Marekove gaštanové tartaletky
Popis
Ingrediencie
Sušienkové cesto
- 250g maslo
- 500g hladká múka
- 220g práškový cukor
- 2 vajcia
Suroviny na náplne a mirror polevu
- 450g mrazené záhradné ovocie, prípadne zmes malín, jahôd, višní, čučoriedok a ríbezlí
- 310g mliečnej čokolády
- 210g kryštál cukor
- 1 cukrárske želé – agar
- 375ml šľahačka min. 35%
- 2 lyžice rumu
- 175g biela čokoláda
- 100g kondenzované sladené mlieko
- 80g opražené lieskové orechy
- 100g kryštálový cukor na karamel
- Jedlý zlatý prach, jedlé gélové farby
Postup
- Zapneme rúru na 175 stupňov
- Navážené potrebné množstvo múky, masla a cukru zmiešame v miske od robota a postupne pridáme vajcia
- Cesto spracujeme a dáme ho schladiť približne na 20 min. do chladničky
- Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme zvolenými ráfikmi. Položíme na papier a ešte z cesta doplníme okraje tartaletiek, ktoré nožom zarovnávame, aby mali pekný tvar
- Cesto vidličkou poprepichujeme, aby sa nám nestalo, že sa nám tartaletky začnú deformovať
- Môžeme využiť aj to, že do tartaletiek dáme papier a vysypeme vnútro fazuľou alebo inou strukovinou. Asi po 15 minútach odstránime fazuľu a dopečieme do zlatista
- Tartaletky necháme odpočívať a po miernom vychladnutí, preložíme na mriežku alebo iný plech
- Náplň – ovocná zmes – do hrnca si vysypeme mrazenú zmes ovocia, z ktorej vyberieme pár malín a ríbezlí. Zvyšnú zmes zahrievame spolu so 60g kryštálového cukru. Keď je zmes dobre prehriata, rozmixujeme ju ponorným mixérom a pridáme 8g agaru. Dobre premiešame a pridáme ovocie, ktoré sme si na začiatku oddelili. Zmes necháme prevrieť. Vychladenú ovocnú zmes natierame na tartaletky
- Náplň – mliečno-čokoládová ganache – v hrnci si zahrejeme 125ml šľahačky, ktorú nalejeme na 250g mliečnej čokolády, premiešame, necháme vychladnúť a môžeme nanášať ako druhú vrstvu na ovocnú zmes
- Náplň – gaštanová pena – do nádoby od robota si navážime 250g gaštanového pyré, ktoré sme si vopred vytemperovali na izbovú teplotu, pridáme 40g práškového cukru, 1 polievkovú lyžicu rumu, vymiešame do peny. Z 250ml šľahačky a 20g práškového cukru vyšľaháme do polotuha a následne postupne pridávame do gaštanovej časti. Dobre premiešame a gaštanovú penu vložíme do cukrárskeho vrecka, ktorou vypĺňame silikónové formy. Formy prekryjeme fóliou a dáme zmraziť najlepšie na -30 stupňov. Zvyšnú penu si zatiaľ odložíme, lebo ju budeme potrebovať na zdobenie podlhovastých tartaletiek. Dobre zmrazenú gaštanovú penu vyberieme z foriem a polievame mirror polevou, ktorú si pripravíme. Alebo čokoládou, prípadne striekame čokoládou, aby sme získali zamatový (velúr) vzhľad
- Rôzne druhy zdobenia – opečené lieskové orechy – lieskové orechy si dáme na panvicu a mierne ich opečieme. Zbavíme ich hnedej šupky. Časť z nich nasekáme a časť obalíme v zlatom prášku
- Čokoládové ozdoby – v mikrovlnke si zohrejeme asi 60g mliečnej čokolády. Miešame do potrebnej teploty a hustoty. Na papier robíme lístky a so zmrazenou pečiatkou vytláčane akoby čokoládové pečate na listy
- Čerstvé maliny – tie použijeme ako ozdobu na podlhovasté tartaletky
- Na ozdobenie použijeme čerstvé jedlé kvety
Sušienkové cesto
- 250g maslo
- 500g hladká múka
- 220g práškový cukor
- 2 vajcia
Suroviny na náplne a mirror polevu
- 450g mrazené záhradné ovocie, prípadne zmes malín, jahôd, višní, čučoriedok a ríbezlí
- 310g mliečnej čokolády
- 210g kryštál cukor
- 1 cukrárske želé – agar
- 375ml šľahačka min. 35%
- 2 lyžice rumu
- 175g biela čokoláda
- 100g kondenzované sladené mlieko
- 80g opražené lieskové orechy
- 100g kryštálový cukor na karamel
- Jedlý zlatý prach, jedlé gélové farby
- Zapneme rúru na 175 stupňov
- Navážené potrebné množstvo múky, masla a cukru zmiešame v miske od robota a postupne pridáme vajcia
- Cesto spracujeme a dáme ho schladiť približne na 20 min. do chladničky
- Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme zvolenými ráfikmi. Položíme na papier a ešte z cesta doplníme okraje tartaletiek, ktoré nožom zarovnávame, aby mali pekný tvar
- Cesto vidličkou poprepichujeme, aby sa nám nestalo, že sa nám tartaletky začnú deformovať
- Môžeme využiť aj to, že do tartaletiek dáme papier a vysypeme vnútro fazuľou alebo inou strukovinou. Asi po 15 minútach odstránime fazuľu a dopečieme do zlatista
- Tartaletky necháme odpočívať a po miernom vychladnutí, preložíme na mriežku alebo iný plech
- Náplň – ovocná zmes – do hrnca si vysypeme mrazenú zmes ovocia, z ktorej vyberieme pár malín a ríbezlí. Zvyšnú zmes zahrievame spolu so 60g kryštálového cukru. Keď je zmes dobre prehriata, rozmixujeme ju ponorným mixérom a pridáme 8g agaru. Dobre premiešame a pridáme ovocie, ktoré sme si na začiatku oddelili. Zmes necháme prevrieť. Vychladenú ovocnú zmes natierame na tartaletky
- Náplň – mliečno-čokoládová ganache – v hrnci si zahrejeme 125ml šľahačky, ktorú nalejeme na 250g mliečnej čokolády, premiešame, necháme vychladnúť a môžeme nanášať ako druhú vrstvu na ovocnú zmes
- Náplň – gaštanová pena – do nádoby od robota si navážime 250g gaštanového pyré, ktoré sme si vopred vytemperovali na izbovú teplotu, pridáme 40g práškového cukru, 1 polievkovú lyžicu rumu, vymiešame do peny. Z 250ml šľahačky a 20g práškového cukru vyšľaháme do polotuha a následne postupne pridávame do gaštanovej časti. Dobre premiešame a gaštanovú penu vložíme do cukrárskeho vrecka, ktorou vypĺňame silikónové formy. Formy prekryjeme fóliou a dáme zmraziť najlepšie na -30 stupňov. Zvyšnú penu si zatiaľ odložíme, lebo ju budeme potrebovať na zdobenie podlhovastých tartaletiek. Dobre zmrazenú gaštanovú penu vyberieme z foriem a polievame mirror polevou, ktorú si pripravíme. Alebo čokoládou, prípadne striekame čokoládou, aby sme získali zamatový (velúr) vzhľad
- Rôzne druhy zdobenia – opečené lieskové orechy – lieskové orechy si dáme na panvicu a mierne ich opečieme. Zbavíme ich hnedej šupky. Časť z nich nasekáme a časť obalíme v zlatom prášku
- Čokoládové ozdoby – v mikrovlnke si zohrejeme asi 60g mliečnej čokolády. Miešame do potrebnej teploty a hustoty. Na papier robíme lístky a so zmrazenou pečiatkou vytláčane akoby čokoládové pečate na listy
- Čerstvé maliny – tie použijeme ako ozdobu na podlhovasté tartaletky
- Na ozdobenie použijeme čerstvé jedlé kvety