Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Domáce slané pečivo podľa Nadi

Domáce slané pečivo podľa Nadi

Popis

Ingrediencie

Základné cesto
  • 1,4 kg hladkej múky
  • 600 ml vody
  • 2 ks droždia
  • 4 čajové lyžičky soli
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • 75 g masla
  • 1 žĺtok
Škvarkové pagáče
  • 250 g pomletých škvariek
  • 1 uvarený postrúhaný zemiak
  • Soľ, podľa potreby
  • Vajíčko a strúhaný syr na dokončenie
Cesnakové slimáky
  • 150 g masla
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička soli
  • 1 žĺtok
  • sezam na posypanie
Syrové tyčinky
  • 125 g masla
  • 1 lyžica kyslej smotany
  • 150 g strúhaného syra
  • olej a mak na dokončenie

Postup

  1. Základné cesto – Z vody, cukru a droždia si urobíme kvások. Necháme 10 minút odpočívať. Zatiaľ si zmiešame múku so soľou. Prilejeme kvások, žĺtok a rozpustené maslo. Miesime do momentu, kým cesto nelepí. Necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste
  2. Škvarkové pagáče – cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, ktorý potrieme škvarkovo-zemiakovou zmesou do 2/3. Preložíme ako papier. Znovu potrieme do 2/3 a preložíme. Rozvaľkáme, ešte raz preložíme a vyvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm. Vykrajujeme kolieska, ktoré necháme ešte 20 minút podkysnúť, potrieme vajíčkom a posypeme syrom. Pečieme cca 20 minút na 200 stupňoch
  3. Cesnakové slimáky – cesto rozvaľkáme na obdĺžnik. Maslo vymiešame so žĺtkom, soľou a pretlačeným cesnakom. Natrieme na cesto, zatočíme do rolády, ktorú navrchu potrieme ešte trochou plnky, nakrájame cik-cak na trojuholníčky, posypeme sezamom. Pečieme cca 20 minút na 200 stupňoch
  4. Syrové tyčinky – cesto rozdelíme na 2 časti. Vyvaľkáme rovnaké obdĺžniky. Povolené maslo vymiešame s kyslou smotanou a nastrúhaným syrom. Natrieme na prvý plát, prikryjeme druhým. Narežeme na pruhy cca 2,5 cm hrubé, ktoré zatočíme. Potrieme olejom a posypeme makom. Pečieme cca 20 minút na 200 stupňoch
Základné cesto
  • 1,4 kg hladkej múky
  • 600 ml vody
  • 2 ks droždia
  • 4 čajové lyžičky soli
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • 75 g masla
  • 1 žĺtok
Škvarkové pagáče
  • 250 g pomletých škvariek
  • 1 uvarený postrúhaný zemiak
  • Soľ, podľa potreby
  • Vajíčko a strúhaný syr na dokončenie
Cesnakové slimáky
  • 150 g masla
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička soli
  • 1 žĺtok
  • sezam na posypanie
Syrové tyčinky
  • 125 g masla
  • 1 lyžica kyslej smotany
  • 150 g strúhaného syra
  • olej a mak na dokončenie
  1. Základné cesto – Z vody, cukru a droždia si urobíme kvások. Necháme 10 minút odpočívať. Zatiaľ si zmiešame múku so soľou. Prilejeme kvások, žĺtok a rozpustené maslo. Miesime do momentu, kým cesto nelepí. Necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste
  2. Škvarkové pagáče – cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, ktorý potrieme škvarkovo-zemiakovou zmesou do 2/3. Preložíme ako papier. Znovu potrieme do 2/3 a preložíme. Rozvaľkáme, ešte raz preložíme a vyvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm. Vykrajujeme kolieska, ktoré necháme ešte 20 minút podkysnúť, potrieme vajíčkom a posypeme syrom. Pečieme cca 20 minút na 200 stupňoch
  3. Cesnakové slimáky – cesto rozvaľkáme na obdĺžnik. Maslo vymiešame so žĺtkom, soľou a pretlačeným cesnakom. Natrieme na cesto, zatočíme do rolády, ktorú navrchu potrieme ešte trochou plnky, nakrájame cik-cak na trojuholníčky, posypeme sezamom. Pečieme cca 20 minút na 200 stupňoch
  4. Syrové tyčinky – cesto rozdelíme na 2 časti. Vyvaľkáme rovnaké obdĺžniky. Povolené maslo vymiešame s kyslou smotanou a nastrúhaným syrom. Natrieme na prvý plát, prikryjeme druhým. Narežeme na pruhy cca 2,5 cm hrubé, ktoré zatočíme. Potrieme olejom a posypeme makom. Pečieme cca 20 minút na 200 stupňoch