Katkina zelená bábovka
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 6 vajec
- 200g masla izbovej teploty
- 240g kryštálový cukor
- 2 lyžice pistáciová pasta
- 100g cream cheese natur
- 50g mleté pistácie
- 70g nasekané pistácie
- Kôra z jedného bio citróna
- Šťava z jedného citróna
- 1dcl limoncello
- 5 kvapiek esenciálneho oleja citrón
- 100ml zakysanka
- 2 hrste baby špenátu
- 1 prášok do pečiva
- 250g hladká múka
Sirup
- 30g cukor
- 70g voda
- 15g citrónová šťava
Ozdoby
- 250g jahody čerstvé
- 20g jahody lyofilizované
- 20g mleté pistácie
- 20g čučoriedky čerstvé
- Mäta
- Jedlé kvietky ideálne bledej farby ( sedmikrásky, sirôtky)
Poleva
- 200g čokolády
K podávaniu
- 40% šľahačková smotana kunín
- Šťava z jedného citróna
- 1 veľká lyžica práškového cukru
- 2dcl čerstvé jahodové pyré
Postup
- Rozohrejeme si rúru na 200 stupňov
- Oddelíme si bielka a z nich a z polovice cukru /120g/ si vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka, maslo a zvyšný cukor /120g/ vyšľaháme do peny
- Pridáme pistáciovú pastu, citrónovú kôru, citrónovú šťavu, limoncello, mleté aj nasekané pistácie, cream cheese, esenciálny olej a premixujeme
- Zakysanku a baby špenát dáme do hlbšej a užšej nádoby a ponorným mixérom zmixujeme na kašu. Túto zmes pridáme k žĺtkovej zmesi a premiešame
- Potom pridáme múku s práškom do pečiva a znovu premiešame
- Nakoniec ručne vpracujeme vyšľahané bielka a vylejeme do silikónovej formy, ktorú zaistíme tortovým ráfikom. Vložíme do rúry a pečieme na 185 stupňov 1 hodinu
- Počas pečenia bábovky si nachystáme sirup, ktorý si uvaríme z vody a cukru, povaríme a pridáme citrónovú šťavu
- Potom si nachystáme šľahačku, ktorú vyšľaháme do polotuha, pridáme cukor a citrónovú šťavu, pyré a ešte krátko premixujeme. Hotovú šľahačku premiestnime do cukrárskeho vrecka a dáme do chladničky
- Po hodine pečenia bábovku vyberieme z rúry, urobíme špajdlový test a keď je hotová opatrne ju vyklopíme z formy
- Teplú bábovku, potrieme sirupom a polejeme roztopenou ruby čokoládou
- Dozdobíme ovocím, kvetmi, pistáciami a lyofilizovanými jahodami. Podávame s jahodovou šľahačkou
Cesto
- 6 vajec
- 200g masla izbovej teploty
- 240g kryštálový cukor
- 2 lyžice pistáciová pasta
- 100g cream cheese natur
- 50g mleté pistácie
- 70g nasekané pistácie
- Kôra z jedného bio citróna
- Šťava z jedného citróna
- 1dcl limoncello
- 5 kvapiek esenciálneho oleja citrón
- 100ml zakysanka
- 2 hrste baby špenátu
- 1 prášok do pečiva
- 250g hladká múka
Sirup
- 30g cukor
- 70g voda
- 15g citrónová šťava
Ozdoby
- 250g jahody čerstvé
- 20g jahody lyofilizované
- 20g mleté pistácie
- 20g čučoriedky čerstvé
- Mäta
- Jedlé kvietky ideálne bledej farby ( sedmikrásky, sirôtky)
Poleva
- 200g čokolády
K podávaniu
- 40% šľahačková smotana kunín
- Šťava z jedného citróna
- 1 veľká lyžica práškového cukru
- 2dcl čerstvé jahodové pyré
- Rozohrejeme si rúru na 200 stupňov
- Oddelíme si bielka a z nich a z polovice cukru /120g/ si vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka, maslo a zvyšný cukor /120g/ vyšľaháme do peny
- Pridáme pistáciovú pastu, citrónovú kôru, citrónovú šťavu, limoncello, mleté aj nasekané pistácie, cream cheese, esenciálny olej a premixujeme
- Zakysanku a baby špenát dáme do hlbšej a užšej nádoby a ponorným mixérom zmixujeme na kašu. Túto zmes pridáme k žĺtkovej zmesi a premiešame
- Potom pridáme múku s práškom do pečiva a znovu premiešame
- Nakoniec ručne vpracujeme vyšľahané bielka a vylejeme do silikónovej formy, ktorú zaistíme tortovým ráfikom. Vložíme do rúry a pečieme na 185 stupňov 1 hodinu
- Počas pečenia bábovky si nachystáme sirup, ktorý si uvaríme z vody a cukru, povaríme a pridáme citrónovú šťavu
- Potom si nachystáme šľahačku, ktorú vyšľaháme do polotuha, pridáme cukor a citrónovú šťavu, pyré a ešte krátko premixujeme. Hotovú šľahačku premiestnime do cukrárskeho vrecka a dáme do chladničky
- Po hodine pečenia bábovku vyberieme z rúry, urobíme špajdlový test a keď je hotová opatrne ju vyklopíme z formy
- Teplú bábovku, potrieme sirupom a polejeme roztopenou ruby čokoládou
- Dozdobíme ovocím, kvetmi, pistáciami a lyofilizovanými jahodami. Podávame s jahodovou šľahačkou