Magdine jablkové tartaletky
Popis
Ingrediencie
Košíky
- 300 g hladká múka
- 110 g práškový cukor
- 150 g maslo
- 1 PL mandľová múka
- 3 žĺtky
- soľ
- 2PL kakaa
Náplň jablková
- 1 červené jablko
- 1 PL práškového cukru
- 125 g masla
- Štvrť kávovej lyžičky škorice
- jablko čerstvé na tenké pásiky nakrájané, na dozdobenie vrchu tartaletky
Náplň s krokantom
- krokant – 70g vlašských orechov
- 70g kryštálového cukru
- 2 PL vody
Slaný karamel na všetky verzie tartaletiek
- 150 g kryštálový cukor
- 1,5 PL med
- 1,5 PL vody
- 120 ml smotany
- 0,5 KL soli
- 2 PL maslo
Náplň malinová
- Malinové pyré 2 PL
- Slaný karamel
- Čokoladová ganache – 50 g čokolády
- 50 g smotany na šľahanie
- Maliny na ozdobenie 8 ks
- Olúpané lieskové oriešky 8 ks na ozdobenie
- lístok mäty 10ks
- lyofilizované maliny 20 g
Postup
- Košíky – múku preosejeme (aj mandľovú), pridáme cukor, soľ, maslo, kakao, po jednom žĺtky a spracujeme. Dáme schladiť. Následne vkladáme do formičiek 12 + 4 hviezdičky (z cesta na ozdobenie). Dáme piecť na 160 stupňov cca 15 minút
- Slaný karamel – cukor, med skaramelizujeme, pridáme vodu, soľ, maslo a zalejeme smotanou. Rýchlo miešame a zredukujeme smotanu. Necháme vychladnúť
- Náplň jablková – jablko pokrájame na kocky, do hrnca dáme maslo, cukor a jablko udusíme, pridáme škoricu. Túto zmes nalejeme do košíčkov a zalejeme slaným karamelom. Ozdobíme čerstvým jabĺčkom
- Krokant – cukor dáme do hrnca, zalejeme vodou, premiešame a dáme variť. Bez miešania necháme rozpustiť cukor, pokiaľ neskaramelizuje. Pridáme orechy, premiešame ešte chvíľu, necháme prevrieť a vylejeme na mokrý plech a necháme vychladnúť. Rozlámeme na menšie kúsky a zomelieme nadrobno
- Plníme karamelom, jahodovým pyré a krokantom. Zdobíme lineckou hviezdičkou
- Náplň malinová – zahrejeme smotanu, zalejeme čokoládu, premiešame a necháme vychladiť
- Do košíčka dáme malinové pyré a zalejeme slaným karamelom. Do stredu urobíme koliesko s čokoládovým ganache, do stredu tartaletky vložíme oriešok, 2 maliny, lístky mäty a dozdobíme lyofilizovanými malinami
Košíky
- 300 g hladká múka
- 110 g práškový cukor
- 150 g maslo
- 1 PL mandľová múka
- 3 žĺtky
- soľ
- 2PL kakaa
Náplň jablková
- 1 červené jablko
- 1 PL práškového cukru
- 125 g masla
- Štvrť kávovej lyžičky škorice
- jablko čerstvé na tenké pásiky nakrájané, na dozdobenie vrchu tartaletky
Náplň s krokantom
- krokant – 70g vlašských orechov
- 70g kryštálového cukru
- 2 PL vody
Slaný karamel na všetky verzie tartaletiek
- 150 g kryštálový cukor
- 1,5 PL med
- 1,5 PL vody
- 120 ml smotany
- 0,5 KL soli
- 2 PL maslo
Náplň malinová
- Malinové pyré 2 PL
- Slaný karamel
- Čokoladová ganache – 50 g čokolády
- 50 g smotany na šľahanie
- Maliny na ozdobenie 8 ks
- Olúpané lieskové oriešky 8 ks na ozdobenie
- lístok mäty 10ks
- lyofilizované maliny 20 g
- Košíky – múku preosejeme (aj mandľovú), pridáme cukor, soľ, maslo, kakao, po jednom žĺtky a spracujeme. Dáme schladiť. Následne vkladáme do formičiek 12 + 4 hviezdičky (z cesta na ozdobenie). Dáme piecť na 160 stupňov cca 15 minút
- Slaný karamel – cukor, med skaramelizujeme, pridáme vodu, soľ, maslo a zalejeme smotanou. Rýchlo miešame a zredukujeme smotanu. Necháme vychladnúť
- Náplň jablková – jablko pokrájame na kocky, do hrnca dáme maslo, cukor a jablko udusíme, pridáme škoricu. Túto zmes nalejeme do košíčkov a zalejeme slaným karamelom. Ozdobíme čerstvým jabĺčkom
- Krokant – cukor dáme do hrnca, zalejeme vodou, premiešame a dáme variť. Bez miešania necháme rozpustiť cukor, pokiaľ neskaramelizuje. Pridáme orechy, premiešame ešte chvíľu, necháme prevrieť a vylejeme na mokrý plech a necháme vychladnúť. Rozlámeme na menšie kúsky a zomelieme nadrobno
- Plníme karamelom, jahodovým pyré a krokantom. Zdobíme lineckou hviezdičkou
- Náplň malinová – zahrejeme smotanu, zalejeme čokoládu, premiešame a necháme vychladiť
- Do košíčka dáme malinové pyré a zalejeme slaným karamelom. Do stredu urobíme koliesko s čokoládovým ganache, do stredu tartaletky vložíme oriešok, 2 maliny, lístky mäty a dozdobíme lyofilizovanými malinami