Marekova mrkvová torta s pomarančmi
Popis
Ingrediencie
Mrkvové cesto
- 3 vajcia
- 300g nastrúhanej mrkvy
- 1 nastrúhané jablko
- 160g polohrubá múka
- 60g bio pšeničná celozrnná hladká múka
- 120g kryštálový cukor
- 20g strúhaný kokos
- 10g nasekané orechy
- 8 PL olej
- 5 PL horúca voda
- 1ČL práčok do pečiva
Krém
- 300g mascarpone
- 250g 40% deluxe šľahačka
- 150ml šľahačka
- 50g práškový cukor
- 3 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- ½ stužovač do šľahačky
Mandľová plnka
- 60g mandľová múka resp. nepreosiaty zvyšok pri makrónkach
- 10g práškový cukor
- 20 – 30ml rum
Doplnenie chutí
- 1 pomaranč
- 1 konzerva konzervovaný pomaranč
Zdobenie
- Karamelové vlasy a oriešky – 200g kryštálový cukor, očistené lieskové orechy, papier na pečenie
- Kokosové guličky – z cesta čo sme skrojili, 20-30g maslo, strúhaný kokos, gélové farbivo pomarančové
- Jedlé kvety – malé sirôtky najlepšie fialové
Postup
- Postup na prípravu platne – hneď na začiatok si zapneme rúru na 180°C. Do nádoby od robota dáme vajíčka, postupne pridáme kryštálový cukor, vanilkový cukor. Dobre vymiešame. Pridáme olej a vodu. Môžeme pridať nastrúhanú mrkvu a jablko
- Do misky si preosejeme múky a prášok do pečiva. Suchú zmes pridávame do tekutej. Nakoniec pridáme nasekané orechy a kokos
- Premiešame a vylejeme do tortovej nádoby o priemere cca 24 cm, ktorá je vypodložená papierom na pečenie
- Cesto po upečení a vychladnutí rozkrojíme tak, že vrchnú zaoblenú časť odstránime, a zvyšné cesto rozkrojíme tak, aby spodná časť bola o niečo hrubšia ako tá vrchná. Platne polejeme šťavou z jedného pomaranča
- Krém – mascarpone si vyberieme skôr z chladničky, aby sa nám stihlo vytemperovať a neskôr sa nám krém nezrazil. Osobitne si vyšľaháme 250g 40% šľahačky s 25g práškového cukru a 1/2 balíčka stužovaču do šľahačky. Mascarpone vymiešame so zvyšnými 25g práškového cukru. Postupne primiešavame vyšľahanú šľahačku. Krém len jemne premiešavame
- Mandľovú plnku si pripravíme veľmi jednoducho a to len tak, že zmiešame všetky ingrediencie
Mrkvové cesto
- 3 vajcia
- 300g nastrúhanej mrkvy
- 1 nastrúhané jablko
- 160g polohrubá múka
- 60g bio pšeničná celozrnná hladká múka
- 120g kryštálový cukor
- 20g strúhaný kokos
- 10g nasekané orechy
- 8 PL olej
- 5 PL horúca voda
- 1ČL práčok do pečiva
Krém
- 300g mascarpone
- 250g 40% deluxe šľahačka
- 150ml šľahačka
- 50g práškový cukor
- 3 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- ½ stužovač do šľahačky
Mandľová plnka
- 60g mandľová múka resp. nepreosiaty zvyšok pri makrónkach
- 10g práškový cukor
- 20 – 30ml rum
Doplnenie chutí
- 1 pomaranč
- 1 konzerva konzervovaný pomaranč
Zdobenie
- Karamelové vlasy a oriešky – 200g kryštálový cukor, očistené lieskové orechy, papier na pečenie
- Kokosové guličky – z cesta čo sme skrojili, 20-30g maslo, strúhaný kokos, gélové farbivo pomarančové
- Jedlé kvety – malé sirôtky najlepšie fialové
- Postup na prípravu platne – hneď na začiatok si zapneme rúru na 180°C. Do nádoby od robota dáme vajíčka, postupne pridáme kryštálový cukor, vanilkový cukor. Dobre vymiešame. Pridáme olej a vodu. Môžeme pridať nastrúhanú mrkvu a jablko
- Do misky si preosejeme múky a prášok do pečiva. Suchú zmes pridávame do tekutej. Nakoniec pridáme nasekané orechy a kokos
- Premiešame a vylejeme do tortovej nádoby o priemere cca 24 cm, ktorá je vypodložená papierom na pečenie
- Cesto po upečení a vychladnutí rozkrojíme tak, že vrchnú zaoblenú časť odstránime, a zvyšné cesto rozkrojíme tak, aby spodná časť bola o niečo hrubšia ako tá vrchná. Platne polejeme šťavou z jedného pomaranča
- Krém – mascarpone si vyberieme skôr z chladničky, aby sa nám stihlo vytemperovať a neskôr sa nám krém nezrazil. Osobitne si vyšľaháme 250g 40% šľahačky s 25g práškového cukru a 1/2 balíčka stužovaču do šľahačky. Mascarpone vymiešame so zvyšnými 25g práškového cukru. Postupne primiešavame vyšľahanú šľahačku. Krém len jemne premiešavame
- Mandľovú plnku si pripravíme veľmi jednoducho a to len tak, že zmiešame všetky ingrediencie