Cesnakový chlieb od Alenky
Popis
Ingrediencie
Chlieb
- 500 g hladkej múky T650
- 3 čajové lyžičky soli
- 1 polievková lyžica cesnakového prášku
- 2 polievkové lyžice octu
- 400 ml teplej vody
- 2 čajové lyžičky cukru
- 22 g čerstvého droždia
Cesnakovo – syrová nátierka s orechmi a pažítkou
- 1 ks nátierkového syra
- 1 ks tavený syr v črievku
- 100 g tvrdý syr
- 5 polievkových lyžíc šľahačkovej smotany
- 4 ks vlašské orechy
- pažítka
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ
- čierne korenie
Postup
- V teplej vode rozpustíme cukor a droždie. V mise zmiešame múku, soľ, cesnak a ocot. Pridáme kvások a premiešame tak, aby sa cesto spojilo / nemiesime/. Prikryjeme a necháme hodinu kysnúť
- Vykysnuté cesto presunieme na pomúčenú dosku a poprekladáme ho. Potom ho zložíme tak, že kraje cesta preložíme do stredu. Bochník otočíme tak, aby bol spoj cesta na spodnej strane a preložíme ho na plech s papierom na pečenie
- Zakryjeme utierkou a necháme podkysnúť cca. 20 minút. Pred pečením vložíme do rúry nádobu s horúcou vodou a chlieb pečieme 15 minút pri teplote 210 stupňov a potom ešte 30 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke
- Podávame s cesnakovou nátierkou
- Nátierka - orechy nasekáme a zmiešame ich s ostatnými surovinami a vymiešame hladký krém, ktorý natrieme na chlieb
Chlieb
- 500 g hladkej múky T650
- 3 čajové lyžičky soli
- 1 polievková lyžica cesnakového prášku
- 2 polievkové lyžice octu
- 400 ml teplej vody
- 2 čajové lyžičky cukru
- 22 g čerstvého droždia
Cesnakovo – syrová nátierka s orechmi a pažítkou
- 1 ks nátierkového syra
- 1 ks tavený syr v črievku
- 100 g tvrdý syr
- 5 polievkových lyžíc šľahačkovej smotany
- 4 ks vlašské orechy
- pažítka
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ
- čierne korenie
- V teplej vode rozpustíme cukor a droždie. V mise zmiešame múku, soľ, cesnak a ocot. Pridáme kvások a premiešame tak, aby sa cesto spojilo / nemiesime/. Prikryjeme a necháme hodinu kysnúť
- Vykysnuté cesto presunieme na pomúčenú dosku a poprekladáme ho. Potom ho zložíme tak, že kraje cesta preložíme do stredu. Bochník otočíme tak, aby bol spoj cesta na spodnej strane a preložíme ho na plech s papierom na pečenie
- Zakryjeme utierkou a necháme podkysnúť cca. 20 minút. Pred pečením vložíme do rúry nádobu s horúcou vodou a chlieb pečieme 15 minút pri teplote 210 stupňov a potom ešte 30 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke
- Podávame s cesnakovou nátierkou
- Nátierka - orechy nasekáme a zmiešame ich s ostatnými surovinami a vymiešame hladký krém, ktorý natrieme na chlieb