Gruzínsko-litovské slané prekvapenie podla Ingy
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 500g hladká múka
- 250g mlieko
- 2 vajíčka
- 30g maslo
- 12g sušené droždie
- 12g cukor
- 10g soľ
Plnka 1-2 – CHAČAPURI na MEGREĽSKÝ spôsob a ADŽARSKÝ spôsob (Gruzínsko)
- 150g tvaroh
- 200g bryndza
- 200g mozzarella
- 3 žĺtka
- Koriander čerstvý
Plnka 3 – KIBINAI (Litva)
- 200g krkovička
- 1 šalotka
- Soľ, čierne korenie
- Maslo
- Olej
Postup
- Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto, necháme kysnúť, kým zdvojnásobí objem. Cesto rozdelíme na 3 časti. Kým cesto kysne, pripravíme si plnky
- Megreľský spôsob - cesto rozvaľkáme na priemer 15 cm, z polovice plnky si spravíme guľu, dáme na stred cesta a zabalíme. Cesto rozvaľkáme na priemer 26 cm, posypeme syrovou zmesou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 240 stupňov cca 10 min. (plech musí byť tiež vyhriaty). Vyberieme, posypeme koriandrom
- Adžarský spôsob - cesto rozdelíme na 3 časti, každú rozvaľkáme do oválu, okraje posypeme syrovou zmesou, kraje stočíme, a boky spojíme, tak vznikne lodička. Do stredu nasypeme syrovú plnku. Pečieme na 240 stupňov cca 15 min. Pred koncom pridáme žĺtok a cca 1 min. necháme dôjsť v rúre
- Kibinai - šalotku opražíme na masle a oleji. Mäsko nasekáme na veľmi jemne kúsky, pridáme soľ, čierne korenie, šalotku. Z cesta si vyvaľkáme 10 krúžkov, naplníme mäskom, spravíme kibinai a potrieme vajíčkom. Pečieme na 200 stupňov 25 min.
Cesto
- 500g hladká múka
- 250g mlieko
- 2 vajíčka
- 30g maslo
- 12g sušené droždie
- 12g cukor
- 10g soľ
Plnka 1-2 – CHAČAPURI na MEGREĽSKÝ spôsob a ADŽARSKÝ spôsob (Gruzínsko)
- 150g tvaroh
- 200g bryndza
- 200g mozzarella
- 3 žĺtka
- Koriander čerstvý
Plnka 3 – KIBINAI (Litva)
- 200g krkovička
- 1 šalotka
- Soľ, čierne korenie
- Maslo
- Olej
- Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto, necháme kysnúť, kým zdvojnásobí objem. Cesto rozdelíme na 3 časti. Kým cesto kysne, pripravíme si plnky
- Megreľský spôsob - cesto rozvaľkáme na priemer 15 cm, z polovice plnky si spravíme guľu, dáme na stred cesta a zabalíme. Cesto rozvaľkáme na priemer 26 cm, posypeme syrovou zmesou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 240 stupňov cca 10 min. (plech musí byť tiež vyhriaty). Vyberieme, posypeme koriandrom
- Adžarský spôsob - cesto rozdelíme na 3 časti, každú rozvaľkáme do oválu, okraje posypeme syrovou zmesou, kraje stočíme, a boky spojíme, tak vznikne lodička. Do stredu nasypeme syrovú plnku. Pečieme na 240 stupňov cca 15 min. Pred koncom pridáme žĺtok a cca 1 min. necháme dôjsť v rúre
- Kibinai - šalotku opražíme na masle a oleji. Mäsko nasekáme na veľmi jemne kúsky, pridáme soľ, čierne korenie, šalotku. Z cesta si vyvaľkáme 10 krúžkov, naplníme mäskom, spravíme kibinai a potrieme vajíčkom. Pečieme na 200 stupňov 25 min.