Dom grófa van Erštodyho od Dana
Popis
Ingrediencie
Medové cesto so škoricou
- 400 g hladkej múky
- 125 g masla
- 2 vajcia
- 160 g práškového cukru
- 125 g medu
- štipka škorice
- ½ ČL sódy bikarbóny
- 1 PL perníkového korenia
Bielková glazúra
- 1 bielko
- 150 g práškový cukor
- citrónová šťava – pár kvapiek
Postup
- Múku a cukor preosejeme, pridáme sypké zložky, koreniny, sódu bikarbónu, škoricu a premiešame
- Pridáme mierne nahriaty med, premiešame
- Nakoniec pridáme nakrájané maslo a vajcia
- Vypracované cesto necháme zabalené odležať 24 hodín
- Po odležaní vyvaľkáme na plát hrubý 3 – 5 mm, vykrajujeme medovníčky, ktoré ukladáme na vymastený plech, alebo mastný papier
- Pečieme veľmi krátko 5 - 7 min pri teplote 220 – 230 °C do svetlohnedej farby, teplovzdušná rúra 170 °C
- Po upečení ešte teplé môžeme potrieť rozšľahaným žĺtkom
- Necháme odležať do druhého dňa a zdobíme bielkovou glazúrou
- Cukor preosejeme minimálne 3 x a spolu s bielkami miešame do hustej peny. Pomocou kornútika, alebo malého vrecka a špičky zdobíme
Medové cesto so škoricou
- 400 g hladkej múky
- 125 g masla
- 2 vajcia
- 160 g práškového cukru
- 125 g medu
- štipka škorice
- ½ ČL sódy bikarbóny
- 1 PL perníkového korenia
Bielková glazúra
- 1 bielko
- 150 g práškový cukor
- citrónová šťava – pár kvapiek
- Múku a cukor preosejeme, pridáme sypké zložky, koreniny, sódu bikarbónu, škoricu a premiešame
- Pridáme mierne nahriaty med, premiešame
- Nakoniec pridáme nakrájané maslo a vajcia
- Vypracované cesto necháme zabalené odležať 24 hodín
- Po odležaní vyvaľkáme na plát hrubý 3 – 5 mm, vykrajujeme medovníčky, ktoré ukladáme na vymastený plech, alebo mastný papier
- Pečieme veľmi krátko 5 - 7 min pri teplote 220 – 230 °C do svetlohnedej farby, teplovzdušná rúra 170 °C
- Po upečení ešte teplé môžeme potrieť rozšľahaným žĺtkom
- Necháme odležať do druhého dňa a zdobíme bielkovou glazúrou
- Cukor preosejeme minimálne 3 x a spolu s bielkami miešame do hustej peny. Pomocou kornútika, alebo malého vrecka a špičky zdobíme