Chapito s lietajúcim Dumbom
Popis
Ingrediencie
Cesto
-
(biele+červené)
- 8+8ks vajcia
- 400+400g cukor kr.
- 200+200ml voda
- 200+200ml olej
- 400+400g hladká múka
- 1+1 balíček kypriaci prášok
- červené gelové farbivo
Sirup
- 400ml voda
- 400g cukor kr.
- citrónová šťava
- rumový extrakt
- punčový extrakt
Malinový džem
- 300g malinové pyré
- 100g cukor kr.
- 1 balíček želírovací ovocný cukor
- citrónová šťava
Meringue krém
- 3ks bielka (cca 100-110g)
- 185g cukor krupica
- 250g maslo
Dekorácia
- 1kg biely poťahový fondán
- 1kg červený poťahový fondán
- 100g čierny poťahový fondán
- 500g šedá modelovacia hmota (alebo biela + čierna farba)
- 50g ružový fondán
- 50g žltý fondán
Postup
- Zapneme rúru na 180C a nachystáme si 2 formy na pečenie 20cm priemer
- Piškótové cesto I - preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva v separátnej miske. Žĺtka vymiešame mixérom a postupne pridávame cukor, kým nezbelejú a nenaberú na objeme
- Potom treba pridať vodu a olej na pomalých otáčkach, kým sa cesto nezjednotí. Nakoniec pridáme múku. V kuchynskom robote vymiešame bielka do tuhej hmoty. Do žĺtkovej zmesi pomaly pridávame suchý sneh a ručne premiešame, kým sa nevytvorí jednotné cesto. Cesto dáme do jednej formy vystlatej papierom
- Rúru predohrejeme na 180 stupňov a pečieme cca 30min
- Piškótové cesto II - rovnaký postup, len použijeme červené farbivo
- Malinový džem - malinové pyré dáme variť, pridáme cukor, miešame kým sa nerozpustí, potom šťavu z citróna a želírovaci cukor. Potom dáme chladiť
- Sirup - dáme variť vodu s cukrom, chvíľu necháme povariť a odstavíme. Pridáme esencie a dáme chladiť
- Z modelovacej hmoty vymodelujeme lietajúceho sloníka a vystužíme konštrukciou
- Vyberieme korpusy z rúry a dáme chladiť
- Swiss merinque krém - nad vodným kúpelom miešame bielka s cukrom a zahrievame na 70 stupňov, kým sa cukor nerozpustí. Potom dáme do mixéra a vymiešame na tuhú penu, kým nevychladne cca 5min. Potom pridáme postupne maslo a na malých otáčkach, kým sa hmota nespojí, pridáme otáčky a vymiešame do krémova
- Korpusy nakrojíme na 3 vrstvy. Každú vrstvu vykrojíme kruhovými vykrajovačmi a poprehadzujeme biely korpus s červeným a vytvoríme šachovnicový vzor. Postupne korpusy začneme ukladať na seba, ale pred tým ich namočíme do sirupu, aby nasali šťavu. Potom potrieme džemom. Striedame farebnosť korpusov a proces opakujeme. Na vrch torty umiestnime zbytky odrezkov do tvaru špicu (strecha cirkusu). Dáme chladiť
- Vychladenú tortu začneme potierať SMK. Najprv celú potrieme rovnomerne a zarovnáme. Vyvaľkáme biely a červenýn fondán, nakrájame na pruhy cca 2cm a striedame ich a rozvaľkáme dlhý pás. Potiahneme strany torty a vytvoríme efekt závesu. Strechu urobíme z bielych a červených trojuholníkov, ktoré spojíme ako keby boli zošívané. Umiestnime na vrch torty. Z bieleho fondánu vyrobíme malú vlajku na špajličku a umiestnime ju na vrch chapita
- Sloníka zapichneme do torty
Cesto
-
(biele+červené)
- 8+8ks vajcia
- 400+400g cukor kr.
- 200+200ml voda
- 200+200ml olej
- 400+400g hladká múka
- 1+1 balíček kypriaci prášok
- červené gelové farbivo
Sirup
- 400ml voda
- 400g cukor kr.
- citrónová šťava
- rumový extrakt
- punčový extrakt
Malinový džem
- 300g malinové pyré
- 100g cukor kr.
- 1 balíček želírovací ovocný cukor
- citrónová šťava
Meringue krém
- 3ks bielka (cca 100-110g)
- 185g cukor krupica
- 250g maslo
Dekorácia
- 1kg biely poťahový fondán
- 1kg červený poťahový fondán
- 100g čierny poťahový fondán
- 500g šedá modelovacia hmota (alebo biela + čierna farba)
- 50g ružový fondán
- 50g žltý fondán
- Zapneme rúru na 180C a nachystáme si 2 formy na pečenie 20cm priemer
- Piškótové cesto I - preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva v separátnej miske. Žĺtka vymiešame mixérom a postupne pridávame cukor, kým nezbelejú a nenaberú na objeme
- Potom treba pridať vodu a olej na pomalých otáčkach, kým sa cesto nezjednotí. Nakoniec pridáme múku. V kuchynskom robote vymiešame bielka do tuhej hmoty. Do žĺtkovej zmesi pomaly pridávame suchý sneh a ručne premiešame, kým sa nevytvorí jednotné cesto. Cesto dáme do jednej formy vystlatej papierom
- Rúru predohrejeme na 180 stupňov a pečieme cca 30min
- Piškótové cesto II - rovnaký postup, len použijeme červené farbivo
- Malinový džem - malinové pyré dáme variť, pridáme cukor, miešame kým sa nerozpustí, potom šťavu z citróna a želírovaci cukor. Potom dáme chladiť
- Sirup - dáme variť vodu s cukrom, chvíľu necháme povariť a odstavíme. Pridáme esencie a dáme chladiť
- Z modelovacej hmoty vymodelujeme lietajúceho sloníka a vystužíme konštrukciou
- Vyberieme korpusy z rúry a dáme chladiť
- Swiss merinque krém - nad vodným kúpelom miešame bielka s cukrom a zahrievame na 70 stupňov, kým sa cukor nerozpustí. Potom dáme do mixéra a vymiešame na tuhú penu, kým nevychladne cca 5min. Potom pridáme postupne maslo a na malých otáčkach, kým sa hmota nespojí, pridáme otáčky a vymiešame do krémova
- Korpusy nakrojíme na 3 vrstvy. Každú vrstvu vykrojíme kruhovými vykrajovačmi a poprehadzujeme biely korpus s červeným a vytvoríme šachovnicový vzor. Postupne korpusy začneme ukladať na seba, ale pred tým ich namočíme do sirupu, aby nasali šťavu. Potom potrieme džemom. Striedame farebnosť korpusov a proces opakujeme. Na vrch torty umiestnime zbytky odrezkov do tvaru špicu (strecha cirkusu). Dáme chladiť
- Vychladenú tortu začneme potierať SMK. Najprv celú potrieme rovnomerne a zarovnáme. Vyvaľkáme biely a červenýn fondán, nakrájame na pruhy cca 2cm a striedame ich a rozvaľkáme dlhý pás. Potiahneme strany torty a vytvoríme efekt závesu. Strechu urobíme z bielych a červených trojuholníkov, ktoré spojíme ako keby boli zošívané. Umiestnime na vrch torty. Z bieleho fondánu vyrobíme malú vlajku na špajličku a umiestnime ju na vrch chapita
- Sloníka zapichneme do torty