Katkine Koloseum
Popis
Ingrediencie
Cesto - základná doska
- 250 g hladká múka
- 150 g práškový cukor
- 1 vanilkový pudingový prášok
- Kôra z jedného citróna
- 1 vajíčko
- 200 g zmäknuté maslo
Cesto - stavba
- 750 g hladká múka
- 225 g práškový cukor
- 90 g zmäknuté maslo
- 1 malá lyžička sóda bikarbóna
- 280 g med
- 1 balíček perníkové korenie
- 1 malá lyžička sušený zázvor
Karamel
- 200 g kryštálový cukor
- 200 g hnedý fondán
- 100 g biely fondán
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Keksíkové cesto č. 1 pripravíme z navážených surovín, všetko spolu zmiešame na hladkú zmes. Rozvaľkáme medzi silikónovými podložkami. Vykrojíme si kruh o priemere cca 28cm a dáme na plech
- Potom si pripravíme druhé cesto. Z navážených surovín si zamiesime hladké cesto. Rozvaľkáme a vykrojíme si hradby a dáme piecť spolu so základom asi na cca 15 minút
- Kým sa nám pečie prvá várka, nachystáme si ešte zbytok hradieb a predný veľký múr. Keď sa dopečie prvá várka, dáme piecť druhú, tiež na cca 15 minút
- To, čo potrebujeme mať oválne, dáme ihneď po upečení do ráfika, aby sme vytvorili oblúk a necháme vychladnúť. Vychladnutím to stvrdne
- Potom si vykrojíme okná a ponalepujeme ich na predný diel. Doladíme fasádu a nakoniec dozdobíme airbrushom
- Poskladáme to na podstavec a rozpustíme si cukor na karamel. Karamel poslúži ako lepidlo. Zafixujeme na svoje miesto a potom už len doladíme detaily
Cesto - základná doska
- 250 g hladká múka
- 150 g práškový cukor
- 1 vanilkový pudingový prášok
- Kôra z jedného citróna
- 1 vajíčko
- 200 g zmäknuté maslo
Cesto - stavba
- 750 g hladká múka
- 225 g práškový cukor
- 90 g zmäknuté maslo
- 1 malá lyžička sóda bikarbóna
- 280 g med
- 1 balíček perníkové korenie
- 1 malá lyžička sušený zázvor
Karamel
- 200 g kryštálový cukor
- 200 g hnedý fondán
- 100 g biely fondán
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Keksíkové cesto č. 1 pripravíme z navážených surovín, všetko spolu zmiešame na hladkú zmes. Rozvaľkáme medzi silikónovými podložkami. Vykrojíme si kruh o priemere cca 28cm a dáme na plech
- Potom si pripravíme druhé cesto. Z navážených surovín si zamiesime hladké cesto. Rozvaľkáme a vykrojíme si hradby a dáme piecť spolu so základom asi na cca 15 minút
- Kým sa nám pečie prvá várka, nachystáme si ešte zbytok hradieb a predný veľký múr. Keď sa dopečie prvá várka, dáme piecť druhú, tiež na cca 15 minút
- To, čo potrebujeme mať oválne, dáme ihneď po upečení do ráfika, aby sme vytvorili oblúk a necháme vychladnúť. Vychladnutím to stvrdne
- Potom si vykrojíme okná a ponalepujeme ich na predný diel. Doladíme fasádu a nakoniec dozdobíme airbrushom
- Poskladáme to na podstavec a rozpustíme si cukor na karamel. Karamel poslúži ako lepidlo. Zafixujeme na svoje miesto a potom už len doladíme detaily