Julkin mrkváč
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 100 g vlašských orechov
- 330g najemno nastrúhanej mrkvy
- 260 g hladkej múky
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1,5 lyžičky kypriaceho prášku
- 0,5 lyžičky soli
- 1 lyžičky škorice
- 4 veľké vajcia
- 310 g cukru
- 240 ml slnečnicového oleja
- 1 lyžica vanilkového extraktu postup
- Pár kvapiek pomarančovej šťavy
Plnka
- 500g mascarpone
- 100ml smotany na šľahanie
- Práškový cukor podľa chuti
- Lyžička pomarančovej kôry
Na ozdobenie
- 1 Mrkva
- 100g Orechy
- 150g kryštálový cukor
- 100ml Smotana na šľahanie
- 50g Maslo
- Medovka
- 100g cukru
- 200ml vody
Postup
- Rúru si predhrejte na 180 stupňov. Formu na pečenie vymažeme maslom a vyložíme papierom na pečenie
- Vajcia musia byť v izbovejj teplote. V jednej mise zmiešaj múku, sódu, kypriaci prášok, soľ, škoricu a dáme stranou. Vajcia šľahajte asi 1 minútu v robote, potom asi na trikrát zašľahajte cukor a vyšľaháme do peny približne 7 minút. Vajcia s cukrom musí byť našľahaná tak, že farba bude svetlá
- Potom pomaly prilievajte olej a vanilku. Potom zašľaháme múku a nakoniec pridáme orechy a mrkvu a ručne premiešame
- Takto hotové cesto nalejeme do formy a dáme piecť do vyhriatej rúry na 25 - 30 minút
- Plnka - mascarpone zmiešame s cukrom a prilejeme smotanu sa šľahanie a na koniec pomarančovú kôru
- Ozdoba - mrkvu si očistíme a pokrájame na tenké slížiky. Potom tieto slížiky necháme variť a keď budú mäkké vytvoríme ružičky. Skaramelizujeme cukor, pridáme maslo a smotanu na šľahanie. Keď sa nám to pekne spojí pridáme orechy. A zdobíme
Cesto
- 100 g vlašských orechov
- 330g najemno nastrúhanej mrkvy
- 260 g hladkej múky
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1,5 lyžičky kypriaceho prášku
- 0,5 lyžičky soli
- 1 lyžičky škorice
- 4 veľké vajcia
- 310 g cukru
- 240 ml slnečnicového oleja
- 1 lyžica vanilkového extraktu postup
- Pár kvapiek pomarančovej šťavy
Plnka
- 500g mascarpone
- 100ml smotany na šľahanie
- Práškový cukor podľa chuti
- Lyžička pomarančovej kôry
Na ozdobenie
- 1 Mrkva
- 100g Orechy
- 150g kryštálový cukor
- 100ml Smotana na šľahanie
- 50g Maslo
- Medovka
- 100g cukru
- 200ml vody
- Rúru si predhrejte na 180 stupňov. Formu na pečenie vymažeme maslom a vyložíme papierom na pečenie
- Vajcia musia byť v izbovejj teplote. V jednej mise zmiešaj múku, sódu, kypriaci prášok, soľ, škoricu a dáme stranou. Vajcia šľahajte asi 1 minútu v robote, potom asi na trikrát zašľahajte cukor a vyšľaháme do peny približne 7 minút. Vajcia s cukrom musí byť našľahaná tak, že farba bude svetlá
- Potom pomaly prilievajte olej a vanilku. Potom zašľaháme múku a nakoniec pridáme orechy a mrkvu a ručne premiešame
- Takto hotové cesto nalejeme do formy a dáme piecť do vyhriatej rúry na 25 - 30 minút
- Plnka - mascarpone zmiešame s cukrom a prilejeme smotanu sa šľahanie a na koniec pomarančovú kôru
- Ozdoba - mrkvu si očistíme a pokrájame na tenké slížiky. Potom tieto slížiky necháme variť a keď budú mäkké vytvoríme ružičky. Skaramelizujeme cukor, pridáme maslo a smotanu na šľahanie. Keď sa nám to pekne spojí pridáme orechy. A zdobíme