Julkin karamelový cheesecake
Popis
Ingrediencie
Sušienky
- 300 gramov hladkej múky
- 200 gramov masla
- 60 gramov práškového cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
- Štipka soli
- 2 žĺtky
Cesto
- 200g sušienok
- 100g masla
Plnka
- 400g mascarpone
- 100g jemného tvarohu
- 200g pochúťková smotana
- 100g biela čokoláda
- Vanilkový lusk
- 2 lyžice hlad. múky
- 1,5 lyžice kryštálového cukru
- 2 vajcia
Karamelové orechy
- 100 g kryštálový cukor
- 100 ml smotana na šľahanie
- 50 g maslo
- 100 g vlašské orechy
Karamel
- 200 g kryštálového cukru
- 70 g masla
- 120 ml smotany na šľahanie
Na ozdobenie
- Rozdrvené maslové sušienky
- Biela čokoláda
- Čučoriedky
Postup
- Sušienky - v Miske si vymiešame maslo s ostatnými surovinami a vypracujeme cesto. Necháme ho chvíľu v chladničke a následne povykrajujeme koliečka. Keksy uložíme na plech s papierom na pečenie a dáme piecť. Teplota pečenia je 180 stupňov a doba pečenia asi 10 minút
- Karamelové orechy - necháme skaramelizovať cukor. Keď sa rozpustí a chytí peknú hnedú farbu , opatrne prilejeme smotanu a maslo a nakoniec na kúsky nakrájané vlašské orechy
- Predhrejeme si rúru na 180°C
- Rozmixujeme maslové sušienky na prášok, zalejeme ich rozpusteným maslom a premiešame
- Tortovú formu s priemerom 26 cm vymažeme maslom a pripravenú zmes na jej dno silno utlačíme. Dáme na chvíľku do chladničky a potom v predhriatej rúre pečieme 10 minút
- Nad parou si rozpustíme bielu čokoládu
- Vo veľkej mise na najnižšom stupni rozmixujeme mascarpone, tvaroh a pochúťkovú smotanu, postupne pridávame hladkú múku, cukor aj vanilkový lusk. Nakoniec po jednom primiešame vajcia a rozpustenú bielu čokoládu
- Zmes necháme odpočívať pri izbovej teplote. Počas tejto doby pár krát buchneme s misou o podložku, aby sa z cesta uvoľnili bublinky
- Rúru stiahneme na 140°C
- Na predpečené sušienkové cesto rozložíme pripravené orechy a vylejeme na ne krémové cesto, uhladíme a dáme piecť na prostrednú mriežku. Na dno rúry položíme pekáč s horúcou vodou - tak zabezpečíme vlhkosť v rúre a koláč nepopraská. Pečieme 40 - 50 minút
- Koláč je upečený, keď buchneme o okraj formy lyžicou a prostriedok sa trasie podobne ako želatína. Vypneme rúru a koláč necháme 30 min. chladiť vo vnútri pri otvorených dvierkach. Potom vyberieme a necháme chladiť pri izbovej teplotu
- Karamel - cukor roztopíme v hrnci na miernom ohni na karamel. Pridáme maslo, premiešame, varíme 2 minúty. Postupne prilejeme smotanu za stáleho miešania. Odstavíme z ohňa
- Keď je cheesecake dopečený a vychladnutý, vrch poleje karamelom a posypeme na jemno pomletými sušienkami a z bielej čokolády porobíme tvary
Sušienky
- 300 gramov hladkej múky
- 200 gramov masla
- 60 gramov práškového cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
- Štipka soli
- 2 žĺtky
Cesto
- 200g sušienok
- 100g masla
Plnka
- 400g mascarpone
- 100g jemného tvarohu
- 200g pochúťková smotana
- 100g biela čokoláda
- Vanilkový lusk
- 2 lyžice hlad. múky
- 1,5 lyžice kryštálového cukru
- 2 vajcia
Karamelové orechy
- 100 g kryštálový cukor
- 100 ml smotana na šľahanie
- 50 g maslo
- 100 g vlašské orechy
Karamel
- 200 g kryštálového cukru
- 70 g masla
- 120 ml smotany na šľahanie
Na ozdobenie
- Rozdrvené maslové sušienky
- Biela čokoláda
- Čučoriedky
- Sušienky - v Miske si vymiešame maslo s ostatnými surovinami a vypracujeme cesto. Necháme ho chvíľu v chladničke a následne povykrajujeme koliečka. Keksy uložíme na plech s papierom na pečenie a dáme piecť. Teplota pečenia je 180 stupňov a doba pečenia asi 10 minút
- Karamelové orechy - necháme skaramelizovať cukor. Keď sa rozpustí a chytí peknú hnedú farbu , opatrne prilejeme smotanu a maslo a nakoniec na kúsky nakrájané vlašské orechy
- Predhrejeme si rúru na 180°C
- Rozmixujeme maslové sušienky na prášok, zalejeme ich rozpusteným maslom a premiešame
- Tortovú formu s priemerom 26 cm vymažeme maslom a pripravenú zmes na jej dno silno utlačíme. Dáme na chvíľku do chladničky a potom v predhriatej rúre pečieme 10 minút
- Nad parou si rozpustíme bielu čokoládu
- Vo veľkej mise na najnižšom stupni rozmixujeme mascarpone, tvaroh a pochúťkovú smotanu, postupne pridávame hladkú múku, cukor aj vanilkový lusk. Nakoniec po jednom primiešame vajcia a rozpustenú bielu čokoládu
- Zmes necháme odpočívať pri izbovej teplote. Počas tejto doby pár krát buchneme s misou o podložku, aby sa z cesta uvoľnili bublinky
- Rúru stiahneme na 140°C
- Na predpečené sušienkové cesto rozložíme pripravené orechy a vylejeme na ne krémové cesto, uhladíme a dáme piecť na prostrednú mriežku. Na dno rúry položíme pekáč s horúcou vodou - tak zabezpečíme vlhkosť v rúre a koláč nepopraská. Pečieme 40 - 50 minút
- Koláč je upečený, keď buchneme o okraj formy lyžicou a prostriedok sa trasie podobne ako želatína. Vypneme rúru a koláč necháme 30 min. chladiť vo vnútri pri otvorených dvierkach. Potom vyberieme a necháme chladiť pri izbovej teplotu
- Karamel - cukor roztopíme v hrnci na miernom ohni na karamel. Pridáme maslo, premiešame, varíme 2 minúty. Postupne prilejeme smotanu za stáleho miešania. Odstavíme z ohňa
- Keď je cheesecake dopečený a vychladnutý, vrch poleje karamelom a posypeme na jemno pomletými sušienkami a z bielej čokolády porobíme tvary