Katkin kokosovo-marakujový cheesecake
Popis
Ingrediencie
Korpus
- 300g hladkej múky
- 200g masla
- 80g práškový cukor
- 1 vajce
- 1 malá lyžička škorice
- 120g masla
Plnka
- 500g nízkotučného jemného tvarohu
- 250g mascarpone
- 80g práškového cukru
- 30g kokosového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 165ml kokosové mlieko
- 50g kokos jemný
- 1 kyslá smotana
- 1dcl kokosový likér
- 3 vajcia
Poleva
- 300g marakujové chladené pyré
- 2 plátky želatíny
- 1 veľká lyžica škrobového zahusťovadla
- 2 veľké lyžice práškového cukru
Na ozdobenie
- Veľké plátky sušeného kokosu
- 100g horkej čokolády
- Mäta
- Jedlé kvety
- Čerstvá marakuja
Postup
- Predhrejeme si rúru na 170 stupňov
- Vypracujeme si cesto z múky, masla, cukru, vajíčka a škorice. Vyvaľkáme na tenký plát a uložíme na plech a dáme piecť na 170 stupňov na 10 minút
- Po upečení cesto necháme vychladnúť a potom ho nadrvíme a v robote ho rozmixujeme na prach
- Rozpustíme si maslo, spojíme s nadrvenou drťou, vypracujeme na pieskovú hmotu a utlapkáme na dno formy, ktorú vystelieme papierom na pečenie
- Formu dáme na chvíľu do chladničky
- Pripravíme si velkú misku, v ktorej si zmiešame tvaroh, mascarpone, práškový cukor, kokosový cukor, vanilkový cukor, kokosové mlieko, kokos, smotanu, kokosový likér a všetko dôkladne premixujeme. Nakoniec pridáme 3 celé vajíčka a poriadne premiešame
- Vylejeme do formy a dáme do rúry na 160 stupňov na strednú mriežku aj s pekáčom vody, ktorý dáme na spodnú mriežku. Pečieme 50 minút
- Pripravíme si ozdoby, ktoré pôjdu na cheesecake. Horkú čokoládu roztopíme a nalejeme na silikónovú formičku s textúrou dreva a dáme zachladiť
- Po dopečení sa cheescake-u ho dáme vychladiť
- Medzitým si pripravíme vrchnú časť. Do studenej vody namočíme dva plátky želatíny. Potom si v hrnci začneme zahrievať marakujové pyré, do ktorého nasypeme škrobového zahusťovadla a poriadne rozmiešame metličkou aby neboli hrudky. Privedieme do varu a keď nám začne hustnúť odstavíme zo sporáku. Do horúceho a zhustnutého pyré vmiešame zmäknutú želatínu a premiešame
- Túto zmes vylejeme na cheescake a dáme zachladiť. Potom už len naukladáme nachystané ozdoby
Korpus
- 300g hladkej múky
- 200g masla
- 80g práškový cukor
- 1 vajce
- 1 malá lyžička škorice
- 120g masla
Plnka
- 500g nízkotučného jemného tvarohu
- 250g mascarpone
- 80g práškového cukru
- 30g kokosového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 165ml kokosové mlieko
- 50g kokos jemný
- 1 kyslá smotana
- 1dcl kokosový likér
- 3 vajcia
Poleva
- 300g marakujové chladené pyré
- 2 plátky želatíny
- 1 veľká lyžica škrobového zahusťovadla
- 2 veľké lyžice práškového cukru
Na ozdobenie
- Veľké plátky sušeného kokosu
- 100g horkej čokolády
- Mäta
- Jedlé kvety
- Čerstvá marakuja
- Predhrejeme si rúru na 170 stupňov
- Vypracujeme si cesto z múky, masla, cukru, vajíčka a škorice. Vyvaľkáme na tenký plát a uložíme na plech a dáme piecť na 170 stupňov na 10 minút
- Po upečení cesto necháme vychladnúť a potom ho nadrvíme a v robote ho rozmixujeme na prach
- Rozpustíme si maslo, spojíme s nadrvenou drťou, vypracujeme na pieskovú hmotu a utlapkáme na dno formy, ktorú vystelieme papierom na pečenie
- Formu dáme na chvíľu do chladničky
- Pripravíme si velkú misku, v ktorej si zmiešame tvaroh, mascarpone, práškový cukor, kokosový cukor, vanilkový cukor, kokosové mlieko, kokos, smotanu, kokosový likér a všetko dôkladne premixujeme. Nakoniec pridáme 3 celé vajíčka a poriadne premiešame
- Vylejeme do formy a dáme do rúry na 160 stupňov na strednú mriežku aj s pekáčom vody, ktorý dáme na spodnú mriežku. Pečieme 50 minút
- Pripravíme si ozdoby, ktoré pôjdu na cheesecake. Horkú čokoládu roztopíme a nalejeme na silikónovú formičku s textúrou dreva a dáme zachladiť
- Po dopečení sa cheescake-u ho dáme vychladiť
- Medzitým si pripravíme vrchnú časť. Do studenej vody namočíme dva plátky želatíny. Potom si v hrnci začneme zahrievať marakujové pyré, do ktorého nasypeme škrobového zahusťovadla a poriadne rozmiešame metličkou aby neboli hrudky. Privedieme do varu a keď nám začne hustnúť odstavíme zo sporáku. Do horúceho a zhustnutého pyré vmiešame zmäknutú želatínu a premiešame
- Túto zmes vylejeme na cheescake a dáme zachladiť. Potom už len naukladáme nachystané ozdoby