Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Katkina torta „pník“ s jedlým machom

Katkina torta „pník“ s jedlým machom

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 4 vajcia
  • 100g mleté mandle
  • 50g kakao
  • 125g hladká múka
  • ½ prášok do pečiva
  • ½ lyžičky sóda bikarbóna
  • 125g maslo
  • 180g cukor kryštál
  • 2 malé lyžičky mletej škorice
  • Kandizovaná kôra z pomaranča
  • Šťava z jedného pomaranča
  • 90g kyslé mlieko
  • 90g creamcheese natur
  • Dve hrste sekané vlašské orechy
  • 5 kvapiek esenciálneho oleja pomaranč
Plnka čoko pomaranč
  • 100ml mlieka
  • 100ml šľahačková smotana
  • 3 žĺtky
  • 200g čokoláda (150g mliečna + 50g horká)
  • 30g maslo
  • 50g creamcheese natur
  • Kôra z jedného pomaranča
  • 5 kapiek esenciálny olej pomaranč
Plnka krémová
  • 250g creamcheese natur
  • 5 kvapiek pomarančového oleja
  • Šťava z jedného pomaranča
  • 3 lyžice práškový cukor
Sirup
  • 80g vody
  • 40g cukor kryštál
  • Šťava z dvoch pomarančov
  • Šťava z jedného citróna
Obter
  • 500g mascarpone
  • 200ml šľahačková smotana 33%
  • 30g práškový cukor
  • Hnedá potravinárska gélová farba
Obter - pník
  • 200g maslo
  • 360g horká čokoláda
  • 3 kancelárske papiere
Mach z mikrovlnky
  • 1 vajce
  • 13g cukor kryštál
  • 30g med
  • 4g prášok do pečiva
  • 25g hladká múka
  • Potravinárska gelová farba
Ovocie
  • 300g čučoriedky

Na ozdobenie

  • Mikro hrášok - bylinka
  • Jedlé kvety

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
  2. Pripravíme si základ na korpus. Oddelíme si bielka od žĺtkov. Bielka vyšľaháme s polovicou cukru do tuha
  3. Druhú polovicu cukru pridáme ku žĺtkam a maslu a vymiešame do peny. Do tejto masy pridáme kyslé mlieko, creamcheese, šťavu z pomaranča, pomarančový olej, premiešame a postupne pridáme mandle, múku, kakao, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu a znova premiešame
  4. Potom pridáme sekané orechy a kandizovaný pomaranč a vpracujeme do cesta bielkový sneh
  5. Pripravíme si dva posuvné ráfiky s priemerom 18cm a na ich spodok dáme papier na pečenie a vložíme ich do väčších foriem s dnom. Do každého ráfika vlejeme cesto presne na polovicu. Pečieme 35 minút na 180 stupňov
  6. Medzi tým si roztopíme 360g čokolády, ktorú necháme pri izbovej tepote vychladnúť. Budeme ju potrebovať na finálny origami obter
  7. Potom si pripravíme plnku čoko-pomarančovú. Mlieko a smotanu zohrejeme, žĺtka s cukrom rozmiešame v miske a zalejeme teplým mliekom so smotanou. Vrátime naspäť do hrnca a varíme do zhustnutia. Do krému vmiešame čokoládu a maslo a miešame až kým sa nerozpustí. Necháme chvíľu vychladiť a dáme stuhnúť do chladničky
  8. Pripravíme si sirup na potretie korpusu. Zohrejeme vodu s cukrom necháme prevrieť a pridáme pomarančovú a citrónovú šťavu
  9. Potom pripravíme jedlý mach. Vajíčko vyšľaháme s cukrom a medom do peny, pridáme prášok do pečiva, múku a farbivo. Dáme do misky s vyšším dnom prikryjeme fóliou a dáme na 2 minúty do mikrovlnky
  10. Korpusy po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Prerežeme ich na polky, jeden plát dáme na podložku potrieme sirupom
  11. Vychladenú čoko pomarančovú plnku premixujeme a pridáme creamcheese, pomarančovú kôru a pomarančový olej. Všetko spolu premixujeme. Krém vložíme do cukrárskeho vrecka a nanesieme na korpus
  12. Na krém poukladáme umyté čučoriedky. Založíme ďalší korpus, potrieme ho sirupom a na neho dáme druhú plnku, ktorú si jednoducho vyšľaháme z creamcheese, cukru, šťavy a oleja
  13. Navrstvíme na korpus a dáme čučoriedky
  14. Založíme ďalší korpus, natrieme sirupom, opäť dáme praline pastu, čoko pomaranč krém a čučoriedky. Založíme posledným korpusom, ktorý potrieme zvyškom krému, aby nám neuschol. Takto poskladanú tortu dáme poriadne zachladiť
  15. Medzitým si pripravíme origami obter a to tak, že roztopenú čokoládu prilejeme k vyšľahanému maslu a prenesieme do cukrárskeho vrecka. Túto čokoládu potom striekame na poskladaný kancelársky papier, rozotrieme špachtľou a dáme zachladiť
  16. Nakoniec si vyšlaháme obterový krém z mascarpone, cukru a šľahačky a pridáme do neho hnedú farbu. Krém si prenesieme do cukrárskeho vrecka so širokou obterovou špičkou a vychladenú tortu obtrieme. Zahladíme a dáme schladiť
  17. Schladenú tortu už len obložíme kúskami origami čokolády, ktrorú si stiahneme z papiera a nalámeme. Obložíme okolo torty a dozdobíme kvietkami, mikro hráškom, machom
Cesto
  • 4 vajcia
  • 100g mleté mandle
  • 50g kakao
  • 125g hladká múka
  • ½ prášok do pečiva
  • ½ lyžičky sóda bikarbóna
  • 125g maslo
  • 180g cukor kryštál
  • 2 malé lyžičky mletej škorice
  • Kandizovaná kôra z pomaranča
  • Šťava z jedného pomaranča
  • 90g kyslé mlieko
  • 90g creamcheese natur
  • Dve hrste sekané vlašské orechy
  • 5 kvapiek esenciálneho oleja pomaranč
Plnka čoko pomaranč
  • 100ml mlieka
  • 100ml šľahačková smotana
  • 3 žĺtky
  • 200g čokoláda (150g mliečna + 50g horká)
  • 30g maslo
  • 50g creamcheese natur
  • Kôra z jedného pomaranča
  • 5 kapiek esenciálny olej pomaranč
Plnka krémová
  • 250g creamcheese natur
  • 5 kvapiek pomarančového oleja
  • Šťava z jedného pomaranča
  • 3 lyžice práškový cukor
Sirup
  • 80g vody
  • 40g cukor kryštál
  • Šťava z dvoch pomarančov
  • Šťava z jedného citróna
Obter
  • 500g mascarpone
  • 200ml šľahačková smotana 33%
  • 30g práškový cukor
  • Hnedá potravinárska gélová farba
Obter - pník
  • 200g maslo
  • 360g horká čokoláda
  • 3 kancelárske papiere
Mach z mikrovlnky
  • 1 vajce
  • 13g cukor kryštál
  • 30g med
  • 4g prášok do pečiva
  • 25g hladká múka
  • Potravinárska gelová farba
Ovocie
  • 300g čučoriedky

Na ozdobenie

  • Mikro hrášok - bylinka
  • Jedlé kvety
  1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
  2. Pripravíme si základ na korpus. Oddelíme si bielka od žĺtkov. Bielka vyšľaháme s polovicou cukru do tuha
  3. Druhú polovicu cukru pridáme ku žĺtkam a maslu a vymiešame do peny. Do tejto masy pridáme kyslé mlieko, creamcheese, šťavu z pomaranča, pomarančový olej, premiešame a postupne pridáme mandle, múku, kakao, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu a znova premiešame
  4. Potom pridáme sekané orechy a kandizovaný pomaranč a vpracujeme do cesta bielkový sneh
  5. Pripravíme si dva posuvné ráfiky s priemerom 18cm a na ich spodok dáme papier na pečenie a vložíme ich do väčších foriem s dnom. Do každého ráfika vlejeme cesto presne na polovicu. Pečieme 35 minút na 180 stupňov
  6. Medzi tým si roztopíme 360g čokolády, ktorú necháme pri izbovej tepote vychladnúť. Budeme ju potrebovať na finálny origami obter
  7. Potom si pripravíme plnku čoko-pomarančovú. Mlieko a smotanu zohrejeme, žĺtka s cukrom rozmiešame v miske a zalejeme teplým mliekom so smotanou. Vrátime naspäť do hrnca a varíme do zhustnutia. Do krému vmiešame čokoládu a maslo a miešame až kým sa nerozpustí. Necháme chvíľu vychladiť a dáme stuhnúť do chladničky
  8. Pripravíme si sirup na potretie korpusu. Zohrejeme vodu s cukrom necháme prevrieť a pridáme pomarančovú a citrónovú šťavu
  9. Potom pripravíme jedlý mach. Vajíčko vyšľaháme s cukrom a medom do peny, pridáme prášok do pečiva, múku a farbivo. Dáme do misky s vyšším dnom prikryjeme fóliou a dáme na 2 minúty do mikrovlnky
  10. Korpusy po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Prerežeme ich na polky, jeden plát dáme na podložku potrieme sirupom
  11. Vychladenú čoko pomarančovú plnku premixujeme a pridáme creamcheese, pomarančovú kôru a pomarančový olej. Všetko spolu premixujeme. Krém vložíme do cukrárskeho vrecka a nanesieme na korpus
  12. Na krém poukladáme umyté čučoriedky. Založíme ďalší korpus, potrieme ho sirupom a na neho dáme druhú plnku, ktorú si jednoducho vyšľaháme z creamcheese, cukru, šťavy a oleja
  13. Navrstvíme na korpus a dáme čučoriedky
  14. Založíme ďalší korpus, natrieme sirupom, opäť dáme praline pastu, čoko pomaranč krém a čučoriedky. Založíme posledným korpusom, ktorý potrieme zvyškom krému, aby nám neuschol. Takto poskladanú tortu dáme poriadne zachladiť
  15. Medzitým si pripravíme origami obter a to tak, že roztopenú čokoládu prilejeme k vyšľahanému maslu a prenesieme do cukrárskeho vrecka. Túto čokoládu potom striekame na poskladaný kancelársky papier, rozotrieme špachtľou a dáme zachladiť
  16. Nakoniec si vyšlaháme obterový krém z mascarpone, cukru a šľahačky a pridáme do neho hnedú farbu. Krém si prenesieme do cukrárskeho vrecka so širokou obterovou špičkou a vychladenú tortu obtrieme. Zahladíme a dáme schladiť
  17. Schladenú tortu už len obložíme kúskami origami čokolády, ktrorú si stiahneme z papiera a nalámeme. Obložíme okolo torty a dozdobíme kvietkami, mikro hráškom, machom