Luckina rodinná ovocná misa
Popis
Ingrediencie
Višňové coulis
- 140 g višňové pyré
- 20 g cukor krupica
- 25 g glukóza
- 50 ml griotka
- 4g pektín NH
Makový mousse
- 100 g šľahačka 33%
- 100 g mlieko
- 2 g vanilková pasta
- 40 g žĺtka
- 20 g cukor kr.
- 20 g mletý mak
- 28 g želatínová masa = 4 g želatíny + 24 g voda
- 150 g šľahačka 33%
Zrkadlová poleva
- 150 g cukor kryštál
- 100 g kondenzované mlieko
- 75 ml voda
- 10 g želatína prášok
- 60 ml voda
- 175 g biela čokoláda Callebaut
- Gélové farby: červená/bordová
Hruškové coulis
- 150 g hruškové pyré
- 20 g cukor krupica
- 25 g glukóza
- 1 ks hruška
- Mletá škorica, mletý klinček, mletý badián, mletý kardamón
- 4 g pektín NH
Vanilkový mousse
- 100 g šľahačka 33%
- 100 g mlieko
- 2 g vanilková pasta
- 40 g žĺtka
- 20 g cukor kr.
- 28 g želatínová masa = 4 g želatíny + 24 g voda
- 150 g šľahačka 33%
Velur
- Kakaové maslo
- Žltá a zelená farba
Sušienky kakaové
- 240 g múka
- 15 g kukuričný škrob
- 3 g soľ
- 65 g kakao
- 225 g maslo
- 200 g cukor krupica
- 1 ks vajíčka
Čokoládový korpus
- 250 g pol. múka
- 250 g cukor pr.
- 250 ml acidofilné mlieko
- 125 ml olej
- 2 lyž. kakao
- 1 lyžička sóda bikarbóna
- 100 g maslo
- 1 zrelý banán
Banánový karamel
- 100 g cukor kr.
- 50 ml voda
- 1 zrelý banán
Poťah
- 500 g žltý fondán rainbow
- Farby na fondán (hnedá, zelená)
Dekorácia
- Stopka na čerešňu: 30 g modelovací cukor
- Stopka na hrušku: 30 g tmavá čokoláda
- Podnosy: 1,5 kg modelovací cukor
- Farby: žltá, červená, zelená, biela
Postup
- Rúru vyhrejeme na 180 °C a plech na pečenie vystelieme papierom
- Višňové coulis - zohrejeme glukózu s pyré na 50 °C. Postupne pridávame cukor zmiešaný s pektínom, necháme prevariť. Potom zmes trocha vychladíme a naplníme silikónové polgule 8 ks. Dáme zamraziť
- Hruškové coulis - zohrejeme glukózu s pyré na 50 °C. Postupne pridávame cukor zmiešaný s pektínom, necháme prevariť. Potom trochu vychladíme a naplníme silikónové polgule 8 ks. Dáme zamraziť
- Zostávajúcim černicovým coulis naplníme ďalších 8 ks polguliek silikónovej formy a na ne položíme zamrazené polgule aby sa vytvorila celá guľa a dáme opäť zmraziť
- Makové mousse - želatínu zalejeme vodou a necháme napučať. Mlieko so šľahačkou (1) a vanilkou zohrejeme na 50 °C. Pridáme žĺtka a cukor a varíme na 82 °C. Uvarenú zmes cez sitko nalejeme na želatínovú masu, pridáme mak. Necháme vychladiť na 22 – 23 °C
- Vyšľaháme šľahačku (2). Vychladenú zmes jemne premiešame s vyšľahanou šľahačkou. Nalejeme do foriem asi vyše polovicu obsahu, vložíme zamrznutú višňovú guľu.Všetko tak, aby sa vytlačil krém a zarovnalo sa to s povrchom formy. Dáme zamraziť
- Vanilkové mousse - želatínu zalejeme vodou a necháme napučať. Mlieko so šľahačkou (1) a vanilkou zohrejeme na 50 °C. Pridáme žĺtka a cukor a varíme na 82 °C. Uvarenú zmes cez sitko nalejeme na želatínovú masu, pridáme mak. Necháme vychladnúť na 22 – 23 °C
- Vychladenú zmes jemne premiešame s vyšľahanou šľahačkou. Nalejeme do foriem asi vyše polovicu obsahu, vložíme zamrznutú hruškovú guľu.Všetko tak, aby sa vytlačil krém a zarovnalo sa to s povrchom formy. Dáme zamraziť
- Sušienkové cesto - v jednej mise zmiešame múku, škrob, soľ a kakao, dáme stranou. Vymiešame máslo, cukor vajíčka a vanilku. Keď je hmota pekne vymiešaná, pridáme suché ingrediencie a poriadne spracujeme. Keď je cesto hotové, vyvaľkáme ho medzi dvoma papiermi a dáme chladiť. Po zachladení vykrajujeme kruhy a dáme na plech piecť pri 180 °C na cca 15 min
- Čokoládový korpus - všetky prísady okrem masla spracujeme, dáme piecť do formy. Pečieme 180 °C okolo 25 min
- Banánový karamel - dáme variť cukor s vodou, keď zmes začne hnednúť, pridáme roztlačený banán. Dáme chladiť
- Po dopečení čokoládový korpus rozdrobíme na masu, pridáme maslo. Vytvarujeme placku, do ktorej umiestnime pásik banánového karamelu a celé to obalíme tak, aby sme vytvarovali banán. Urobíme 4 kusy a dáme do shockeru
- 8 kusov sušienok odložíme, zvyšok rozmixujeme. Dáme stranou
- Zrkadlová poleva - želatínu dáme napučať do vody. Do hrnca dáme variť vodu, cukor a kondenzované mlieko. Ked sa cukor roztopí pridáme želatínu, už nevaríme! Poriadne premiešame a cez sitko zalejeme pripravenú čokoládu. Ponorným mixérom premixujeme
- Polevu zafarbíme na červeno. Keď má teplotu 30 °C, začneme polievať višne. Dáme chladiť
- Stopky - zohrejeme izomalt, zafarbíme na zeleno a vyrobíme z neho stopky na višne. Ozdobíme višňu. Zohrejeme čokoládu a vytvarujeme z nej stopku na hrušku
- Izomaltové podnosy - zohrejeme izomalt 1/3 z množstva, zafarbíme a nalejeme na podložku do požadovaného tvaru. Necháme vychladnúť
- Farbenie hrušky - pripravíme si čokoládu s čoko maslom, zafarbíme na žlto, nastriekame vychladené hrušky, potom zmeníme na zelenú farbu a len z jednej strany nastriekame. Následne zubnou kefkou ostriekame hrušku jemne hnedou farbou na vytvorenie bodiek. Hrušky premiestnime na vychladené sušienky. Dáme chladiť
- Banány potiahneme fondánom a dofarbíme. Dáme chladiť
- Zostavíme si izomaltové podnosy a na ne poukladáme ovocie
Višňové coulis
- 140 g višňové pyré
- 20 g cukor krupica
- 25 g glukóza
- 50 ml griotka
- 4g pektín NH
Makový mousse
- 100 g šľahačka 33%
- 100 g mlieko
- 2 g vanilková pasta
- 40 g žĺtka
- 20 g cukor kr.
- 20 g mletý mak
- 28 g želatínová masa = 4 g želatíny + 24 g voda
- 150 g šľahačka 33%
Zrkadlová poleva
- 150 g cukor kryštál
- 100 g kondenzované mlieko
- 75 ml voda
- 10 g želatína prášok
- 60 ml voda
- 175 g biela čokoláda Callebaut
- Gélové farby: červená/bordová
Hruškové coulis
- 150 g hruškové pyré
- 20 g cukor krupica
- 25 g glukóza
- 1 ks hruška
- Mletá škorica, mletý klinček, mletý badián, mletý kardamón
- 4 g pektín NH
Vanilkový mousse
- 100 g šľahačka 33%
- 100 g mlieko
- 2 g vanilková pasta
- 40 g žĺtka
- 20 g cukor kr.
- 28 g želatínová masa = 4 g želatíny + 24 g voda
- 150 g šľahačka 33%
Velur
- Kakaové maslo
- Žltá a zelená farba
Sušienky kakaové
- 240 g múka
- 15 g kukuričný škrob
- 3 g soľ
- 65 g kakao
- 225 g maslo
- 200 g cukor krupica
- 1 ks vajíčka
Čokoládový korpus
- 250 g pol. múka
- 250 g cukor pr.
- 250 ml acidofilné mlieko
- 125 ml olej
- 2 lyž. kakao
- 1 lyžička sóda bikarbóna
- 100 g maslo
- 1 zrelý banán
Banánový karamel
- 100 g cukor kr.
- 50 ml voda
- 1 zrelý banán
Poťah
- 500 g žltý fondán rainbow
- Farby na fondán (hnedá, zelená)
Dekorácia
- Stopka na čerešňu: 30 g modelovací cukor
- Stopka na hrušku: 30 g tmavá čokoláda
- Podnosy: 1,5 kg modelovací cukor
- Farby: žltá, červená, zelená, biela
- Rúru vyhrejeme na 180 °C a plech na pečenie vystelieme papierom
- Višňové coulis - zohrejeme glukózu s pyré na 50 °C. Postupne pridávame cukor zmiešaný s pektínom, necháme prevariť. Potom zmes trocha vychladíme a naplníme silikónové polgule 8 ks. Dáme zamraziť
- Hruškové coulis - zohrejeme glukózu s pyré na 50 °C. Postupne pridávame cukor zmiešaný s pektínom, necháme prevariť. Potom trochu vychladíme a naplníme silikónové polgule 8 ks. Dáme zamraziť
- Zostávajúcim černicovým coulis naplníme ďalších 8 ks polguliek silikónovej formy a na ne položíme zamrazené polgule aby sa vytvorila celá guľa a dáme opäť zmraziť
- Makové mousse - želatínu zalejeme vodou a necháme napučať. Mlieko so šľahačkou (1) a vanilkou zohrejeme na 50 °C. Pridáme žĺtka a cukor a varíme na 82 °C. Uvarenú zmes cez sitko nalejeme na želatínovú masu, pridáme mak. Necháme vychladiť na 22 – 23 °C
- Vyšľaháme šľahačku (2). Vychladenú zmes jemne premiešame s vyšľahanou šľahačkou. Nalejeme do foriem asi vyše polovicu obsahu, vložíme zamrznutú višňovú guľu.Všetko tak, aby sa vytlačil krém a zarovnalo sa to s povrchom formy. Dáme zamraziť
- Vanilkové mousse - želatínu zalejeme vodou a necháme napučať. Mlieko so šľahačkou (1) a vanilkou zohrejeme na 50 °C. Pridáme žĺtka a cukor a varíme na 82 °C. Uvarenú zmes cez sitko nalejeme na želatínovú masu, pridáme mak. Necháme vychladnúť na 22 – 23 °C
- Vychladenú zmes jemne premiešame s vyšľahanou šľahačkou. Nalejeme do foriem asi vyše polovicu obsahu, vložíme zamrznutú hruškovú guľu.Všetko tak, aby sa vytlačil krém a zarovnalo sa to s povrchom formy. Dáme zamraziť
- Sušienkové cesto - v jednej mise zmiešame múku, škrob, soľ a kakao, dáme stranou. Vymiešame máslo, cukor vajíčka a vanilku. Keď je hmota pekne vymiešaná, pridáme suché ingrediencie a poriadne spracujeme. Keď je cesto hotové, vyvaľkáme ho medzi dvoma papiermi a dáme chladiť. Po zachladení vykrajujeme kruhy a dáme na plech piecť pri 180 °C na cca 15 min
- Čokoládový korpus - všetky prísady okrem masla spracujeme, dáme piecť do formy. Pečieme 180 °C okolo 25 min
- Banánový karamel - dáme variť cukor s vodou, keď zmes začne hnednúť, pridáme roztlačený banán. Dáme chladiť
- Po dopečení čokoládový korpus rozdrobíme na masu, pridáme maslo. Vytvarujeme placku, do ktorej umiestnime pásik banánového karamelu a celé to obalíme tak, aby sme vytvarovali banán. Urobíme 4 kusy a dáme do shockeru
- 8 kusov sušienok odložíme, zvyšok rozmixujeme. Dáme stranou
- Zrkadlová poleva - želatínu dáme napučať do vody. Do hrnca dáme variť vodu, cukor a kondenzované mlieko. Ked sa cukor roztopí pridáme želatínu, už nevaríme! Poriadne premiešame a cez sitko zalejeme pripravenú čokoládu. Ponorným mixérom premixujeme
- Polevu zafarbíme na červeno. Keď má teplotu 30 °C, začneme polievať višne. Dáme chladiť
- Stopky - zohrejeme izomalt, zafarbíme na zeleno a vyrobíme z neho stopky na višne. Ozdobíme višňu. Zohrejeme čokoládu a vytvarujeme z nej stopku na hrušku
- Izomaltové podnosy - zohrejeme izomalt 1/3 z množstva, zafarbíme a nalejeme na podložku do požadovaného tvaru. Necháme vychladnúť
- Farbenie hrušky - pripravíme si čokoládu s čoko maslom, zafarbíme na žlto, nastriekame vychladené hrušky, potom zmeníme na zelenú farbu a len z jednej strany nastriekame. Následne zubnou kefkou ostriekame hrušku jemne hnedou farbou na vytvorenie bodiek. Hrušky premiestnime na vychladené sušienky. Dáme chladiť
- Banány potiahneme fondánom a dofarbíme. Dáme chladiť
- Zostavíme si izomaltové podnosy a na ne poukladáme ovocie