Makovo-čerešňová torta podľa Katky
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 10 vajec
- 10 lyžíc mletého maku
- 2 lyžice hladká múka
- 10 lyžíc cukor krupica
- Kôra z jedného citróna
- 10g kypriaci prášok
- 5 kvapiek esenciálneho oleja citrón
Sirup
- Šťava z čerešní
Čerešňová plnka
- 300g creamcheese natur
- 250g tvaroh
- 150g krémový kozí syr
- 30g čerešňová pasta
- 100g práškový cukor
- 50g biela ganache
Biela ganache
- 200ml šľahačkovej smotany 33%
- 400g biela čokoláda
Mousse zo sektu
- 150g šľahačkovej smotany
- 100g mandľové mlieko
- 80g biele šumivé víno sladké
- 1 PL prášková želatína
- 90g biela čokoláda
- 40g práškový cukor
- 30g mleté mandle
Ovocie
- 200g čerešne
Obter
- 540g biela čokoláda
- 270g maslo
Ozdoby
- modelovacia hmota
- modelovacia hmota červená
- Hnedá modelovacia hmota
- Jedlá fixa červená
- Biela cukrárska poleva
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Biela ganache – ohrejeme smotanu a rozpustíme v nej čokoládu a dáme zachladiť
- Bielu čokoládu na obter si rozpustíme v miske a necháme vychladnúť na izbovú teplotu
- Mousse zo sektu – ohrejeme smotanu a nasypeme do nej želatínu. Keď začne bublať, odstavíme a dáme do šľahača, pridáme čokoládu a vyšľaháme. Potom pridámemlieko, cukor, sekt a premiešame. Nakoniec pridáme mandle. Dáme vytuhnúť
- Cesto na korpus – vyšľaháme bielka s cukrom, pridáme mak, múku, kôru z citróna a esenciálny olej, a rozdelíme do ráfikov. Pečieme ich naraz pri teplote 180 stupňov približne 35 minút
- Hmotu vylejeme na vymastenú silikónovú podložku a dáme piecť na 160 stupňov na 15 minút
- Upečený korpus necháme vychladnúť
- Upečené makové korpusy prerežeme na polku, potrieme sirupom, obalíme stužovacou fóliou a založíme ráfik
- Potom navrstvíme ganache, ktorú si trošku prešľaháme, dáme stuhnutý mousse, na to navrstvíme čerešňovú plnku, ktorú pripravili zmiešaním cukru, creamcheese, tvarohu, kozieho syra, bielej ganache a čerešňovej pasty
- Na krém poukladáme nasekané čerešne. Prikryjeme korpusom, a takto vyskladáme celú tortu. Tortu dáme zachladiť
- Ozdoby – srdiečko, na ktoré si nakreslíme jedlou fixou ornamenty, vtáčiky a strom
- Nakoniec vyšľaháme maslo, pridáme cukor a čokoládu. Tortu obtrieme krémom a necháme poriadne vychladiť. Nakoniec dozdobíme pripravenými ozdobami
Cesto
- 10 vajec
- 10 lyžíc mletého maku
- 2 lyžice hladká múka
- 10 lyžíc cukor krupica
- Kôra z jedného citróna
- 10g kypriaci prášok
- 5 kvapiek esenciálneho oleja citrón
Sirup
- Šťava z čerešní
Čerešňová plnka
- 300g creamcheese natur
- 250g tvaroh
- 150g krémový kozí syr
- 30g čerešňová pasta
- 100g práškový cukor
- 50g biela ganache
Biela ganache
- 200ml šľahačkovej smotany 33%
- 400g biela čokoláda
Mousse zo sektu
- 150g šľahačkovej smotany
- 100g mandľové mlieko
- 80g biele šumivé víno sladké
- 1 PL prášková želatína
- 90g biela čokoláda
- 40g práškový cukor
- 30g mleté mandle
Ovocie
- 200g čerešne
Obter
- 540g biela čokoláda
- 270g maslo
Ozdoby
- modelovacia hmota
- modelovacia hmota červená
- Hnedá modelovacia hmota
- Jedlá fixa červená
- Biela cukrárska poleva
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Biela ganache – ohrejeme smotanu a rozpustíme v nej čokoládu a dáme zachladiť
- Bielu čokoládu na obter si rozpustíme v miske a necháme vychladnúť na izbovú teplotu
- Mousse zo sektu – ohrejeme smotanu a nasypeme do nej želatínu. Keď začne bublať, odstavíme a dáme do šľahača, pridáme čokoládu a vyšľaháme. Potom pridámemlieko, cukor, sekt a premiešame. Nakoniec pridáme mandle. Dáme vytuhnúť
- Cesto na korpus – vyšľaháme bielka s cukrom, pridáme mak, múku, kôru z citróna a esenciálny olej, a rozdelíme do ráfikov. Pečieme ich naraz pri teplote 180 stupňov približne 35 minút
- Hmotu vylejeme na vymastenú silikónovú podložku a dáme piecť na 160 stupňov na 15 minút
- Upečený korpus necháme vychladnúť
- Upečené makové korpusy prerežeme na polku, potrieme sirupom, obalíme stužovacou fóliou a založíme ráfik
- Potom navrstvíme ganache, ktorú si trošku prešľaháme, dáme stuhnutý mousse, na to navrstvíme čerešňovú plnku, ktorú pripravili zmiešaním cukru, creamcheese, tvarohu, kozieho syra, bielej ganache a čerešňovej pasty
- Na krém poukladáme nasekané čerešne. Prikryjeme korpusom, a takto vyskladáme celú tortu. Tortu dáme zachladiť
- Ozdoby – srdiečko, na ktoré si nakreslíme jedlou fixou ornamenty, vtáčiky a strom
- Nakoniec vyšľaháme maslo, pridáme cukor a čokoládu. Tortu obtrieme krémom a necháme poriadne vychladiť. Nakoniec dozdobíme pripravenými ozdobami