Katkina torta „pník“ s jedlým machom
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 4 vajcia
- 100g mleté mandle
- 50g kakao
- 125g hladká múka
- ½ prášok do pečiva
- ½ lyžičky sóda bikarbóna
- 125g maslo
- 180g cukor kryštál
- 2 malé lyžičky mletej škorice
- Kandizovaná kôra z pomaranča
- Šťava z jedného pomaranča
- 90g kyslé mlieko
- 90g creamcheese natur
- Dve hrste sekané vlašské orechy
- 5 kvapiek esenciálneho oleja pomaranč
Plnka čoko pomaranč
- 100ml mlieka
- 100ml šľahačková smotana
- 3 žĺtky
- 200g čokoláda (150g mliečna + 50g horká)
- 30g maslo
- 50g creamcheese natur
- Kôra z jedného pomaranča
- 5 kapiek esenciálny olej pomaranč
Plnka krémová
- 250g creamcheese natur
- 5 kvapiek pomarančového oleja
- Šťava z jedného pomaranča
- 3 lyžice práškový cukor
Sirup
- 80g vody
- 40g cukor kryštál
- Šťava z dvoch pomarančov
- Šťava z jedného citróna
Obter
- 500g mascarpone
- 200ml šľahačková smotana 33%
- 30g práškový cukor
- Hnedá potravinárska gélová farba
Obter - pník
- 200g maslo
- 360g horká čokoláda
- 3 kancelárske papiere
Mach z mikrovlnky
- 1 vajce
- 13g cukor kryštál
- 30g med
- 4g prášok do pečiva
- 25g hladká múka
- Potravinárska gelová farba
Ovocie
- 300g čučoriedky
Na ozdobenie
- Mikro hrášok - bylinka
- Jedlé kvety
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Pripravíme si základ na korpus. Oddelíme si bielka od žĺtkov. Bielka vyšľaháme s polovicou cukru do tuha
- Druhú polovicu cukru pridáme ku žĺtkam a maslu a vymiešame do peny. Do tejto masy pridáme kyslé mlieko, creamcheese, šťavu z pomaranča, pomarančový olej, premiešame a postupne pridáme mandle, múku, kakao, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu a znova premiešame
- Potom pridáme sekané orechy a kandizovaný pomaranč a vpracujeme do cesta bielkový sneh
- Pripravíme si dva posuvné ráfiky s priemerom 18cm a na ich spodok dáme papier na pečenie a vložíme ich do väčších foriem s dnom. Do každého ráfika vlejeme cesto presne na polovicu. Pečieme 35 minút na 180 stupňov
- Medzi tým si roztopíme 360g čokolády, ktorú necháme pri izbovej tepote vychladnúť. Budeme ju potrebovať na finálny origami obter
- Potom si pripravíme plnku čoko-pomarančovú. Mlieko a smotanu zohrejeme, žĺtka s cukrom rozmiešame v miske a zalejeme teplým mliekom so smotanou. Vrátime naspäť do hrnca a varíme do zhustnutia. Do krému vmiešame čokoládu a maslo a miešame až kým sa nerozpustí. Necháme chvíľu vychladiť a dáme stuhnúť do chladničky
- Pripravíme si sirup na potretie korpusu. Zohrejeme vodu s cukrom necháme prevrieť a pridáme pomarančovú a citrónovú šťavu
- Potom pripravíme jedlý mach. Vajíčko vyšľaháme s cukrom a medom do peny, pridáme prášok do pečiva, múku a farbivo. Dáme do misky s vyšším dnom prikryjeme fóliou a dáme na 2 minúty do mikrovlnky
- Korpusy po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Prerežeme ich na polky, jeden plát dáme na podložku potrieme sirupom
- Vychladenú čoko pomarančovú plnku premixujeme a pridáme creamcheese, pomarančovú kôru a pomarančový olej. Všetko spolu premixujeme. Krém vložíme do cukrárskeho vrecka a nanesieme na korpus
- Na krém poukladáme umyté čučoriedky. Založíme ďalší korpus, potrieme ho sirupom a na neho dáme druhú plnku, ktorú si jednoducho vyšľaháme z creamcheese, cukru, šťavy a oleja
- Navrstvíme na korpus a dáme čučoriedky
- Založíme ďalší korpus, natrieme sirupom, opäť dáme praline pastu, čoko pomaranč krém a čučoriedky. Založíme posledným korpusom, ktorý potrieme zvyškom krému, aby nám neuschol. Takto poskladanú tortu dáme poriadne zachladiť
- Medzitým si pripravíme origami obter a to tak, že roztopenú čokoládu prilejeme k vyšľahanému maslu a prenesieme do cukrárskeho vrecka. Túto čokoládu potom striekame na poskladaný kancelársky papier, rozotrieme špachtľou a dáme zachladiť
- Nakoniec si vyšlaháme obterový krém z mascarpone, cukru a šľahačky a pridáme do neho hnedú farbu. Krém si prenesieme do cukrárskeho vrecka so širokou obterovou špičkou a vychladenú tortu obtrieme. Zahladíme a dáme schladiť
- Schladenú tortu už len obložíme kúskami origami čokolády, ktrorú si stiahneme z papiera a nalámeme. Obložíme okolo torty a dozdobíme kvietkami, mikro hráškom, machom
Cesto
- 4 vajcia
- 100g mleté mandle
- 50g kakao
- 125g hladká múka
- ½ prášok do pečiva
- ½ lyžičky sóda bikarbóna
- 125g maslo
- 180g cukor kryštál
- 2 malé lyžičky mletej škorice
- Kandizovaná kôra z pomaranča
- Šťava z jedného pomaranča
- 90g kyslé mlieko
- 90g creamcheese natur
- Dve hrste sekané vlašské orechy
- 5 kvapiek esenciálneho oleja pomaranč
Plnka čoko pomaranč
- 100ml mlieka
- 100ml šľahačková smotana
- 3 žĺtky
- 200g čokoláda (150g mliečna + 50g horká)
- 30g maslo
- 50g creamcheese natur
- Kôra z jedného pomaranča
- 5 kapiek esenciálny olej pomaranč
Plnka krémová
- 250g creamcheese natur
- 5 kvapiek pomarančového oleja
- Šťava z jedného pomaranča
- 3 lyžice práškový cukor
Sirup
- 80g vody
- 40g cukor kryštál
- Šťava z dvoch pomarančov
- Šťava z jedného citróna
Obter
- 500g mascarpone
- 200ml šľahačková smotana 33%
- 30g práškový cukor
- Hnedá potravinárska gélová farba
Obter - pník
- 200g maslo
- 360g horká čokoláda
- 3 kancelárske papiere
Mach z mikrovlnky
- 1 vajce
- 13g cukor kryštál
- 30g med
- 4g prášok do pečiva
- 25g hladká múka
- Potravinárska gelová farba
Ovocie
- 300g čučoriedky
Na ozdobenie
- Mikro hrášok - bylinka
- Jedlé kvety
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Pripravíme si základ na korpus. Oddelíme si bielka od žĺtkov. Bielka vyšľaháme s polovicou cukru do tuha
- Druhú polovicu cukru pridáme ku žĺtkam a maslu a vymiešame do peny. Do tejto masy pridáme kyslé mlieko, creamcheese, šťavu z pomaranča, pomarančový olej, premiešame a postupne pridáme mandle, múku, kakao, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu a znova premiešame
- Potom pridáme sekané orechy a kandizovaný pomaranč a vpracujeme do cesta bielkový sneh
- Pripravíme si dva posuvné ráfiky s priemerom 18cm a na ich spodok dáme papier na pečenie a vložíme ich do väčších foriem s dnom. Do každého ráfika vlejeme cesto presne na polovicu. Pečieme 35 minút na 180 stupňov
- Medzi tým si roztopíme 360g čokolády, ktorú necháme pri izbovej tepote vychladnúť. Budeme ju potrebovať na finálny origami obter
- Potom si pripravíme plnku čoko-pomarančovú. Mlieko a smotanu zohrejeme, žĺtka s cukrom rozmiešame v miske a zalejeme teplým mliekom so smotanou. Vrátime naspäť do hrnca a varíme do zhustnutia. Do krému vmiešame čokoládu a maslo a miešame až kým sa nerozpustí. Necháme chvíľu vychladiť a dáme stuhnúť do chladničky
- Pripravíme si sirup na potretie korpusu. Zohrejeme vodu s cukrom necháme prevrieť a pridáme pomarančovú a citrónovú šťavu
- Potom pripravíme jedlý mach. Vajíčko vyšľaháme s cukrom a medom do peny, pridáme prášok do pečiva, múku a farbivo. Dáme do misky s vyšším dnom prikryjeme fóliou a dáme na 2 minúty do mikrovlnky
- Korpusy po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Prerežeme ich na polky, jeden plát dáme na podložku potrieme sirupom
- Vychladenú čoko pomarančovú plnku premixujeme a pridáme creamcheese, pomarančovú kôru a pomarančový olej. Všetko spolu premixujeme. Krém vložíme do cukrárskeho vrecka a nanesieme na korpus
- Na krém poukladáme umyté čučoriedky. Založíme ďalší korpus, potrieme ho sirupom a na neho dáme druhú plnku, ktorú si jednoducho vyšľaháme z creamcheese, cukru, šťavy a oleja
- Navrstvíme na korpus a dáme čučoriedky
- Založíme ďalší korpus, natrieme sirupom, opäť dáme praline pastu, čoko pomaranč krém a čučoriedky. Založíme posledným korpusom, ktorý potrieme zvyškom krému, aby nám neuschol. Takto poskladanú tortu dáme poriadne zachladiť
- Medzitým si pripravíme origami obter a to tak, že roztopenú čokoládu prilejeme k vyšľahanému maslu a prenesieme do cukrárskeho vrecka. Túto čokoládu potom striekame na poskladaný kancelársky papier, rozotrieme špachtľou a dáme zachladiť
- Nakoniec si vyšlaháme obterový krém z mascarpone, cukru a šľahačky a pridáme do neho hnedú farbu. Krém si prenesieme do cukrárskeho vrecka so širokou obterovou špičkou a vychladenú tortu obtrieme. Zahladíme a dáme schladiť
- Schladenú tortu už len obložíme kúskami origami čokolády, ktrorú si stiahneme z papiera a nalámeme. Obložíme okolo torty a dozdobíme kvietkami, mikro hráškom, machom