Glazúrovaná torta podľa Štefana
Popis
Ingrediencie
Cesto
-
Piškótový korpus č.1 (spodný)
- 3 vajcia
- 3 kopcové lyžice práškového cukru
- 3 kopcové lyžice polohrubej múky
- 1 lyžica mletých orechov
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 3 lyžice rastlinného oleja
Piškótový korpus č.2
- 3 vajcia
- 3 kopcové lyžice práškového cukru
- 3 kopcové lyžice polohrubej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 3 lyžice rastlinného oleja
Jahodové želé
- Jahody 300g
- 1bal. želé
- 20ml studenej vody
- 80g cukor
- 1PL kukuričný škrob
Citrónovo vanilkový mousse
- 1bal želé
- 300ml mlieko
- Citrónová kôra
- Vanilková esencia 1ČL
- 150g cukor
- 2PL škrob
- 4 žĺtka
- 120g maslo
- 250ml šľahačkovej smotany
Poleva
- 150ml voda
- 300g cukor
- 1bal želé
- 200ml kondenzované mlieko
- 350g biela čokoláda
- Červená farba
Postup
- Korpus č.1 - do mixéra s metličkou dáme 3 vajcia izbovej teploty a 3 kopcové lyžice práškového cukru a miešame okolo 5 min. (dokiaľ bude zmes tuhšia). Počas mixovania si pripravíme suchú zmes do druhej misky, ktorá pozostáva z preosiatych 3 kopcovitých lyžíc polohrubej múky a 1 lyžičky kypriaceho prášku a mletých orechov. Do vymixovaných vajec pridáme 1/3 suchej múkovej zmesi a miešať ručne pomocou špatule spôsobom skladaním zmesi. Po zapracovaní 1/3 suchej zmesi pridáme druhú tretinu a miešame ďalej. Na koniec miešania pridáme poslednú tretinu múkovej zmesi a 3 lyžice oleja a premiešame. Pečieme vo vymastenej a pomúčnenej misy. Pečieme pri 180 stupňoch, 18 min. Po dopečení zaťažíme
- Korpus č.2 - do mixéra s metličkou dáme 3 vajcia izbovej teploty a 3 kopcové lyžice práškového cukru a miešame okolo 5 min. (dokedy bude zmes tuhšia). Počas mixovania si pripravíme suchú zmes do druhej misky, ktorá pozostáva z preosiatych 3 kopcovitých lyžíc polohrubej múky a 1 lyžičky kypriaceho prášku. Do vymixovaných vajec pridáme 1/3 suchej múkovej zmesi a miešame ručne pomocou špatule spôsobom skladaním zmesi. Po zapracovaní 1/3 suchej zmesi pridáme druhú tretinu a miešame ďalej. Na koniec miešania pridáme poslednú tretinu múkovej zmesi a 3 lyžice oleja a premiešame. Pečieme vo vymastenej a pomúčnenej misy pri 180 stupňoch, 18 min. Po dopečení zaťažíme
- Jahodové želé - do hrnca dáme jahody, cukor, vodu, škrob a želé a privedie do varu. Dáme vychladnúť a vylejeme do tortovej formy vystlanej fóliou a schladíme v mrazničke
- Vanilkový mousse - do hrnca dáme variť mlieko, vanilkovú esenciu a citrónovú kôru. V miske vymiešame cukor, škrob a žĺtka. Do žĺtkovej zmesi postupne cez sitko pridáme mliečnu zmes a redukujeme. Po zhustnutí odstavíme z ohňa a zamiešame maslo. V miske si vymixujeme do tuha šlahačkovú smotanu, zapracujeme ju do zmesi a necháme vychladnúť
- Poleva - do hrnca dáme vodu, cukor, kondenzované mlieko a privedieme do varu. Dáme preč z ohňa a pridáme želé. Následne pridáme bielu čokoládu a vymixujeme do hladka. Nakoniec pridáme červenú farbu a premixujeme do hladka
- Skladanie torty - na spodok formy na torty si dáme fóliu. Vylejeme prvú časť mousseu, na čo dáme orechový piškót, prelejeme moussoum a dáme na 5 min. do mrazničky. Položíme želé, prelejeme moussoum a dáme opäť zmraziť. Pridáme biely korpus a prelejeme moussoum a dáme opäť zmraziť. Nakoniec prelejeme polevou a dáme schladiť. (Vždy, aby bola asi 1 cm vrstva mousseu medzi ďalšími zložkami)
Cesto
-
Piškótový korpus č.1 (spodný)
- 3 vajcia
- 3 kopcové lyžice práškového cukru
- 3 kopcové lyžice polohrubej múky
- 1 lyžica mletých orechov
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 3 lyžice rastlinného oleja
Piškótový korpus č.2
- 3 vajcia
- 3 kopcové lyžice práškového cukru
- 3 kopcové lyžice polohrubej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 3 lyžice rastlinného oleja
Jahodové želé
- Jahody 300g
- 1bal. želé
- 20ml studenej vody
- 80g cukor
- 1PL kukuričný škrob
Citrónovo vanilkový mousse
- 1bal želé
- 300ml mlieko
- Citrónová kôra
- Vanilková esencia 1ČL
- 150g cukor
- 2PL škrob
- 4 žĺtka
- 120g maslo
- 250ml šľahačkovej smotany
Poleva
- 150ml voda
- 300g cukor
- 1bal želé
- 200ml kondenzované mlieko
- 350g biela čokoláda
- Červená farba
- Korpus č.1 - do mixéra s metličkou dáme 3 vajcia izbovej teploty a 3 kopcové lyžice práškového cukru a miešame okolo 5 min. (dokiaľ bude zmes tuhšia). Počas mixovania si pripravíme suchú zmes do druhej misky, ktorá pozostáva z preosiatych 3 kopcovitých lyžíc polohrubej múky a 1 lyžičky kypriaceho prášku a mletých orechov. Do vymixovaných vajec pridáme 1/3 suchej múkovej zmesi a miešať ručne pomocou špatule spôsobom skladaním zmesi. Po zapracovaní 1/3 suchej zmesi pridáme druhú tretinu a miešame ďalej. Na koniec miešania pridáme poslednú tretinu múkovej zmesi a 3 lyžice oleja a premiešame. Pečieme vo vymastenej a pomúčnenej misy. Pečieme pri 180 stupňoch, 18 min. Po dopečení zaťažíme
- Korpus č.2 - do mixéra s metličkou dáme 3 vajcia izbovej teploty a 3 kopcové lyžice práškového cukru a miešame okolo 5 min. (dokedy bude zmes tuhšia). Počas mixovania si pripravíme suchú zmes do druhej misky, ktorá pozostáva z preosiatych 3 kopcovitých lyžíc polohrubej múky a 1 lyžičky kypriaceho prášku. Do vymixovaných vajec pridáme 1/3 suchej múkovej zmesi a miešame ručne pomocou špatule spôsobom skladaním zmesi. Po zapracovaní 1/3 suchej zmesi pridáme druhú tretinu a miešame ďalej. Na koniec miešania pridáme poslednú tretinu múkovej zmesi a 3 lyžice oleja a premiešame. Pečieme vo vymastenej a pomúčnenej misy pri 180 stupňoch, 18 min. Po dopečení zaťažíme
- Jahodové želé - do hrnca dáme jahody, cukor, vodu, škrob a želé a privedie do varu. Dáme vychladnúť a vylejeme do tortovej formy vystlanej fóliou a schladíme v mrazničke
- Vanilkový mousse - do hrnca dáme variť mlieko, vanilkovú esenciu a citrónovú kôru. V miske vymiešame cukor, škrob a žĺtka. Do žĺtkovej zmesi postupne cez sitko pridáme mliečnu zmes a redukujeme. Po zhustnutí odstavíme z ohňa a zamiešame maslo. V miske si vymixujeme do tuha šlahačkovú smotanu, zapracujeme ju do zmesi a necháme vychladnúť
- Poleva - do hrnca dáme vodu, cukor, kondenzované mlieko a privedieme do varu. Dáme preč z ohňa a pridáme želé. Následne pridáme bielu čokoládu a vymixujeme do hladka. Nakoniec pridáme červenú farbu a premixujeme do hladka
- Skladanie torty - na spodok formy na torty si dáme fóliu. Vylejeme prvú časť mousseu, na čo dáme orechový piškót, prelejeme moussoum a dáme na 5 min. do mrazničky. Položíme želé, prelejeme moussoum a dáme opäť zmraziť. Pridáme biely korpus a prelejeme moussoum a dáme opäť zmraziť. Nakoniec prelejeme polevou a dáme schladiť. (Vždy, aby bola asi 1 cm vrstva mousseu medzi ďalšími zložkami)