Marekova mandarínkovo-kokosová torta
Popis
Ingrediencie
Cesto 1 a 2
- 7 vajec
- 7 pl kryštálový cukor
- 7 pl bio pšeničná celozrnná hladká
- 2 čl prášok do pečiva
- 2 vanilkový cukor
- 4 pl olej
Cesto 3
- 5 vajec
- 5 pl kryštálový cukor
- 3 pl bio pšeničná celozrnná hladká
- 1 čl prášok do pečiva
- 1 pl kakao
- 1 vanilkový cukor
Bazovo-vanilkový krém
- 500ml mlieka
- 1 Zlatý klas
- 2 pl kryštálový cukor
- 1 pl špaldová hladká múka
- 6 pl bazový sirup alebo extrakt
- 500g masla
- 50g rastlinné maslo
- 2-3 pl práškový cukor
Malinový džem na potretie
- 400g mrazené maliny
- 50g práškový cukor
Kokosová suspenzia
- 150ml vody
- 2 pl kryštálový cukor
- 180 g strúhaný kokos
- 200ml šľahačky
Ďalšie suroviny
- 2 konzervy mandarínok
- 500ml šľahačky s obsahom tuku nad 36%
- 1 bal. stužovač do šľahačky
- 2 pl práškový cukor
- 4 až 8 ks kokosové guľky
- 150g biela čokoláda na obaľovanie guliek
- 6-8 ks kumkvat
- Jedlé kvety, bazové kvety ( gypsomilka ), žltá gelová jedlá farba, zamatová biela čokoláda v speji
Postup
- Cesto - zapneme rúru na 180 stupňov
- Oddelíme bielky od žĺtok. Z bielok vyšľaháme postupným pridávaním kryštálového cukru a vanilkového cukru pevný sneh
- Postupne pridáme žĺtka, jemne premiešame a pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva
- Nakoniec jemne zamiešame olej
- Cesto rozdelíme do dvoch okrúhlych foriem na tortu s priemerom 24 cm
- Pečieme pri 180 stupňov, asi 15-20 min.
- Cesto 3 - nastavíme rúru na 200 stupňov
- Oddelíme bielka od žĺtok. Z bielok vyšľaháme, postupným pridávaním kryštálového cukru a vanilkového cukru, pevný sneh
- Postupne pridáme žĺtka, jemne premiešame a pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a kakaom
- Nakoniec jemne zamiešame olej
- Cesto vylejeme na plech o rozmeroch cca 42x32cm a rozotrieme
- Pečieme pri 180 stupňoch, asi 15-20 min.
- Do zvyšku mlieka dáme Zlatý klas a múku, dobre rozmiešame a cez sitko vlejeme do horúceho mlieka
- Pred dokončením pridáme 4 pl bazového sirupu, ale tak, aby nedošlo k dlhému vareniu
- Prelejeme do studenej misky a prikryjeme fóliou. Necháme chladnúť
- Osobitne vyšľaháme maslo, rastlinné maslo, práškový cukor a zvyšok bazového sirupu. Postupne pridávame vychladnutý bazovo-vanilkový základ. Dobre vyšľaháme
- Kokosová suspenzia - vodu s cukrom dáme zovrieť, pridáme kokos, sparíme a pridáme šľahačku podľa potreby
- Necháme dobre vychladiť
- Celkový postup - na prvé cesto natrieme krém, poukladáme mandarinky
- Na tretie cesto natrieme krém a rozkrájame ho na pásy široké asi 5cm, potom posypeme kokosovou suspenziou. Z pásov urobíme slimáka, ktorý položíme na prvé cesto. Na vrch poukladáme mandarínky
- Na druhé cesto natrieme krém. Toto cesto položíme na slimáka s naukladanými mandarínkami
- Celú tortu natrieme zvyšným krémom a dáme schladiť
- Vyšľaháme šľahačku spolu s práškovým cukrom a stužovačom. Natrieme na tortu a ozdobíme
- Kokosové guľky si pripravíme z odrezkov, zvyšných mandarínok, sirupu z mandarínok a kokosu. Takto pripravené a dobre schladené môžeme obaľovať v bielej čokoláde alebo kokose
Cesto 1 a 2
- 7 vajec
- 7 pl kryštálový cukor
- 7 pl bio pšeničná celozrnná hladká
- 2 čl prášok do pečiva
- 2 vanilkový cukor
- 4 pl olej
Cesto 3
- 5 vajec
- 5 pl kryštálový cukor
- 3 pl bio pšeničná celozrnná hladká
- 1 čl prášok do pečiva
- 1 pl kakao
- 1 vanilkový cukor
Bazovo-vanilkový krém
- 500ml mlieka
- 1 Zlatý klas
- 2 pl kryštálový cukor
- 1 pl špaldová hladká múka
- 6 pl bazový sirup alebo extrakt
- 500g masla
- 50g rastlinné maslo
- 2-3 pl práškový cukor
Malinový džem na potretie
- 400g mrazené maliny
- 50g práškový cukor
Kokosová suspenzia
- 150ml vody
- 2 pl kryštálový cukor
- 180 g strúhaný kokos
- 200ml šľahačky
Ďalšie suroviny
- 2 konzervy mandarínok
- 500ml šľahačky s obsahom tuku nad 36%
- 1 bal. stužovač do šľahačky
- 2 pl práškový cukor
- 4 až 8 ks kokosové guľky
- 150g biela čokoláda na obaľovanie guliek
- 6-8 ks kumkvat
- Jedlé kvety, bazové kvety ( gypsomilka ), žltá gelová jedlá farba, zamatová biela čokoláda v speji
- Cesto - zapneme rúru na 180 stupňov
- Oddelíme bielky od žĺtok. Z bielok vyšľaháme postupným pridávaním kryštálového cukru a vanilkového cukru pevný sneh
- Postupne pridáme žĺtka, jemne premiešame a pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva
- Nakoniec jemne zamiešame olej
- Cesto rozdelíme do dvoch okrúhlych foriem na tortu s priemerom 24 cm
- Pečieme pri 180 stupňov, asi 15-20 min.
- Cesto 3 - nastavíme rúru na 200 stupňov
- Oddelíme bielka od žĺtok. Z bielok vyšľaháme, postupným pridávaním kryštálového cukru a vanilkového cukru, pevný sneh
- Postupne pridáme žĺtka, jemne premiešame a pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a kakaom
- Nakoniec jemne zamiešame olej
- Cesto vylejeme na plech o rozmeroch cca 42x32cm a rozotrieme
- Pečieme pri 180 stupňoch, asi 15-20 min.
- Do zvyšku mlieka dáme Zlatý klas a múku, dobre rozmiešame a cez sitko vlejeme do horúceho mlieka
- Pred dokončením pridáme 4 pl bazového sirupu, ale tak, aby nedošlo k dlhému vareniu
- Prelejeme do studenej misky a prikryjeme fóliou. Necháme chladnúť
- Osobitne vyšľaháme maslo, rastlinné maslo, práškový cukor a zvyšok bazového sirupu. Postupne pridávame vychladnutý bazovo-vanilkový základ. Dobre vyšľaháme
- Kokosová suspenzia - vodu s cukrom dáme zovrieť, pridáme kokos, sparíme a pridáme šľahačku podľa potreby
- Necháme dobre vychladiť
- Celkový postup - na prvé cesto natrieme krém, poukladáme mandarinky
- Na tretie cesto natrieme krém a rozkrájame ho na pásy široké asi 5cm, potom posypeme kokosovou suspenziou. Z pásov urobíme slimáka, ktorý položíme na prvé cesto. Na vrch poukladáme mandarínky
- Na druhé cesto natrieme krém. Toto cesto položíme na slimáka s naukladanými mandarínkami
- Celú tortu natrieme zvyšným krémom a dáme schladiť
- Vyšľaháme šľahačku spolu s práškovým cukrom a stužovačom. Natrieme na tortu a ozdobíme
- Kokosové guľky si pripravíme z odrezkov, zvyšných mandarínok, sirupu z mandarínok a kokosu. Takto pripravené a dobre schladené môžeme obaľovať v bielej čokoláde alebo kokose