Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Medový úľ od Miňa

Medový úľ od Miňa

Popis

Ingrediencie

Cesto (3x)
  • 6 vajec
  • 100 g práškového cukru
  • 80 g medu
  • 100 g polohrubej múky
  • 100 g zomletých orechov
  • ½ balíčku kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 balíček sušenej pomarančovej kôry
  • Šťava z dvoch pomarančov
Plnka
  • 600 ml masla
  • 300 ml smotany na šľahanie
  • 400 g čokolády 52%
  • 100g práškového cukru
  • 300 g pomarančového pyré
  • 50 g kryštálový cukor
  • 20 g kukuričný škrob
Chrumkavá zložka
  • 15 0g bielej čokolády
  • 50 g orechov
  • 50 g ľanových semiačok
  • 50 g slnečnicových semiačok
Ozdoba
  • 1 kg čierny fondán
  • 0,5 kg biely fondán
  • 0,7 kg žltý fondán
  • 0,5 g žltá čokoláda (poleva)
  • 100 g mandľových lupienkov

Postup

  1. Cesto – žĺtka s cukrom a medom si vyšľaháme do peny, pridáme múku, orechy, kypriaci prášok do pečiva a vanilkový cukor. Cesto vylejeme do pripravených foriem a pečieme v rozohriatej rúre pri 185 stupňoch asi 30 min.
  2. Plnka – maslo s cukrom vyšľaháme, zo smotany a čokolády si pripravíme ganáž (necháme trocha vychladnúť)
  3. Do vymiešaného masla zašľaháme ganáž a plnka je hotová
  4. Ovocná zložka – pomarančové pyré privedieme do varu, pridáme cukor a kukuričný škrob a uvaríme polotekutú hmotu, ktorou po vychladnutí budeme natierať na pláty cesta
  5. Vychladnuté cestá prekrojíme, a začneme plniť. Najskôr natrieme pomarančovou zmesou a potom plnkou
  6. Na spodné cesto chrumkavú zložku, postupne na každé poschodie čokoládovú plnku a pomarančovú zmes
  7. Z fondánov si urobíme včielky, ktoré budú ako prekvapenie v torte
  8. Zo žltej polevy si spravíme medové plásty
  9. Tortu obtrieme zvyšnou plnkou a obalíme čiernym a žltým fondánom. Z hnedého fondánu urobíme maličký úľ, ktorý dáme na vrch torty. Tortu dozdobíme kvetmi a medovými plástami zo žltej čokolády
Cesto (3x)
  • 6 vajec
  • 100 g práškového cukru
  • 80 g medu
  • 100 g polohrubej múky
  • 100 g zomletých orechov
  • ½ balíčku kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 balíček sušenej pomarančovej kôry
  • Šťava z dvoch pomarančov
Plnka
  • 600 ml masla
  • 300 ml smotany na šľahanie
  • 400 g čokolády 52%
  • 100g práškového cukru
  • 300 g pomarančového pyré
  • 50 g kryštálový cukor
  • 20 g kukuričný škrob
Chrumkavá zložka
  • 15 0g bielej čokolády
  • 50 g orechov
  • 50 g ľanových semiačok
  • 50 g slnečnicových semiačok
Ozdoba
  • 1 kg čierny fondán
  • 0,5 kg biely fondán
  • 0,7 kg žltý fondán
  • 0,5 g žltá čokoláda (poleva)
  • 100 g mandľových lupienkov
  1. Cesto – žĺtka s cukrom a medom si vyšľaháme do peny, pridáme múku, orechy, kypriaci prášok do pečiva a vanilkový cukor. Cesto vylejeme do pripravených foriem a pečieme v rozohriatej rúre pri 185 stupňoch asi 30 min.
  2. Plnka – maslo s cukrom vyšľaháme, zo smotany a čokolády si pripravíme ganáž (necháme trocha vychladnúť)
  3. Do vymiešaného masla zašľaháme ganáž a plnka je hotová
  4. Ovocná zložka – pomarančové pyré privedieme do varu, pridáme cukor a kukuričný škrob a uvaríme polotekutú hmotu, ktorou po vychladnutí budeme natierať na pláty cesta
  5. Vychladnuté cestá prekrojíme, a začneme plniť. Najskôr natrieme pomarančovou zmesou a potom plnkou
  6. Na spodné cesto chrumkavú zložku, postupne na každé poschodie čokoládovú plnku a pomarančovú zmes
  7. Z fondánov si urobíme včielky, ktoré budú ako prekvapenie v torte
  8. Zo žltej polevy si spravíme medové plásty
  9. Tortu obtrieme zvyšnou plnkou a obalíme čiernym a žltým fondánom. Z hnedého fondánu urobíme maličký úľ, ktorý dáme na vrch torty. Tortu dozdobíme kvetmi a medovými plástami zo žltej čokolády