Marekov chlieb z amarantovej a pohánkovej múky
Popis
Ingrediencie
Chlieb
- 180g hladká múka pšeničná
- 180g špaldová hladká múka
- 80g bio pšeničná celozrnná hladká múka
- 60g amarantová múka
- 60g pohánková múka
- 20g sušené droždie
- 16g soľ
- 1čl kryštálový cukor
- 30ml olej
- Cca 500ml vlažná voda
- 60g vlašské orechy
- 2 ks rozmarín
- ½ čl. drvená rasca
- 1 bal. sezamové semienka
Nátierka
- 3 veľké mrkvy
- 80g nastrúhaná mozzarella
- 1 syr v črievku
- 250ml tatárskej omáčky
- 2 strúčiky cesnaku
- Trocha čierneho korenia
- Soľ
Tatárska omáčka
- 2 vajcia
- 2-3 kyslé uhorky
- 1 malá cibuľa
- 1 čl. horčice
- 1 čl. octu
- Štipku soli, cukru a mletého korenia na dochutenie
- Olej podľa potreby
- 50g kyslá smotana
Postup
- Chlieb – zapneme rúru na 45 stupňov
- Do približne 200ml vlažnej vody dáme polovicu droždia a kryštálový cukor, aby sme najrýchlejšie mohli naštartovať množenie kvasiniek
- Do misky navážime, špaldovú a pšeničné múky, amarantovú a pohánkovú múku, ktoré preosejeme do misky od robota
- Pridáme zvyšok suchého droždia ako aj už naštartovaný kvások, soľ, a asi 200 ml vody
- Cesto ešte domiesime na pracovnej doske
- Vetvičky rozmarínu trocha postláčame tupým nástrojom, aby sme uvoľnili vonné oleje a spolu s trochou oleja vymažeme formu
- Cesto vložíme do formy, posypeme sezamovými semienkami, prikryjeme naolejovanou fóliou a vložíme do rúry, kde je už 45 – 50 stupňov. Asi za 20 min. vyberieme
- Prestavíme rúru na 280 stupňov
- Keď máme rúru dobre rozohriatu, odstránime naolejovanú fóliu, urobíme pár zárezov do cesta a vložíme do rúry
- Pečieme asi 25 min. pri 260 stupňoch, a potom asi 20 min. pri 200 stupňoch
- Nátierka – mrkvu očistíme a nastrúhame do misky na jemnom strúhadle. Nastrúhanú mrkvu trocha postláčame a uvoľnenú mrkvovú šťavu scedíme
- Do mrkvy pridáme pretlačený cesnak cez lis a zvyšné suroviny
- Dobre premiešame, ak treba dochutíme
- Dáme schladiť do chladničky
- Tatárska omáčka – hneď na začiatku vyberieme vajcia a olej skôr z chladničky, aby mali rovnakú teplotu
- Do mixovacej nádoby od robota dáme dve vajcia a postupne pridávame olej, aby sme dostali dostatočne hustú majonézu. Pridáme nakrájanú uhorku, cibuľu, horčicu, soľ, korenie, a kyslú smotanu. Ak je potrebné dochutíme octom
- Takúto tatársku omáčku môžeme použiť do mrkvovej nátierky
Chlieb
- 180g hladká múka pšeničná
- 180g špaldová hladká múka
- 80g bio pšeničná celozrnná hladká múka
- 60g amarantová múka
- 60g pohánková múka
- 20g sušené droždie
- 16g soľ
- 1čl kryštálový cukor
- 30ml olej
- Cca 500ml vlažná voda
- 60g vlašské orechy
- 2 ks rozmarín
- ½ čl. drvená rasca
- 1 bal. sezamové semienka
Nátierka
- 3 veľké mrkvy
- 80g nastrúhaná mozzarella
- 1 syr v črievku
- 250ml tatárskej omáčky
- 2 strúčiky cesnaku
- Trocha čierneho korenia
- Soľ
Tatárska omáčka
- 2 vajcia
- 2-3 kyslé uhorky
- 1 malá cibuľa
- 1 čl. horčice
- 1 čl. octu
- Štipku soli, cukru a mletého korenia na dochutenie
- Olej podľa potreby
- 50g kyslá smotana
- Chlieb – zapneme rúru na 45 stupňov
- Do približne 200ml vlažnej vody dáme polovicu droždia a kryštálový cukor, aby sme najrýchlejšie mohli naštartovať množenie kvasiniek
- Do misky navážime, špaldovú a pšeničné múky, amarantovú a pohánkovú múku, ktoré preosejeme do misky od robota
- Pridáme zvyšok suchého droždia ako aj už naštartovaný kvások, soľ, a asi 200 ml vody
- Cesto ešte domiesime na pracovnej doske
- Vetvičky rozmarínu trocha postláčame tupým nástrojom, aby sme uvoľnili vonné oleje a spolu s trochou oleja vymažeme formu
- Cesto vložíme do formy, posypeme sezamovými semienkami, prikryjeme naolejovanou fóliou a vložíme do rúry, kde je už 45 – 50 stupňov. Asi za 20 min. vyberieme
- Prestavíme rúru na 280 stupňov
- Keď máme rúru dobre rozohriatu, odstránime naolejovanú fóliu, urobíme pár zárezov do cesta a vložíme do rúry
- Pečieme asi 25 min. pri 260 stupňoch, a potom asi 20 min. pri 200 stupňoch
- Nátierka – mrkvu očistíme a nastrúhame do misky na jemnom strúhadle. Nastrúhanú mrkvu trocha postláčame a uvoľnenú mrkvovú šťavu scedíme
- Do mrkvy pridáme pretlačený cesnak cez lis a zvyšné suroviny
- Dobre premiešame, ak treba dochutíme
- Dáme schladiť do chladničky
- Tatárska omáčka – hneď na začiatku vyberieme vajcia a olej skôr z chladničky, aby mali rovnakú teplotu
- Do mixovacej nádoby od robota dáme dve vajcia a postupne pridávame olej, aby sme dostali dostatočne hustú majonézu. Pridáme nakrájanú uhorku, cibuľu, horčicu, soľ, korenie, a kyslú smotanu. Ak je potrebné dochutíme octom
- Takúto tatársku omáčku môžeme použiť do mrkvovej nátierky