Julkine strašidelné oči
Popis
Ingrediencie
Cesto (na 2x)
- 4 vajcia
- 170g kryštálového cukru
- 170g polohrubá múka
- 2 lyžice kakaa
- 90g oleja
- 90g mlieko
- Prášok do pečiva
Malinový punč
- 500g čerstvých malín
- 5 lyžíc kryštálového cukru
- 400ml rumu
- 400ml červeného vína
- klinčeky
- celá škorica
- pomaranč, rozmarín
- vrecúško ovocného čaju
Malinový pektín
- 80 g cukru
- 4 g pektín
- 3 g citrónová šťava
Plnka
- 500ml smotany na šľahanie
- 6 lyžíc tmavého kakaa
- 350g masla
- 450g práškový cukor
- 150g rozpustenej čokolády
- 3 lyžice hladkej múky
- 3 lyžice škrobu
- 4 žĺtka
- 200g čerstvých maliny
Na obtiahnutie torty
- 280 g maslo
- 200 g práškového cukru
- 850 g cremecheese
Ozdobenie
- červené, zelené a čierne potravinárske farbivo
- Izomalt
Postup
- Rozdelíme bielka od žĺtok. Žĺtka zmiešame s cukrom a postupne pridávame olej a mlieko. Sneh vyšľaháme a odložíme nabok. Do žĺtkovej zmesi postupne pridávame na striedačku sypké suroviny a bielko
- Formu vystelieme papierom na pečenie a necháme piecť pri 170 stupňoch na približne 25min. Toto isté spravíme 2krát
- Malinový punč - všetky suroviny privedieme do bodu varu a varíme. Potom odstavíme a necháme vychladnúť. Keď náš punč vychladne, cez sitko precedíme a kúsky malín si odložíme nabok od punču
- Plnka - v smotane si rozpustíme na nízkom plameni čokoládu. Vyšľaháme žĺtky s cukrom, pridáme múku, škrob, kakao. Do tejto zmesi vylejeme čokoládovú smotanu a dáme variť na strednom plameni. Varíme do zhustnutia, potom odstavíme a necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí vyšľaháme s maslom
- Malinový pektín - pyré zohriať na 45°C, pridáme cukor zmiešaný s pektínom. Zohrejeme na 85°C, keď začne pyré vrieť, povaríme cca 30 sekúnd
- Na obtiahnutie torty si vyšľaháme maslo izbovej teploty spolu s cukrom minimálne 10 minút. Pridáme cremecheese a prešľaháme na najvyšších otáčkach asi 10 sekúnd, aby sa spojilo, a potom trochu stierkou uhladíme
- Korpusy prekrojíme, polejeme punčom, navrstvíme maliny a pridáme plnku, na plnku poukladáme čerstvé maliny. Z izomaltu vytvarujeme oči a zafarbíme
Cesto (na 2x)
- 4 vajcia
- 170g kryštálového cukru
- 170g polohrubá múka
- 2 lyžice kakaa
- 90g oleja
- 90g mlieko
- Prášok do pečiva
Malinový punč
- 500g čerstvých malín
- 5 lyžíc kryštálového cukru
- 400ml rumu
- 400ml červeného vína
- klinčeky
- celá škorica
- pomaranč, rozmarín
- vrecúško ovocného čaju
Malinový pektín
- 80 g cukru
- 4 g pektín
- 3 g citrónová šťava
Plnka
- 500ml smotany na šľahanie
- 6 lyžíc tmavého kakaa
- 350g masla
- 450g práškový cukor
- 150g rozpustenej čokolády
- 3 lyžice hladkej múky
- 3 lyžice škrobu
- 4 žĺtka
- 200g čerstvých maliny
Na obtiahnutie torty
- 280 g maslo
- 200 g práškového cukru
- 850 g cremecheese
Ozdobenie
- červené, zelené a čierne potravinárske farbivo
- Izomalt
- Rozdelíme bielka od žĺtok. Žĺtka zmiešame s cukrom a postupne pridávame olej a mlieko. Sneh vyšľaháme a odložíme nabok. Do žĺtkovej zmesi postupne pridávame na striedačku sypké suroviny a bielko
- Formu vystelieme papierom na pečenie a necháme piecť pri 170 stupňoch na približne 25min. Toto isté spravíme 2krát
- Malinový punč - všetky suroviny privedieme do bodu varu a varíme. Potom odstavíme a necháme vychladnúť. Keď náš punč vychladne, cez sitko precedíme a kúsky malín si odložíme nabok od punču
- Plnka - v smotane si rozpustíme na nízkom plameni čokoládu. Vyšľaháme žĺtky s cukrom, pridáme múku, škrob, kakao. Do tejto zmesi vylejeme čokoládovú smotanu a dáme variť na strednom plameni. Varíme do zhustnutia, potom odstavíme a necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí vyšľaháme s maslom
- Malinový pektín - pyré zohriať na 45°C, pridáme cukor zmiešaný s pektínom. Zohrejeme na 85°C, keď začne pyré vrieť, povaríme cca 30 sekúnd
- Na obtiahnutie torty si vyšľaháme maslo izbovej teploty spolu s cukrom minimálne 10 minút. Pridáme cremecheese a prešľaháme na najvyšších otáčkach asi 10 sekúnd, aby sa spojilo, a potom trochu stierkou uhladíme
- Korpusy prekrojíme, polejeme punčom, navrstvíme maliny a pridáme plnku, na plnku poukladáme čerstvé maliny. Z izomaltu vytvarujeme oči a zafarbíme