Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Laskonky podľa Jožky

Laskonky podľa Jožky

Popis

Ingrediencie

Snehová hmota bezé
  • Cukor kryštálový – 200g
  • Cukor práškový – 56g
  • Bielky – 95g ( približne 3 ks)
  • Voda – 56g
  • Mandle strúhané – 130g
Maslový krém orieškový
  • Cukor kryštálový – 107 g
  • Cukor vanilínový – 5g
  • Žĺtky – 1ks
  • Krémový prášok, zlatý klas – 20g
  • Mlieko – 190 g
  • Maslo – 250g
  • Oriešková griláž mletá – 110g
Oriešková griláž
  • Cukor kryštálový – 150g
  • Lieskové orechy pražené – 75g

Postup

  1. Snehová hmota bezé

    65 g cukru a vodu dáme variť na 114°C (skúška pomocou drátenného očka Ø 8mm, namočíme a fúkneme – vznikne retiazka).

  2. Bielky a 135 g cukru vyšľaháme na tuhý sneh prilejeme uvarený cukrový rozvar, zašľaháme, mierne vychladíme.
  3. Zľahka primiešame zmes preosiateho práškového cukru a mletých mandlí.
  4. Bezé hmotu rozotrieme cez šablóny na plech pokrytý mastným papierom.
  5. Pri teplote 100 – 110°C sušíme približne 50 - 60 minút.
  6. Po usušení opatrne odlepíme, otočíme a naplníme orieškovým krémom, vždy dve spolu.
  7. Maslový krém orieškový

    2/3 mlieka, cukor kryštálový, vanilínový rozmiešame, dáme variť.

  8. 1/3 mlieka, zlatý klas, žĺtok rozmiešame, zmes vlejeme do vriaceho mlieka, uvaríme základný žĺtkový krém .
  9. Za občasného premiešania vychladíme.
  10. Do vychladnutého krému zašľaháme maslo, vznikne hladký krém , ktorý dochutíme zomletou orieškovou grilážou.
  11. Pomocou cukrárskeho vrecka plníme upečené laskonky.
  12. Oriešková griláž

    Cukor rozpustíme na karamel, pridáme mleté opražené lieskové orechy a hotovú griláž rozotrieme na mastný papier.

  13. Necháme stuhnúť, nalámeme, pomocou mixéra zomelieme na jemno, 110 g griláže použijeme na dochutenie krému.
Snehová hmota bezé
  • Cukor kryštálový – 200g
  • Cukor práškový – 56g
  • Bielky – 95g ( približne 3 ks)
  • Voda – 56g
  • Mandle strúhané – 130g
Maslový krém orieškový
  • Cukor kryštálový – 107 g
  • Cukor vanilínový – 5g
  • Žĺtky – 1ks
  • Krémový prášok, zlatý klas – 20g
  • Mlieko – 190 g
  • Maslo – 250g
  • Oriešková griláž mletá – 110g
Oriešková griláž
  • Cukor kryštálový – 150g
  • Lieskové orechy pražené – 75g
  1. Snehová hmota bezé

    65 g cukru a vodu dáme variť na 114°C (skúška pomocou drátenného očka Ø 8mm, namočíme a fúkneme – vznikne retiazka).

  2. Bielky a 135 g cukru vyšľaháme na tuhý sneh prilejeme uvarený cukrový rozvar, zašľaháme, mierne vychladíme.
  3. Zľahka primiešame zmes preosiateho práškového cukru a mletých mandlí.
  4. Bezé hmotu rozotrieme cez šablóny na plech pokrytý mastným papierom.
  5. Pri teplote 100 – 110°C sušíme približne 50 - 60 minút.
  6. Po usušení opatrne odlepíme, otočíme a naplníme orieškovým krémom, vždy dve spolu.
  7. Maslový krém orieškový

    2/3 mlieka, cukor kryštálový, vanilínový rozmiešame, dáme variť.

  8. 1/3 mlieka, zlatý klas, žĺtok rozmiešame, zmes vlejeme do vriaceho mlieka, uvaríme základný žĺtkový krém .
  9. Za občasného premiešania vychladíme.
  10. Do vychladnutého krému zašľaháme maslo, vznikne hladký krém , ktorý dochutíme zomletou orieškovou grilážou.
  11. Pomocou cukrárskeho vrecka plníme upečené laskonky.
  12. Oriešková griláž

    Cukor rozpustíme na karamel, pridáme mleté opražené lieskové orechy a hotovú griláž rozotrieme na mastný papier.

  13. Necháme stuhnúť, nalámeme, pomocou mixéra zomelieme na jemno, 110 g griláže použijeme na dochutenie krému.