maslo. Hmotu vystelieme do formy a uhladíme, spravíme menší okraj
- Dáme piecť do rúry na 10-12 min. Po upečení necháme chladiť
- Na vychladnutý korpus poukladáme černice rozpolené na polovičky a zalejeme zmesou mascarpone. Dáme chladiť cca 1h.
- Z čokolády vyrobíme dekoráciu a dáme ju chladiť. Nachystáme si ovocie na dekoráciu
- Poleva - zohrejeme černicové pyré (alebo černice, so šťavou, chvíľu redukovať, rozmixovať a prepasírovať), pridáme odmočenú želatínu. Chvíľu necháme vychladnúť a potom nalejeme na vychladený cheesecake. Dáme opäť chladiť
- Vychladený cheesecake odekorujeme