Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Marekove gaštanové tartaletky

Marekove gaštanové tartaletky

Popis

Ingrediencie

Sušienkové cesto
  • 250g maslo
  • 500g hladká múka
  • 220g práškový cukor
  • 2 vajcia
Suroviny na náplne a mirror polevu
  • 450g mrazené záhradné ovocie, prípadne zmes malín, jahôd, višní, čučoriedok a ríbezlí
  • 310g mliečnej čokolády
  • 210g kryštál cukor
  • 1 cukrárske želé – agar
  • 375ml šľahačka min. 35%
  • 2 lyžice rumu
  • 175g biela čokoláda
  • 100g kondenzované sladené mlieko
  • 80g opražené lieskové orechy
  • 100g kryštálový cukor na karamel
  • Jedlý zlatý prach, jedlé gélové farby

Postup

  1. Zapneme rúru na 175 stupňov
  2. Navážené potrebné množstvo múky, masla a cukru zmiešame v miske od robota a postupne pridáme vajcia
  3. Cesto spracujeme a dáme ho schladiť približne na 20 min. do chladničky
  4. Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme zvolenými ráfikmi. Položíme na papier a ešte z cesta doplníme okraje tartaletiek, ktoré nožom zarovnávame, aby mali pekný tvar
  5. Cesto vidličkou poprepichujeme, aby sa nám nestalo, že sa nám tartaletky začnú deformovať
  6. Môžeme využiť aj to, že do tartaletiek dáme papier a vysypeme vnútro fazuľou alebo inou strukovinou. Asi po 15 minútach odstránime fazuľu a dopečieme do zlatista
  7. Tartaletky necháme odpočívať a po miernom vychladnutí, preložíme na mriežku alebo iný plech
  8. Náplň – ovocná zmes – do hrnca si vysypeme mrazenú zmes ovocia, z ktorej vyberieme pár malín a ríbezlí. Zvyšnú zmes zahrievame spolu so 60g kryštálového cukru. Keď je zmes dobre prehriata, rozmixujeme ju ponorným mixérom a pridáme 8g agaru. Dobre premiešame a pridáme ovocie, ktoré sme si na začiatku oddelili. Zmes necháme prevrieť. Vychladenú ovocnú zmes natierame na tartaletky
  9. Náplň – mliečno-čokoládová ganache – v hrnci si zahrejeme 125ml šľahačky, ktorú nalejeme na 250g mliečnej čokolády, premiešame, necháme vychladnúť a môžeme nanášať ako druhú vrstvu na ovocnú zmes
  10. Náplň – gaštanová pena – do nádoby od robota si navážime 250g gaštanového pyré, ktoré sme si vopred vytemperovali na izbovú teplotu, pridáme 40g práškového cukru, 1 polievkovú lyžicu rumu, vymiešame do peny. Z 250ml šľahačky a 20g práškového cukru vyšľaháme do polotuha a následne postupne pridávame do gaštanovej časti. Dobre premiešame a gaštanovú penu vložíme do cukrárskeho vrecka, ktorou vypĺňame silikónové formy. Formy prekryjeme fóliou a dáme zmraziť najlepšie na -30 stupňov. Zvyšnú penu si zatiaľ odložíme, lebo ju budeme potrebovať na zdobenie podlhovastých tartaletiek. Dobre zmrazenú gaštanovú penu vyberieme z foriem a polievame mirror polevou, ktorú si pripravíme. Alebo čokoládou, prípadne striekame čokoládou, aby sme získali zamatový (velúr) vzhľad
  11. Rôzne druhy zdobenia – opečené lieskové orechy – lieskové orechy si dáme na panvicu a mierne ich opečieme. Zbavíme ich hnedej šupky. Časť z nich nasekáme a časť obalíme v zlatom prášku
  12. Čokoládové ozdoby – v mikrovlnke si zohrejeme asi 60g mliečnej čokolády. Miešame do potrebnej teploty a hustoty. Na papier robíme lístky a so zmrazenou pečiatkou vytláčane akoby čokoládové pečate na listy
  13. Čerstvé maliny – tie použijeme ako ozdobu na podlhovasté tartaletky
  14. Na ozdobenie použijeme čerstvé jedlé kvety
Sušienkové cesto
  • 250g maslo
  • 500g hladká múka
  • 220g práškový cukor
  • 2 vajcia
Suroviny na náplne a mirror polevu
  • 450g mrazené záhradné ovocie, prípadne zmes malín, jahôd, višní, čučoriedok a ríbezlí
  • 310g mliečnej čokolády
  • 210g kryštál cukor
  • 1 cukrárske želé – agar
  • 375ml šľahačka min. 35%
  • 2 lyžice rumu
  • 175g biela čokoláda
  • 100g kondenzované sladené mlieko
  • 80g opražené lieskové orechy
  • 100g kryštálový cukor na karamel
  • Jedlý zlatý prach, jedlé gélové farby
  1. Zapneme rúru na 175 stupňov
  2. Navážené potrebné množstvo múky, masla a cukru zmiešame v miske od robota a postupne pridáme vajcia
  3. Cesto spracujeme a dáme ho schladiť približne na 20 min. do chladničky
  4. Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme zvolenými ráfikmi. Položíme na papier a ešte z cesta doplníme okraje tartaletiek, ktoré nožom zarovnávame, aby mali pekný tvar
  5. Cesto vidličkou poprepichujeme, aby sa nám nestalo, že sa nám tartaletky začnú deformovať
  6. Môžeme využiť aj to, že do tartaletiek dáme papier a vysypeme vnútro fazuľou alebo inou strukovinou. Asi po 15 minútach odstránime fazuľu a dopečieme do zlatista
  7. Tartaletky necháme odpočívať a po miernom vychladnutí, preložíme na mriežku alebo iný plech
  8. Náplň – ovocná zmes – do hrnca si vysypeme mrazenú zmes ovocia, z ktorej vyberieme pár malín a ríbezlí. Zvyšnú zmes zahrievame spolu so 60g kryštálového cukru. Keď je zmes dobre prehriata, rozmixujeme ju ponorným mixérom a pridáme 8g agaru. Dobre premiešame a pridáme ovocie, ktoré sme si na začiatku oddelili. Zmes necháme prevrieť. Vychladenú ovocnú zmes natierame na tartaletky
  9. Náplň – mliečno-čokoládová ganache – v hrnci si zahrejeme 125ml šľahačky, ktorú nalejeme na 250g mliečnej čokolády, premiešame, necháme vychladnúť a môžeme nanášať ako druhú vrstvu na ovocnú zmes
  10. Náplň – gaštanová pena – do nádoby od robota si navážime 250g gaštanového pyré, ktoré sme si vopred vytemperovali na izbovú teplotu, pridáme 40g práškového cukru, 1 polievkovú lyžicu rumu, vymiešame do peny. Z 250ml šľahačky a 20g práškového cukru vyšľaháme do polotuha a následne postupne pridávame do gaštanovej časti. Dobre premiešame a gaštanovú penu vložíme do cukrárskeho vrecka, ktorou vypĺňame silikónové formy. Formy prekryjeme fóliou a dáme zmraziť najlepšie na -30 stupňov. Zvyšnú penu si zatiaľ odložíme, lebo ju budeme potrebovať na zdobenie podlhovastých tartaletiek. Dobre zmrazenú gaštanovú penu vyberieme z foriem a polievame mirror polevou, ktorú si pripravíme. Alebo čokoládou, prípadne striekame čokoládou, aby sme získali zamatový (velúr) vzhľad
  11. Rôzne druhy zdobenia – opečené lieskové orechy – lieskové orechy si dáme na panvicu a mierne ich opečieme. Zbavíme ich hnedej šupky. Časť z nich nasekáme a časť obalíme v zlatom prášku
  12. Čokoládové ozdoby – v mikrovlnke si zohrejeme asi 60g mliečnej čokolády. Miešame do potrebnej teploty a hustoty. Na papier robíme lístky a so zmrazenou pečiatkou vytláčane akoby čokoládové pečate na listy
  13. Čerstvé maliny – tie použijeme ako ozdobu na podlhovasté tartaletky
  14. Na ozdobenie použijeme čerstvé jedlé kvety