Julkin košík so slanými dobrotami
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 500ml mlieka
- 40g droždia
- 3lyžice kryštálového cukru
- 800g polohrubej múky
- 3 lyžičky soli
- 1dcl oleja
Plnenie
- 125g prosciutto
- 210ml sušené paradajky
- 10 lístkov medvedieho cesnaku
- Soľ, korenie
- 100g masla
- 1 žĺtok
- parmezán a údený syr
Postup
- Zohrejeme si mlieko s cukrom a lyžicou polohrubej múky, a pridáme doňho droždie - takto si vytvoríme kvások
- V druhej miske zmiešame polohrubú muku a soľ, a pridáme olej. Keď nám kvások pekne nakysne zmiešame ho s pripravenou zmesou. Necháme kysnúť asi hodinku
- Zatiaľ si pripravíme naše náplne
- Sušené paradajky pomixujeme s medvedím cesnakom a štipkou soli
- Pripravíme si prosciutto a postrúhame parmezán s údeným syrom
- Vyšľaháme si maslo, žĺtko a lyžičku soli
- Keď máme cesto, rozdelíme si ho na 4 časti. Prvú časť rozvaľkáme na tenučko, posypeme syrom a natrieme zmesou sušených paradajok a pletieme
- Druhú časť tiež rozvaľkáme na tenučko, poukladáme naň prosciutto a posypeme syrom
- Krájame ho potom na úzke slížiky a stáčame do tvaru tyčiniek. Plech vyložíme papierom na pečenie a dáme piecť
- Tretiu časť znovu rozvaľkáme a potrieme maslovou zmesou a zrolujeme. Krájame na trojuholníky. Plech vyložíme papierom na pečenie a dáme piecť
- Z poslednej časti vytvoríme košík. Cesto rozvaľkáme a nakrájame ho na pásiky. Tieto pásiky potom ukladáme a prekrižujeme na miske, ktorú sme predtým potreli olejom. Plech vyložíme papierom na pečenie a dáme piecť
- Po upečení košíka doňho poukladáme všetky vzniknuté slané pochúťky a je to hotové
Cesto
- 500ml mlieka
- 40g droždia
- 3lyžice kryštálového cukru
- 800g polohrubej múky
- 3 lyžičky soli
- 1dcl oleja
Plnenie
- 125g prosciutto
- 210ml sušené paradajky
- 10 lístkov medvedieho cesnaku
- Soľ, korenie
- 100g masla
- 1 žĺtok
- parmezán a údený syr
- Zohrejeme si mlieko s cukrom a lyžicou polohrubej múky, a pridáme doňho droždie - takto si vytvoríme kvások
- V druhej miske zmiešame polohrubú muku a soľ, a pridáme olej. Keď nám kvások pekne nakysne zmiešame ho s pripravenou zmesou. Necháme kysnúť asi hodinku
- Zatiaľ si pripravíme naše náplne
- Sušené paradajky pomixujeme s medvedím cesnakom a štipkou soli
- Pripravíme si prosciutto a postrúhame parmezán s údeným syrom
- Vyšľaháme si maslo, žĺtko a lyžičku soli
- Keď máme cesto, rozdelíme si ho na 4 časti. Prvú časť rozvaľkáme na tenučko, posypeme syrom a natrieme zmesou sušených paradajok a pletieme
- Druhú časť tiež rozvaľkáme na tenučko, poukladáme naň prosciutto a posypeme syrom
- Krájame ho potom na úzke slížiky a stáčame do tvaru tyčiniek. Plech vyložíme papierom na pečenie a dáme piecť
- Tretiu časť znovu rozvaľkáme a potrieme maslovou zmesou a zrolujeme. Krájame na trojuholníky. Plech vyložíme papierom na pečenie a dáme piecť
- Z poslednej časti vytvoríme košík. Cesto rozvaľkáme a nakrájame ho na pásiky. Tieto pásiky potom ukladáme a prekrižujeme na miske, ktorú sme predtým potreli olejom. Plech vyložíme papierom na pečenie a dáme piecť
- Po upečení košíka doňho poukladáme všetky vzniknuté slané pochúťky a je to hotové