Marlenka v tvare čísla 3 podľa Katky
Popis
Ingrediencie
Korpus
- 3 vajcia
- 400 g polohrubej múky
- 1 malá lyžička prášku do pečiva
- 2 lyžičky sódy bikarbóny
- 250 g masla izbovej teploty
- 320 g cukor krupica
- 1 vanilkový struk
- 100 ml mlieka
- 3 veľké lyžice medu
Ozdoby
- 250 g čerstvých malín
- 20 g mletých pistácií
- 3 strapce čerstvých ríbezlí
- 20 g lyofilizovaných malín
- jedlé kvety
- sušené kvety
- 30 g modelovacej hmoty bielej
Krém
- 500 ml mlieka
- 6 veľkých lyžíc krupice
- 40 g cukor krupica
- 200 g masla
- 1 kondenzované mlieko sladené
- 100 g mletých orechov
- 20 dcl smotanového likéru
- 2 veľké lyžice zrknovej mletej kávy
- 2 veľké lyžice kávovej pasty
- 200 g cream cheese natur
- 20 dcl rumu
Ganache (poleva)
- 200 g karamel velvet čokoláda
- 250 g smotana na šľahanie
- 10 dcl smotanového likéru
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 °C
- Ganache (poleva) - ohrejeme smotanu, rozpustíme v nej čokoládu, pridáme likér baileys a necháme vychladiť
- Plnka - do hrnca dáme cukor, mlieko, polku vanilky, krupicu a uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť
- Korpus - v hrnci si rozpustíme maslo, cukor, vanilku med a mlieko a premiešame. Pridáme múku so sódou bikarbónou a poriadne premiešame. Hrniec dáme dolu so sporáka a pridáme vajcia. Premiešame a rozdelíme na 4 rovnaké časti. Prvú vylejeme na papier na pečenie a dáme do rúry na 190 °C asi na 6 minút. Takto pokračujeme aj s ostatnými ďalšími plátmi. Po upečení ich necháme vychladnúť a potom ich cez šablónu vyrežeme do požadovaného tvaru. Budeme mať 4 vrstvy plátov, ktoré potom postupne navlhčíme rumom a dokončíme si plnku
- Plnka (pokračovanie) - do vychladnutej krupice zašľaháme maslo a salko, pridáme likér, kávový sós a kávovú pastu. Potom pridáme creamcheese a prešľaháme
- Plnkou plníme pláty a skladáme ich na seba. Na vrchný plát dáme ganache a odložíme do chladu
- Zo zbytkov cesta si narežeme malé obdĺžniky – tehličky, ktoré nám poslúžia na vrchné zdobenie
- Keď máme tortu vytuhnutú, môžeme ju ozdobiť. Vykrojíme z modelovacej hmoty tri pásiky a otlačíme tam pečiatky. Uložíme na tortu. Potom poukladáme tehličky, kvety, ovocie
Korpus
- 3 vajcia
- 400 g polohrubej múky
- 1 malá lyžička prášku do pečiva
- 2 lyžičky sódy bikarbóny
- 250 g masla izbovej teploty
- 320 g cukor krupica
- 1 vanilkový struk
- 100 ml mlieka
- 3 veľké lyžice medu
Ozdoby
- 250 g čerstvých malín
- 20 g mletých pistácií
- 3 strapce čerstvých ríbezlí
- 20 g lyofilizovaných malín
- jedlé kvety
- sušené kvety
- 30 g modelovacej hmoty bielej
Krém
- 500 ml mlieka
- 6 veľkých lyžíc krupice
- 40 g cukor krupica
- 200 g masla
- 1 kondenzované mlieko sladené
- 100 g mletých orechov
- 20 dcl smotanového likéru
- 2 veľké lyžice zrknovej mletej kávy
- 2 veľké lyžice kávovej pasty
- 200 g cream cheese natur
- 20 dcl rumu
Ganache (poleva)
- 200 g karamel velvet čokoláda
- 250 g smotana na šľahanie
- 10 dcl smotanového likéru
- Rúru si predhrejeme na 180 °C
- Ganache (poleva) - ohrejeme smotanu, rozpustíme v nej čokoládu, pridáme likér baileys a necháme vychladiť
- Plnka - do hrnca dáme cukor, mlieko, polku vanilky, krupicu a uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť
- Korpus - v hrnci si rozpustíme maslo, cukor, vanilku med a mlieko a premiešame. Pridáme múku so sódou bikarbónou a poriadne premiešame. Hrniec dáme dolu so sporáka a pridáme vajcia. Premiešame a rozdelíme na 4 rovnaké časti. Prvú vylejeme na papier na pečenie a dáme do rúry na 190 °C asi na 6 minút. Takto pokračujeme aj s ostatnými ďalšími plátmi. Po upečení ich necháme vychladnúť a potom ich cez šablónu vyrežeme do požadovaného tvaru. Budeme mať 4 vrstvy plátov, ktoré potom postupne navlhčíme rumom a dokončíme si plnku
- Plnka (pokračovanie) - do vychladnutej krupice zašľaháme maslo a salko, pridáme likér, kávový sós a kávovú pastu. Potom pridáme creamcheese a prešľaháme
- Plnkou plníme pláty a skladáme ich na seba. Na vrchný plát dáme ganache a odložíme do chladu
- Zo zbytkov cesta si narežeme malé obdĺžniky – tehličky, ktoré nám poslúžia na vrchné zdobenie
- Keď máme tortu vytuhnutú, môžeme ju ozdobiť. Vykrojíme z modelovacej hmoty tri pásiky a otlačíme tam pečiatky. Uložíme na tortu. Potom poukladáme tehličky, kvety, ovocie