Makrónkoví Mimoni od Lucky
Popis
Ingrediencie
Makrónky žlté
- 150g mandľová múka
- 150g práškový cukor
- 56g+56g bielka
- 38g voda
- 150g cukor krupica
- Jedlá farba – žltá
Makrónky modré
- 150g mandľová múka
- 150g práškový cukor
- 56g+56g bielka
- 38g voda
- 150g cukor krupica
- Jedlá farba – modrá
Makrónky dúhové
- 150g mandľová múka
- 150g práškový cukor
- 56g+56g bielka
- 38g voda
- 150g cukor krupica
- Jedlá farba – žltá a modrá
Plnka banánová
- 150g banány
- 100g kryštálový cukor
Plnka/ganache
- 200g tmavá čokoláda
- 100ml smotana 35%
- 50g maslo
Dekorácia
- Fondán čierny, šedý, modrý, biely
- Jedlá fixka čierna
Postup
- Zapneme rúru na 90 stupňov a nachystáme plechy s papiermi a šablónami
- Makrónka – mandľovú múku s práškovým cukrom dáme do procesora, poriadne rozmixujeme. Preosejeme a odložíme
- V jednej polovici bielok zamiešame farbu a odložíme
- V rajnici začneme variť vodu s cukrom, varíme sirup bez miešania, až kým nedosiahne teplotu 118 stupňov
- Kým sa varí sirup, začneme mixovať druhú časť bielkov ručným mixérom na pomalších otáčkach. Keď sirup dosiahne svoju teplotu, začneme ho pomaly nalievať do bielkov. Pomaly zvýšime otáčky mixéru a vymiešame do tuhšej hmoty, ale nie úplne. Teplota hmoty by mala byť okolo 47 – 50 stupňov
- Makronáž – do suchej hmoty nalejeme zafarbené bielka a vyšľahané bielka a jemne prekladáme špachtľou, kým sa všetky hmoty nespoja do krémovej konzistencie tak, aby hmota pomaly plynulo stekala zo špachtle (bolo možné s ňou vytvoriť osmičku)
- Hotové cesto naplníme do vrecka s guľatou špičkou. Na plech si položíme papier spolu so šablónou na makrónky. Vreckom robíme malé kopčeky podľa šablóny presne do stredu, aby sa rovnomerne hmota rozliala a vytvorila pekné krúžky. Keď je plech plný, jemne ním pobúchame po stole, aby sa odstránili prípadné bublinky a ostal hladký povrch. Plech dáme do rúry na 90 stupňov na 6 minút, potom zvýšime teplotu na 125 stupňov a dáme piecť ešte 11 minút
- Rovnaký postup zopakujeme pri ostatných makrónkách, len zmeníme zafarbenie
- Vyrobíme si makrónku, ktorá má tvar „Mimoňa“, podlhovastú jednu žltú a jednu modrú. Môžeme si vyrobiť viac kusov
- Kým sa makrónky pečú, pripravíme si plnku – urobíme si karamel, dáme variť cukor s trochou vody, keď začne hnednúť pridáme roztlačený banán a miešame, kým hmota nie je krémová a dáme chladiť. Vychladené dáme do vrecka
- Ganache – zohrejeme smotanu a zalejeme ňou čokoládu, pridáme maslo. Po vychladnutí dáme do vrecka so špičkou
- Dekorácie – vykrajujeme si oči na „Mimoňov“, jedlou fixkou domaľujeme ústa a vlasy. Z modrého fondánu vyrobíme nohavice pre „Mimoňa“. Žlté makrónky ozdobíme vykrojenými fondánmi
- Keď je plnka i makrónky vychladnuté, začneme ich plniť. Najprv ganache urobíme kruh a do stredu dáme banánový karamel. Ak sa zvýši čas, dáme chvíľu do chladu a potom makrónky odekorujeme na stojan spolu s nachystanými dekoráciami
Makrónky žlté
- 150g mandľová múka
- 150g práškový cukor
- 56g+56g bielka
- 38g voda
- 150g cukor krupica
- Jedlá farba – žltá
Makrónky modré
- 150g mandľová múka
- 150g práškový cukor
- 56g+56g bielka
- 38g voda
- 150g cukor krupica
- Jedlá farba – modrá
Makrónky dúhové
- 150g mandľová múka
- 150g práškový cukor
- 56g+56g bielka
- 38g voda
- 150g cukor krupica
- Jedlá farba – žltá a modrá
Plnka banánová
- 150g banány
- 100g kryštálový cukor
Plnka/ganache
- 200g tmavá čokoláda
- 100ml smotana 35%
- 50g maslo
Dekorácia
- Fondán čierny, šedý, modrý, biely
- Jedlá fixka čierna
- Zapneme rúru na 90 stupňov a nachystáme plechy s papiermi a šablónami
- Makrónka – mandľovú múku s práškovým cukrom dáme do procesora, poriadne rozmixujeme. Preosejeme a odložíme
- V jednej polovici bielok zamiešame farbu a odložíme
- V rajnici začneme variť vodu s cukrom, varíme sirup bez miešania, až kým nedosiahne teplotu 118 stupňov
- Kým sa varí sirup, začneme mixovať druhú časť bielkov ručným mixérom na pomalších otáčkach. Keď sirup dosiahne svoju teplotu, začneme ho pomaly nalievať do bielkov. Pomaly zvýšime otáčky mixéru a vymiešame do tuhšej hmoty, ale nie úplne. Teplota hmoty by mala byť okolo 47 – 50 stupňov
- Makronáž – do suchej hmoty nalejeme zafarbené bielka a vyšľahané bielka a jemne prekladáme špachtľou, kým sa všetky hmoty nespoja do krémovej konzistencie tak, aby hmota pomaly plynulo stekala zo špachtle (bolo možné s ňou vytvoriť osmičku)
- Hotové cesto naplníme do vrecka s guľatou špičkou. Na plech si položíme papier spolu so šablónou na makrónky. Vreckom robíme malé kopčeky podľa šablóny presne do stredu, aby sa rovnomerne hmota rozliala a vytvorila pekné krúžky. Keď je plech plný, jemne ním pobúchame po stole, aby sa odstránili prípadné bublinky a ostal hladký povrch. Plech dáme do rúry na 90 stupňov na 6 minút, potom zvýšime teplotu na 125 stupňov a dáme piecť ešte 11 minút
- Rovnaký postup zopakujeme pri ostatných makrónkách, len zmeníme zafarbenie
- Vyrobíme si makrónku, ktorá má tvar „Mimoňa“, podlhovastú jednu žltú a jednu modrú. Môžeme si vyrobiť viac kusov
- Kým sa makrónky pečú, pripravíme si plnku – urobíme si karamel, dáme variť cukor s trochou vody, keď začne hnednúť pridáme roztlačený banán a miešame, kým hmota nie je krémová a dáme chladiť. Vychladené dáme do vrecka
- Ganache – zohrejeme smotanu a zalejeme ňou čokoládu, pridáme maslo. Po vychladnutí dáme do vrecka so špičkou
- Dekorácie – vykrajujeme si oči na „Mimoňov“, jedlou fixkou domaľujeme ústa a vlasy. Z modrého fondánu vyrobíme nohavice pre „Mimoňa“. Žlté makrónky ozdobíme vykrojenými fondánmi
- Keď je plnka i makrónky vychladnuté, začneme ich plniť. Najprv ganache urobíme kruh a do stredu dáme banánový karamel. Ak sa zvýši čas, dáme chvíľu do chladu a potom makrónky odekorujeme na stojan spolu s nachystanými dekoráciami