Julkina orechová torta podľa starkej
Popis
Ingrediencie
Cesto vanilkové
- 3 vajcia
- 150g kryštálového cukru
- 75g hladkej múky
- 75g polohrubej múky
- 5,5 lyžíc teplej vody
- Pol balíčka prášku na pečenie
Cesto orechové
- 3 vajcia
- 150g kryštálového cukru
- 50g hladkej múky
- 50g polohrubej múky
- 50g mletých orechov
- 5,5 lyžíc teplej vody
- Pol balíčka prášku na pečenie
Plnka
- 750 ml mlieka
- 90 g vanilkového pudingového prášku
- 2 žĺtka
- 500g masla
- 1 vanilkový cukor
- 250g práškového cukru
- Štamperlík rumu
Lekvár
- 750g čerstvých malín
- 750g kryštálového cukru
- 4 lyžice citrónovej šťavy
Na potretie okolo torty
- 500ml smotana na šľahanie
- 20g práškového cukru
- 1 stužovač
Ozdoby
- 200g hera
- 100g práškový cukor
- 300g hladká múka
- 2 žľtka
- Červene, čierne, modré a zelené farbivo
- 250g Biela čokoláda
Na poliatie
- 250ml rumu
- 250ml kávy
Postup
- Oddelíme žĺtka od bielkov a z bielok vyšľaháme hustý sneh. Bielka si odložíme nabok a budeme pracovať s ostatnými surovinami
- Žĺtka s cukrom šľaháme dovtedy, kým nevznikne svetlá pena a potom postupne pridávame teplú vodu
- Keď sa nám to spojí, ručne vmiešame múku, prášok do pečenia na striedačku so snehom
- Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie a po bokoch potrieme maslom. Pripravené cesto pečieme pri 180 stupňoch 20-30 min.
- Po dopečení necháme korpus vychladnúť a prekrojíme
- Následne pokropíme rumom a kávou a natrieme džemom, ktorý sme si pripravili nasledovne
- Ovocie si odšťavíme a zasypeme cukrom a zalejeme citrónovou šťavou. Pripravenú zmes varíme až to zhustnutia
- Plnka - mlieko rozdelíme na 2 časti. Približne 750ml dáme do mliekovaru a pridáme doň vanilkový cukor. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame dohladka vanilkový pudingový prášok a žĺtka. Keď je mlieko v mliekovare horúce prilejeme za stáleho miešania druhú časť mlieka. A miešame až kým puding nezhustne
- Potom ho necháme poriadne vychladnúť. Keď je krém vychladený, pomixujeme ho a v druhej miske rozmiešame cukor s maslom až do peny a postupne prišľahávame puding. Keď je naša plnka takmer hotová prilejeme rum
- Na potretie okolo torty - v miske si vyšľaháme všetky ingrediencie a necháme na chvíľu vychladiť
- Ozdoby - všetky suroviny dôkladne premiešame a necháme približne na 15min stuhnúť. Potom cesto rozvaľkáme a povykrajujeme vzory. Dáme piecť do rozohriatej rúry približne na 10minút. Po vychladnutí kreslíme
- Nad parou roztopíme bielu čokoládu a polejeme ňou tortu
Cesto vanilkové
- 3 vajcia
- 150g kryštálového cukru
- 75g hladkej múky
- 75g polohrubej múky
- 5,5 lyžíc teplej vody
- Pol balíčka prášku na pečenie
Cesto orechové
- 3 vajcia
- 150g kryštálového cukru
- 50g hladkej múky
- 50g polohrubej múky
- 50g mletých orechov
- 5,5 lyžíc teplej vody
- Pol balíčka prášku na pečenie
Plnka
- 750 ml mlieka
- 90 g vanilkového pudingového prášku
- 2 žĺtka
- 500g masla
- 1 vanilkový cukor
- 250g práškového cukru
- Štamperlík rumu
Lekvár
- 750g čerstvých malín
- 750g kryštálového cukru
- 4 lyžice citrónovej šťavy
Na potretie okolo torty
- 500ml smotana na šľahanie
- 20g práškového cukru
- 1 stužovač
Ozdoby
- 200g hera
- 100g práškový cukor
- 300g hladká múka
- 2 žľtka
- Červene, čierne, modré a zelené farbivo
- 250g Biela čokoláda
Na poliatie
- 250ml rumu
- 250ml kávy
- Oddelíme žĺtka od bielkov a z bielok vyšľaháme hustý sneh. Bielka si odložíme nabok a budeme pracovať s ostatnými surovinami
- Žĺtka s cukrom šľaháme dovtedy, kým nevznikne svetlá pena a potom postupne pridávame teplú vodu
- Keď sa nám to spojí, ručne vmiešame múku, prášok do pečenia na striedačku so snehom
- Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie a po bokoch potrieme maslom. Pripravené cesto pečieme pri 180 stupňoch 20-30 min.
- Po dopečení necháme korpus vychladnúť a prekrojíme
- Následne pokropíme rumom a kávou a natrieme džemom, ktorý sme si pripravili nasledovne
- Ovocie si odšťavíme a zasypeme cukrom a zalejeme citrónovou šťavou. Pripravenú zmes varíme až to zhustnutia
- Plnka - mlieko rozdelíme na 2 časti. Približne 750ml dáme do mliekovaru a pridáme doň vanilkový cukor. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame dohladka vanilkový pudingový prášok a žĺtka. Keď je mlieko v mliekovare horúce prilejeme za stáleho miešania druhú časť mlieka. A miešame až kým puding nezhustne
- Potom ho necháme poriadne vychladnúť. Keď je krém vychladený, pomixujeme ho a v druhej miske rozmiešame cukor s maslom až do peny a postupne prišľahávame puding. Keď je naša plnka takmer hotová prilejeme rum
- Na potretie okolo torty - v miske si vyšľaháme všetky ingrediencie a necháme na chvíľu vychladiť
- Ozdoby - všetky suroviny dôkladne premiešame a necháme približne na 15min stuhnúť. Potom cesto rozvaľkáme a povykrajujeme vzory. Dáme piecť do rozohriatej rúry približne na 10minút. Po vychladnutí kreslíme
- Nad parou roztopíme bielu čokoládu a polejeme ňou tortu