Julkine tartaletky s granátovým jablkom
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 250g hladkej múky
- 100g práškový cukor
- 2 lyžice kakaa
- 20g podrvených mandlí
- Štipka soli
- 140g zmäknutého masla
- 1 vajíčko
Plnka
- 200ml smotany na šľahanie
- 150g čokolády na varenie
- 200g práškový cukor
- 200g masla
Džem z granátového jablka
- 2,5 granátové jablka
- 200g kryštálového cukru
- Citrón
Vrstva mandlí
- 200g mandlí
- Čokoláda na varenie
Granátová „poleva“
- Pol granátového jablka
- 2dcl vody
- 2 lyžice kryštálového cukru
Ozdoby
- Mandle
- Granátové jablko
- Čokoláda
- Medovka
Postup
- Všetky ingrediencie postupne zmiešame dokopy
- Mandle zalejeme vrelou vodou a necháme približne 3 min. variť. Potom ich olúpeme a nasekáme na drobno a pridáme do rozpracovaného cesta a necháme ho odložené približne 10 – 15 min. v chladničke, aby stuhlo
- Potom si ho cez potravinársku fóliu rozvaľkáme a pohárom o trošku väčším ako priemer tartaletky vyrezávame kolieska
- Zarovnáme tartaletky a dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov na približne 15 min.
- Plnka – nad parou necháme za stáleho miešania rozpustiť čokoládu, smotanu a cukor. Zmes je nad parou dovtedy kým nie je hladká a pomaly nezačína tuhnúť. Potom ju necháme chladiť. Keď zmes dostatočne vychladne šľaháme mixérom a postupne pridávame zmäknuté na kocky pokrájané maslo. Znovu necháme tuhnúť
- Džem – vydlabeme granátové jablko a pomocou sitka sa snažíme získať čo najviac šťavy. Potom prelejem šťavu do kastrólika a pridáme cukor a citrón podľa chuti. Varíme dovtedy kým nám džem nezhustne a cukor sa úplne nerozpustí
- Vrstva mandlí – mandle opražíme, posekáme na väčšie kúsky a obalíme v čokoláde
- Granátová „poleva“- šťavu z granátového jablka zmiešame s vodou a cukrom a čakáme do nie úplného zhustnutia
- Zdobenie – vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu a následnej rozotrieme na papier na pečenie a necháme stuhnúť, po stuhnutí budeme vykrajovať kolieska
- Prvé zdobenie – na spodok košíčka dáme džem z granátového jablka, potom pridáme plnku a nakoniec posekané mandle, na ktoré položíme kolieska z čokolády. Následne budeme tieto kolieska zohrievať na najnižšom ohreve flambovacej pištole, až kým sa všetky mandle do čokolády neobalia
- Druhé zdobenie – na spodok košíčka dáme mandle v čokoláde, potom vrstvu džemu, vrstvu krému a zalejem granátovou polevou. Na vrch dáme kúsky granátovým jablka, medovku a rozdrvené oriešky
- Tretie zdobenie – na spodok košíčka dáme mandle v čokoláde, potom vrstvu džemu, vrstvu krému a zalejem granátovou polevou. Do zdobiaceho vrecúška nalejeme rozpustenú čokoládu a kreslíme okolo obvodu košíčka kruhy. Následne dozdobíme granátovým jablkom
Cesto
- 250g hladkej múky
- 100g práškový cukor
- 2 lyžice kakaa
- 20g podrvených mandlí
- Štipka soli
- 140g zmäknutého masla
- 1 vajíčko
Plnka
- 200ml smotany na šľahanie
- 150g čokolády na varenie
- 200g práškový cukor
- 200g masla
Džem z granátového jablka
- 2,5 granátové jablka
- 200g kryštálového cukru
- Citrón
Vrstva mandlí
- 200g mandlí
- Čokoláda na varenie
Granátová „poleva“
- Pol granátového jablka
- 2dcl vody
- 2 lyžice kryštálového cukru
Ozdoby
- Mandle
- Granátové jablko
- Čokoláda
- Medovka
- Všetky ingrediencie postupne zmiešame dokopy
- Mandle zalejeme vrelou vodou a necháme približne 3 min. variť. Potom ich olúpeme a nasekáme na drobno a pridáme do rozpracovaného cesta a necháme ho odložené približne 10 – 15 min. v chladničke, aby stuhlo
- Potom si ho cez potravinársku fóliu rozvaľkáme a pohárom o trošku väčším ako priemer tartaletky vyrezávame kolieska
- Zarovnáme tartaletky a dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov na približne 15 min.
- Plnka – nad parou necháme za stáleho miešania rozpustiť čokoládu, smotanu a cukor. Zmes je nad parou dovtedy kým nie je hladká a pomaly nezačína tuhnúť. Potom ju necháme chladiť. Keď zmes dostatočne vychladne šľaháme mixérom a postupne pridávame zmäknuté na kocky pokrájané maslo. Znovu necháme tuhnúť
- Džem – vydlabeme granátové jablko a pomocou sitka sa snažíme získať čo najviac šťavy. Potom prelejem šťavu do kastrólika a pridáme cukor a citrón podľa chuti. Varíme dovtedy kým nám džem nezhustne a cukor sa úplne nerozpustí
- Vrstva mandlí – mandle opražíme, posekáme na väčšie kúsky a obalíme v čokoláde
- Granátová „poleva“- šťavu z granátového jablka zmiešame s vodou a cukrom a čakáme do nie úplného zhustnutia
- Zdobenie – vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu a následnej rozotrieme na papier na pečenie a necháme stuhnúť, po stuhnutí budeme vykrajovať kolieska
- Prvé zdobenie – na spodok košíčka dáme džem z granátového jablka, potom pridáme plnku a nakoniec posekané mandle, na ktoré položíme kolieska z čokolády. Následne budeme tieto kolieska zohrievať na najnižšom ohreve flambovacej pištole, až kým sa všetky mandle do čokolády neobalia
- Druhé zdobenie – na spodok košíčka dáme mandle v čokoláde, potom vrstvu džemu, vrstvu krému a zalejem granátovou polevou. Na vrch dáme kúsky granátovým jablka, medovku a rozdrvené oriešky
- Tretie zdobenie – na spodok košíčka dáme mandle v čokoláde, potom vrstvu džemu, vrstvu krému a zalejem granátovou polevou. Do zdobiaceho vrecúška nalejeme rozpustenú čokoládu a kreslíme okolo obvodu košíčka kruhy. Následne dozdobíme granátovým jablkom