Katkina cestovateľská torta
Popis
Ingrediencie
Korpus
- 250 g mandľovej múky
- 250 g hladkej múky
- 1 kypriaceho prášku do pečiva
- 2 ČL sódy bikarbóny
- Štipka soli
- 8 vajec
- 250 g cukor krupica
- 250 g masla
- 1 PL pistáciovej pasty
- 100 g mletých pistácií
- 180 g mlieka
- Kardamón
- Ružová voda
Keksíková vrstva
- 190 g múky hladkej
- 50 g mleté mandle
- 3/4 ČL jedlej sódy
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL škorice
- 1/4 ČL soli
- 115 g masla izbovej teploty
- 100 g trstinového cukru
- 1 vajce
Želé
- 240 g jahodového pyré
- 37 g glukózy
- 18 + 45 g cukor kryštál
- 6 g pektínu NH
Plnka
- 250 g jahodového pyré
- 150 g rebarborového pyré
- 200 g bielej čokolády
- 250 g šľahačkovej smotany 33 %
- 500 g mascarpone
- 1 PL lyžica jahodovej pasty
- 150 g lyofilizované jahody
- 150 g práškového cukru
- 250 g čerstvých jahôd
Praliné
- 100g pistícií
- 100g cukru kryštál
Obter
- 540 g bielej čokolády
- 270 g masla izbovej teploty
Poťah
- 2 kg hnedá poťahová hmota
- 500 g biela poťahová hmota
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Želé - pyré, glukózu a cukor 18g zahrejeme na cca 40 stupňov. Za stáleho miešania pridáme zbytok cukru zmiešaného s pektínom. Nahrejeme k bodu varu a premiešame. Odstavíme, zakryjeme fóliou a dáme schladiť
- Plnka - jahodové pyré, rebarborové pyré prevaríme a pridáme bielu čokoládu. Premiešame a pridáme lyofilizované jahody. Necháme schladiť
- Korpus - suché suroviny si navážime do misky. V kuchynskom robote si najprv vyšlaháme bielky so štipkou soli a potom v čistej mise vymixujeme maslo s cukrom, neskôr pridáme žĺtky, pistácie/pistáciovú pastu. Postupne vmiešame suché ingrediencie na striedačku s mliekom a nakoniec jemne ručne vmiešame bielkovú penu. Pridáme kardamón a trošku ružovej vody. Vylejeme na dva plechy a dáme piecť na 180 stupňov na cca 25 minút
- Želé vyberieme z chladu a premixujeme. Roztopíme si bielu čokoládu. Upečené korpusy necháme vychladnúť a prekrojíme na polovicu
- Keksíky - vypracujeme, vyvaľkáme a buď povykrajujeme alebo natiahneme celé cesto na tenko na plech s papierom na pečenie a dáme piecť na 10 minút na 180 stupňov
- Na praliné si rozpustíme cukor na karamel a zalejeme ním pistácie
- Vychladnuté potom rozomelieme v sekáčiku na pastu. Korpusy potrieme želé
- Krém - vymixujeme si mascarpone a šľahačku s cukrom. Pridáme vychladnuté pyré s čokoládou a trošku jahodovej pasty. Premiešame a premiestnime do sáčku
- Na spodný korpus natrieme želé, prídáme praliné a nadrvené kesíky. Naplníme spodný korpus naukladáme jahody a takto poskladáme celú tortu. Dáme zachladiť
- Bielu čokoládu vymixujeme so spusteným maslom. Tortu obrežieme, obtrieme a dáme zachladiť
- Vyrobíme si polgule s isomaltu a do nich potom schováme letenky a zlepíme polovičky polgulí spolu
- Na jedlý papier si nakreslíme a vypíšeme letenky. Tie zrolujeme a previažeme mašličkou a dáme do guličiek. Schladenú tortu potom vykrojíme a dáme do stredu gule s letenkami. Potiahneme modelovacou hmotou a dáme schladiť. Potom dokončíme detaily
Korpus
- 250 g mandľovej múky
- 250 g hladkej múky
- 1 kypriaceho prášku do pečiva
- 2 ČL sódy bikarbóny
- Štipka soli
- 8 vajec
- 250 g cukor krupica
- 250 g masla
- 1 PL pistáciovej pasty
- 100 g mletých pistácií
- 180 g mlieka
- Kardamón
- Ružová voda
Keksíková vrstva
- 190 g múky hladkej
- 50 g mleté mandle
- 3/4 ČL jedlej sódy
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL škorice
- 1/4 ČL soli
- 115 g masla izbovej teploty
- 100 g trstinového cukru
- 1 vajce
Želé
- 240 g jahodového pyré
- 37 g glukózy
- 18 + 45 g cukor kryštál
- 6 g pektínu NH
Plnka
- 250 g jahodového pyré
- 150 g rebarborového pyré
- 200 g bielej čokolády
- 250 g šľahačkovej smotany 33 %
- 500 g mascarpone
- 1 PL lyžica jahodovej pasty
- 150 g lyofilizované jahody
- 150 g práškového cukru
- 250 g čerstvých jahôd
Praliné
- 100g pistícií
- 100g cukru kryštál
Obter
- 540 g bielej čokolády
- 270 g masla izbovej teploty
Poťah
- 2 kg hnedá poťahová hmota
- 500 g biela poťahová hmota
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Želé - pyré, glukózu a cukor 18g zahrejeme na cca 40 stupňov. Za stáleho miešania pridáme zbytok cukru zmiešaného s pektínom. Nahrejeme k bodu varu a premiešame. Odstavíme, zakryjeme fóliou a dáme schladiť
- Plnka - jahodové pyré, rebarborové pyré prevaríme a pridáme bielu čokoládu. Premiešame a pridáme lyofilizované jahody. Necháme schladiť
- Korpus - suché suroviny si navážime do misky. V kuchynskom robote si najprv vyšlaháme bielky so štipkou soli a potom v čistej mise vymixujeme maslo s cukrom, neskôr pridáme žĺtky, pistácie/pistáciovú pastu. Postupne vmiešame suché ingrediencie na striedačku s mliekom a nakoniec jemne ručne vmiešame bielkovú penu. Pridáme kardamón a trošku ružovej vody. Vylejeme na dva plechy a dáme piecť na 180 stupňov na cca 25 minút
- Želé vyberieme z chladu a premixujeme. Roztopíme si bielu čokoládu. Upečené korpusy necháme vychladnúť a prekrojíme na polovicu
- Keksíky - vypracujeme, vyvaľkáme a buď povykrajujeme alebo natiahneme celé cesto na tenko na plech s papierom na pečenie a dáme piecť na 10 minút na 180 stupňov
- Na praliné si rozpustíme cukor na karamel a zalejeme ním pistácie
- Vychladnuté potom rozomelieme v sekáčiku na pastu. Korpusy potrieme želé
- Krém - vymixujeme si mascarpone a šľahačku s cukrom. Pridáme vychladnuté pyré s čokoládou a trošku jahodovej pasty. Premiešame a premiestnime do sáčku
- Na spodný korpus natrieme želé, prídáme praliné a nadrvené kesíky. Naplníme spodný korpus naukladáme jahody a takto poskladáme celú tortu. Dáme zachladiť
- Bielu čokoládu vymixujeme so spusteným maslom. Tortu obrežieme, obtrieme a dáme zachladiť
- Vyrobíme si polgule s isomaltu a do nich potom schováme letenky a zlepíme polovičky polgulí spolu
- Na jedlý papier si nakreslíme a vypíšeme letenky. Tie zrolujeme a previažeme mašličkou a dáme do guličiek. Schladenú tortu potom vykrojíme a dáme do stredu gule s letenkami. Potiahneme modelovacou hmotou a dáme schladiť. Potom dokončíme detaily