Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Makrónkové obláčiky podľa Julky

Makrónkové obláčiky podľa Julky

Popis

Ingrediencie

Makrónky (na 3x)
  • 300 g práškového cukru
  • 350 g kvalitnej mandľovej múky
  • 220 g odležaných bielkov
  • 300g cukru
  • 70 g vody
Čokoládová ganache
  • 200 g bielej čokolády
  • 80 g masla izbovej teploty
  • 240 g smotany min. 30%
  • 20 g cukru

Postup

  1. Mandľovou múku vložíme do sekáčika a na najvyšší stupeň ju mixujte asi 1 minútu. Potom ju preosejte cez jemné sito a prípadné väčšie kusy vyhodíme. Zmiešame ju s preosiatym práškovým cukrom v mise.
  2. Bielky odvážime na 2 rovnaké polovice a prvá časť zafarbíme gélovým farbivom. Zafarbenú časť bielkov spojíme stierkou s mandľovou múkou a necháme bokom
  3. Do misy robota nalejeme druhú polovicu bielkov, pridáme štipku soli a necháme si pripravené spolu s balónovú metlou
  4. Na cukrový rozvar v kastróliku zmiešame cukor a vodu. Necháme stáť asi 1 minútu a dáme variť
  5. Zmes nemiešame, pripravíme si teplomer a čakáme. Až rozvar začne bublať, zapneme mixér s bielkami na najnižší stupeň. Keď zmes dosiahne teplotu okolo 115 stupňov, šľaháme bielky na najvyšší stupeň. Akonáhle dosiahne rozvar 118 stupňov, stiahneme z ohňa a tenkým pramienkom lejeme do bielkov
  6. Stále šľaháme na najvyššom stupni, kým zmes neschladne na 50 stupňov. Výsledný meringue by mal byť lesklý a hlavne pevný. Z metly nepôjde sklepnúť ani trochu
  7. Takto pripravený sneh po častiach opatrne vmiešavame do zafarbenej mandľovej zmesi. Hmotu skôr len tak podoberáme stierkou, každú časť zapracujeme kým nebude naozaj úplne spojená. Je potrebné dosiahnuť takej konzistencie, aby pri vytiahnutí stierky z cesta zmes stekala ako stuha späť do misy
  8. Plech vyložíme papierom na pečenie a ceruzkou urobíme kolieska s priemerom 3-4 cm
  9. Zmes prenesieme pomocou stierky do cukrárskeho vrecka a nastriekame na vyznačené kolieska. Potom s plechom niekoľkokrát buchneme o linku, aby vyšiel na povrch vzduch. Stačí len párkrát, aby sa moc neroztiekli
  10. Makrónky musia schnúť. Keď sa ich na vrchu dotkneme nezostane nám na prste cesto
  11. Rúru zapneme na horúci vzduch na 145 stupňov. Makrónky pečieme 15 minút v strednej časti rúry. V 9. a 11. minúte rúru prudko otvoríme a hneď zase zatvoríme. Makrónky po vytiahnutí z rúry necháme vychladnúť na podložke
  12. Čokoládová ganache - maslo vyberte z chladničky 2 hodiny pred použitím a nakrájajte ho na malé kocky. Čokoládu nalámeme na čo najmenšie kúsky a vložíme do misky. Smotanu s cukrom privedieme do varu a ihneď zložíme z platne. Počkáme pár sekúnd a prelejeme ju do čokolády. Necháme stáť cca 10 minút
  13. Potom stierkou vymiešajte dohladka. Pridáme maslo nakrájané na malé kocky a opäť vymiešajte, kým sa maslo neroztopí
  14. Ideálne je miešať ganache od stredu k stranám. Tuk sa tak najlepšie vstrebe a vytvorí krémovú konzistenciu
  15. Ganache prikryte potravinovou fóliou, aby sa dotýkala povrchu a necháme ju stuhnúť. Keď budeme zdobiť makrónky, doprostred ganache vtlačíme trochu nakrájaných čučoriedok a malín
Makrónky (na 3x)
  • 300 g práškového cukru
  • 350 g kvalitnej mandľovej múky
  • 220 g odležaných bielkov
  • 300g cukru
  • 70 g vody
Čokoládová ganache
  • 200 g bielej čokolády
  • 80 g masla izbovej teploty
  • 240 g smotany min. 30%
  • 20 g cukru
  1. Mandľovou múku vložíme do sekáčika a na najvyšší stupeň ju mixujte asi 1 minútu. Potom ju preosejte cez jemné sito a prípadné väčšie kusy vyhodíme. Zmiešame ju s preosiatym práškovým cukrom v mise.
  2. Bielky odvážime na 2 rovnaké polovice a prvá časť zafarbíme gélovým farbivom. Zafarbenú časť bielkov spojíme stierkou s mandľovou múkou a necháme bokom
  3. Do misy robota nalejeme druhú polovicu bielkov, pridáme štipku soli a necháme si pripravené spolu s balónovú metlou
  4. Na cukrový rozvar v kastróliku zmiešame cukor a vodu. Necháme stáť asi 1 minútu a dáme variť
  5. Zmes nemiešame, pripravíme si teplomer a čakáme. Až rozvar začne bublať, zapneme mixér s bielkami na najnižší stupeň. Keď zmes dosiahne teplotu okolo 115 stupňov, šľaháme bielky na najvyšší stupeň. Akonáhle dosiahne rozvar 118 stupňov, stiahneme z ohňa a tenkým pramienkom lejeme do bielkov
  6. Stále šľaháme na najvyššom stupni, kým zmes neschladne na 50 stupňov. Výsledný meringue by mal byť lesklý a hlavne pevný. Z metly nepôjde sklepnúť ani trochu
  7. Takto pripravený sneh po častiach opatrne vmiešavame do zafarbenej mandľovej zmesi. Hmotu skôr len tak podoberáme stierkou, každú časť zapracujeme kým nebude naozaj úplne spojená. Je potrebné dosiahnuť takej konzistencie, aby pri vytiahnutí stierky z cesta zmes stekala ako stuha späť do misy
  8. Plech vyložíme papierom na pečenie a ceruzkou urobíme kolieska s priemerom 3-4 cm
  9. Zmes prenesieme pomocou stierky do cukrárskeho vrecka a nastriekame na vyznačené kolieska. Potom s plechom niekoľkokrát buchneme o linku, aby vyšiel na povrch vzduch. Stačí len párkrát, aby sa moc neroztiekli
  10. Makrónky musia schnúť. Keď sa ich na vrchu dotkneme nezostane nám na prste cesto
  11. Rúru zapneme na horúci vzduch na 145 stupňov. Makrónky pečieme 15 minút v strednej časti rúry. V 9. a 11. minúte rúru prudko otvoríme a hneď zase zatvoríme. Makrónky po vytiahnutí z rúry necháme vychladnúť na podložke
  12. Čokoládová ganache - maslo vyberte z chladničky 2 hodiny pred použitím a nakrájajte ho na malé kocky. Čokoládu nalámeme na čo najmenšie kúsky a vložíme do misky. Smotanu s cukrom privedieme do varu a ihneď zložíme z platne. Počkáme pár sekúnd a prelejeme ju do čokolády. Necháme stáť cca 10 minút
  13. Potom stierkou vymiešajte dohladka. Pridáme maslo nakrájané na malé kocky a opäť vymiešajte, kým sa maslo neroztopí
  14. Ideálne je miešať ganache od stredu k stranám. Tuk sa tak najlepšie vstrebe a vytvorí krémovú konzistenciu
  15. Ganache prikryte potravinovou fóliou, aby sa dotýkala povrchu a necháme ju stuhnúť. Keď budeme zdobiť makrónky, doprostred ganache vtlačíme trochu nakrájaných čučoriedok a malín