Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Makrónkoví Mimoni od Lucky

Makrónkoví Mimoni od Lucky

Popis

Ingrediencie

Makrónky žlté
  • 150g mandľová múka
  • 150g práškový cukor
  • 56g+56g bielka
  • 38g voda
  • 150g cukor krupica
  • Jedlá farba – žltá
Makrónky modré
  • 150g mandľová múka
  • 150g práškový cukor
  • 56g+56g bielka
  • 38g voda
  • 150g cukor krupica
  • Jedlá farba – modrá
Makrónky dúhové
  • 150g mandľová múka
  • 150g práškový cukor
  • 56g+56g bielka
  • 38g voda
  • 150g cukor krupica
  • Jedlá farba – žltá a modrá
Plnka banánová
  • 150g banány
  • 100g kryštálový cukor
Plnka/ganache
  • 200g tmavá čokoláda
  • 100ml smotana 35%
  • 50g maslo
Dekorácia
  • Fondán čierny, šedý, modrý, biely
  • Jedlá fixka čierna

Postup

  1. Zapneme rúru na 90 stupňov a nachystáme plechy s papiermi a šablónami
  2. Makrónka – mandľovú múku s práškovým cukrom dáme do procesora, poriadne rozmixujeme. Preosejeme a odložíme
  3. V jednej polovici bielok zamiešame farbu a odložíme
  4. V rajnici začneme variť vodu s cukrom, varíme sirup bez miešania, až kým nedosiahne teplotu 118 stupňov
  5. Kým sa varí sirup, začneme mixovať druhú časť bielkov ručným mixérom na pomalších otáčkach. Keď sirup dosiahne svoju teplotu, začneme ho pomaly nalievať do bielkov. Pomaly zvýšime otáčky mixéru a vymiešame do tuhšej hmoty, ale nie úplne. Teplota hmoty by mala byť okolo 47 – 50 stupňov
  6. Makronáž – do suchej hmoty nalejeme zafarbené bielka a vyšľahané bielka a jemne prekladáme špachtľou, kým sa všetky hmoty nespoja do krémovej konzistencie tak, aby hmota pomaly plynulo stekala zo špachtle (bolo možné s ňou vytvoriť osmičku)
  7. Hotové cesto naplníme do vrecka s guľatou špičkou. Na plech si položíme papier spolu so šablónou na makrónky. Vreckom robíme malé kopčeky podľa šablóny presne do stredu, aby sa rovnomerne hmota rozliala a vytvorila pekné krúžky. Keď je plech plný, jemne ním pobúchame po stole, aby sa odstránili prípadné bublinky a ostal hladký povrch. Plech dáme do rúry na 90 stupňov na 6 minút, potom zvýšime teplotu na 125 stupňov a dáme piecť ešte 11 minút
  8. Rovnaký postup zopakujeme pri ostatných makrónkách, len zmeníme zafarbenie
  9. Vyrobíme si makrónku, ktorá má tvar „Mimoňa“, podlhovastú jednu žltú a jednu modrú. Môžeme si vyrobiť viac kusov
  10. Kým sa makrónky pečú, pripravíme si plnku – urobíme si karamel, dáme variť cukor s trochou vody, keď začne hnednúť pridáme roztlačený banán a miešame, kým hmota nie je krémová a dáme chladiť. Vychladené dáme do vrecka
  11. Ganache – zohrejeme smotanu a zalejeme ňou čokoládu, pridáme maslo. Po vychladnutí dáme do vrecka so špičkou
  12. Dekorácie – vykrajujeme si oči na „Mimoňov“, jedlou fixkou domaľujeme ústa a vlasy. Z modrého fondánu vyrobíme nohavice pre „Mimoňa“. Žlté makrónky ozdobíme vykrojenými fondánmi
  13. Keď je plnka i makrónky vychladnuté, začneme ich plniť. Najprv ganache urobíme kruh a do stredu dáme banánový karamel. Ak sa zvýši čas, dáme chvíľu do chladu a potom makrónky odekorujeme na stojan spolu s nachystanými dekoráciami
Makrónky žlté
  • 150g mandľová múka
  • 150g práškový cukor
  • 56g+56g bielka
  • 38g voda
  • 150g cukor krupica
  • Jedlá farba – žltá
Makrónky modré
  • 150g mandľová múka
  • 150g práškový cukor
  • 56g+56g bielka
  • 38g voda
  • 150g cukor krupica
  • Jedlá farba – modrá
Makrónky dúhové
  • 150g mandľová múka
  • 150g práškový cukor
  • 56g+56g bielka
  • 38g voda
  • 150g cukor krupica
  • Jedlá farba – žltá a modrá
Plnka banánová
  • 150g banány
  • 100g kryštálový cukor
Plnka/ganache
  • 200g tmavá čokoláda
  • 100ml smotana 35%
  • 50g maslo
Dekorácia
  • Fondán čierny, šedý, modrý, biely
  • Jedlá fixka čierna
  1. Zapneme rúru na 90 stupňov a nachystáme plechy s papiermi a šablónami
  2. Makrónka – mandľovú múku s práškovým cukrom dáme do procesora, poriadne rozmixujeme. Preosejeme a odložíme
  3. V jednej polovici bielok zamiešame farbu a odložíme
  4. V rajnici začneme variť vodu s cukrom, varíme sirup bez miešania, až kým nedosiahne teplotu 118 stupňov
  5. Kým sa varí sirup, začneme mixovať druhú časť bielkov ručným mixérom na pomalších otáčkach. Keď sirup dosiahne svoju teplotu, začneme ho pomaly nalievať do bielkov. Pomaly zvýšime otáčky mixéru a vymiešame do tuhšej hmoty, ale nie úplne. Teplota hmoty by mala byť okolo 47 – 50 stupňov
  6. Makronáž – do suchej hmoty nalejeme zafarbené bielka a vyšľahané bielka a jemne prekladáme špachtľou, kým sa všetky hmoty nespoja do krémovej konzistencie tak, aby hmota pomaly plynulo stekala zo špachtle (bolo možné s ňou vytvoriť osmičku)
  7. Hotové cesto naplníme do vrecka s guľatou špičkou. Na plech si položíme papier spolu so šablónou na makrónky. Vreckom robíme malé kopčeky podľa šablóny presne do stredu, aby sa rovnomerne hmota rozliala a vytvorila pekné krúžky. Keď je plech plný, jemne ním pobúchame po stole, aby sa odstránili prípadné bublinky a ostal hladký povrch. Plech dáme do rúry na 90 stupňov na 6 minút, potom zvýšime teplotu na 125 stupňov a dáme piecť ešte 11 minút
  8. Rovnaký postup zopakujeme pri ostatných makrónkách, len zmeníme zafarbenie
  9. Vyrobíme si makrónku, ktorá má tvar „Mimoňa“, podlhovastú jednu žltú a jednu modrú. Môžeme si vyrobiť viac kusov
  10. Kým sa makrónky pečú, pripravíme si plnku – urobíme si karamel, dáme variť cukor s trochou vody, keď začne hnednúť pridáme roztlačený banán a miešame, kým hmota nie je krémová a dáme chladiť. Vychladené dáme do vrecka
  11. Ganache – zohrejeme smotanu a zalejeme ňou čokoládu, pridáme maslo. Po vychladnutí dáme do vrecka so špičkou
  12. Dekorácie – vykrajujeme si oči na „Mimoňov“, jedlou fixkou domaľujeme ústa a vlasy. Z modrého fondánu vyrobíme nohavice pre „Mimoňa“. Žlté makrónky ozdobíme vykrojenými fondánmi
  13. Keď je plnka i makrónky vychladnuté, začneme ich plniť. Najprv ganache urobíme kruh a do stredu dáme banánový karamel. Ak sa zvýši čas, dáme chvíľu do chladu a potom makrónky odekorujeme na stojan spolu s nachystanými dekoráciami