Marekov cheesecake s mangovo-pomarančovým želé
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 300g hladká múka
- 150g maslo
- 90g práškový cukor
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 20g kakao
- 1 pomaranč – strúhaná pomarančová kôra
- Štipku škorice, anízu, feniklu a soli
Náplň
- 500g mascarpone
- 250g jemný tvaroh
- 150ml šľahačka
- 150ml kyslá smotana
- 3 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- 1 rumový cukor
- 60g kryštálový cukor
- 15g vanilkový pudingový prášok
- Šťava z jedného pomaranča
Mangovo-pomarančové želé
- 1ks zrelé mango alebo 350ml mango pyré
- 80ml pomarančová šťava
- 40g kryštálový cukor
- 1 číre želé-agar nie želatína
- 200ml voda (podľa potreby)
Na ozdobenie
- 150ml vody
- 2 pl kryštálový cukor
- 180 g strúhaný kokos
- 200ml šľahačky
Postup
- Cesto - zapneme rúru na 170 stupňov
- Cesto vypracujeme zo všetkých surovín tak, aby sme ho dlho nemiesili. Dáme schladiť a následne nastrúhame na strúhadle s veľkými otvormi do formy s priemerom cca 24 cm. Hrúbka cesta by mala byť asi do max. 1 cm, s tým, že cesto nepritláčame. Malo by byť trocha nadýchané
- Dáme zapiecť asi na 10-15 min. pri 170-180 stupňoch
- Suroviny určené na náplň zmiešame a vylejeme na zapečený sušienkový korpus
- Pečieme pri 135 - 145 stupňoch asi 40 min.
- Vyberieme dobre dáme schladiť
- Želé - mango olúpeme a dužinu obrežeme okolo kôstky. Dužinu dobre rozmixujeme ponorným mixérom
- Keď je potrebné, pridávame vodu. Prelejeme cez sitko. Takto dostaneme mangové pyré
- Pridáme pomarančovú šťavu , kryštálový cukor a želé
- Povaríme a vylievame na povrch vychladeného cheesecaku
- Zdobenie - 3 bielka šľaháme spolu s 210g kryštálového cukru
- Urobíme pusinky, ktoré môžeme dofarbovať tak, že do zdobiaceho vrecka špajľou rozotrieme gélové farbivo a následne pridáme sneh. Pusinky striekame na papier na pečenie. Sušíme pri 110 stupňoch
- Na už vychladnutý cheesecake robíme zvolené ornamenty zvyšným snehom, ktoré môžeme opáliť flambovacou pištoľou
Cesto
- 300g hladká múka
- 150g maslo
- 90g práškový cukor
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 20g kakao
- 1 pomaranč – strúhaná pomarančová kôra
- Štipku škorice, anízu, feniklu a soli
Náplň
- 500g mascarpone
- 250g jemný tvaroh
- 150ml šľahačka
- 150ml kyslá smotana
- 3 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- 1 rumový cukor
- 60g kryštálový cukor
- 15g vanilkový pudingový prášok
- Šťava z jedného pomaranča
Mangovo-pomarančové želé
- 1ks zrelé mango alebo 350ml mango pyré
- 80ml pomarančová šťava
- 40g kryštálový cukor
- 1 číre želé-agar nie želatína
- 200ml voda (podľa potreby)
Na ozdobenie
- 150ml vody
- 2 pl kryštálový cukor
- 180 g strúhaný kokos
- 200ml šľahačky
- Cesto - zapneme rúru na 170 stupňov
- Cesto vypracujeme zo všetkých surovín tak, aby sme ho dlho nemiesili. Dáme schladiť a následne nastrúhame na strúhadle s veľkými otvormi do formy s priemerom cca 24 cm. Hrúbka cesta by mala byť asi do max. 1 cm, s tým, že cesto nepritláčame. Malo by byť trocha nadýchané
- Dáme zapiecť asi na 10-15 min. pri 170-180 stupňoch
- Suroviny určené na náplň zmiešame a vylejeme na zapečený sušienkový korpus
- Pečieme pri 135 - 145 stupňoch asi 40 min.
- Vyberieme dobre dáme schladiť
- Želé - mango olúpeme a dužinu obrežeme okolo kôstky. Dužinu dobre rozmixujeme ponorným mixérom
- Keď je potrebné, pridávame vodu. Prelejeme cez sitko. Takto dostaneme mangové pyré
- Pridáme pomarančovú šťavu , kryštálový cukor a želé
- Povaríme a vylievame na povrch vychladeného cheesecaku
- Zdobenie - 3 bielka šľaháme spolu s 210g kryštálového cukru
- Urobíme pusinky, ktoré môžeme dofarbovať tak, že do zdobiaceho vrecka špajľou rozotrieme gélové farbivo a následne pridáme sneh. Pusinky striekame na papier na pečenie. Sušíme pri 110 stupňoch
- Na už vychladnutý cheesecake robíme zvolené ornamenty zvyšným snehom, ktoré môžeme opáliť flambovacou pištoľou