Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Katkina zelená bábovka

Katkina zelená bábovka

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 6 vajec
  • 200g masla izbovej teploty
  • 240g kryštálový cukor
  • 2 lyžice pistáciová pasta
  • 100g cream cheese natur
  • 50g mleté pistácie
  • 70g nasekané pistácie
  • Kôra z jedného bio citróna
  • Šťava z jedného citróna
  • 1dcl limoncello
  • 5 kvapiek esenciálneho oleja citrón
  • 100ml zakysanka
  • 2 hrste baby špenátu
  • 1 prášok do pečiva
  • 250g hladká múka
Sirup
  • 30g cukor
  • 70g voda
  • 15g citrónová šťava
Ozdoby
  • 250g jahody čerstvé
  • 20g jahody lyofilizované
  • 20g mleté pistácie
  • 20g čučoriedky čerstvé
  • Mäta
  • Jedlé kvietky ideálne bledej farby ( sedmikrásky, sirôtky)
Poleva
  • 200g čokolády
K podávaniu
  • 40% šľahačková smotana kunín
  • Šťava z jedného citróna
  • 1 veľká lyžica práškového cukru
  • 2dcl čerstvé jahodové pyré

Postup

  1. Rozohrejeme si rúru na 200 stupňov
  2. Oddelíme si bielka a z nich a z polovice cukru /120g/ si vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka, maslo a zvyšný cukor /120g/ vyšľaháme do peny
  3. Pridáme pistáciovú pastu, citrónovú kôru, citrónovú šťavu, limoncello, mleté aj nasekané pistácie, cream cheese, esenciálny olej a premixujeme
  4. Zakysanku a baby špenát dáme do hlbšej a užšej nádoby a ponorným mixérom zmixujeme na kašu. Túto zmes pridáme k žĺtkovej zmesi a premiešame
  5. Potom pridáme múku s práškom do pečiva a znovu premiešame
  6. Nakoniec ručne vpracujeme vyšľahané bielka a vylejeme do silikónovej formy, ktorú zaistíme tortovým ráfikom. Vložíme do rúry a pečieme na 185 stupňov 1 hodinu
  7. Počas pečenia bábovky si nachystáme sirup, ktorý si uvaríme z vody a cukru, povaríme a pridáme citrónovú šťavu
  8. Potom si nachystáme šľahačku, ktorú vyšľaháme do polotuha, pridáme cukor a citrónovú šťavu, pyré a ešte krátko premixujeme. Hotovú šľahačku premiestnime do cukrárskeho vrecka a dáme do chladničky
  9. Po hodine pečenia bábovku vyberieme z rúry, urobíme špajdlový test a keď je hotová opatrne ju vyklopíme z formy
  10. Teplú bábovku, potrieme sirupom a polejeme roztopenou ruby čokoládou
  11. Dozdobíme ovocím, kvetmi, pistáciami a lyofilizovanými jahodami. Podávame s jahodovou šľahačkou
Cesto
  • 6 vajec
  • 200g masla izbovej teploty
  • 240g kryštálový cukor
  • 2 lyžice pistáciová pasta
  • 100g cream cheese natur
  • 50g mleté pistácie
  • 70g nasekané pistácie
  • Kôra z jedného bio citróna
  • Šťava z jedného citróna
  • 1dcl limoncello
  • 5 kvapiek esenciálneho oleja citrón
  • 100ml zakysanka
  • 2 hrste baby špenátu
  • 1 prášok do pečiva
  • 250g hladká múka
Sirup
  • 30g cukor
  • 70g voda
  • 15g citrónová šťava
Ozdoby
  • 250g jahody čerstvé
  • 20g jahody lyofilizované
  • 20g mleté pistácie
  • 20g čučoriedky čerstvé
  • Mäta
  • Jedlé kvietky ideálne bledej farby ( sedmikrásky, sirôtky)
Poleva
  • 200g čokolády
K podávaniu
  • 40% šľahačková smotana kunín
  • Šťava z jedného citróna
  • 1 veľká lyžica práškového cukru
  • 2dcl čerstvé jahodové pyré
  1. Rozohrejeme si rúru na 200 stupňov
  2. Oddelíme si bielka a z nich a z polovice cukru /120g/ si vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka, maslo a zvyšný cukor /120g/ vyšľaháme do peny
  3. Pridáme pistáciovú pastu, citrónovú kôru, citrónovú šťavu, limoncello, mleté aj nasekané pistácie, cream cheese, esenciálny olej a premixujeme
  4. Zakysanku a baby špenát dáme do hlbšej a užšej nádoby a ponorným mixérom zmixujeme na kašu. Túto zmes pridáme k žĺtkovej zmesi a premiešame
  5. Potom pridáme múku s práškom do pečiva a znovu premiešame
  6. Nakoniec ručne vpracujeme vyšľahané bielka a vylejeme do silikónovej formy, ktorú zaistíme tortovým ráfikom. Vložíme do rúry a pečieme na 185 stupňov 1 hodinu
  7. Počas pečenia bábovky si nachystáme sirup, ktorý si uvaríme z vody a cukru, povaríme a pridáme citrónovú šťavu
  8. Potom si nachystáme šľahačku, ktorú vyšľaháme do polotuha, pridáme cukor a citrónovú šťavu, pyré a ešte krátko premixujeme. Hotovú šľahačku premiestnime do cukrárskeho vrecka a dáme do chladničky
  9. Po hodine pečenia bábovku vyberieme z rúry, urobíme špajdlový test a keď je hotová opatrne ju vyklopíme z formy
  10. Teplú bábovku, potrieme sirupom a polejeme roztopenou ruby čokoládou
  11. Dozdobíme ovocím, kvetmi, pistáciami a lyofilizovanými jahodami. Podávame s jahodovou šľahačkou