Medový úľ od Miňa
Popis
Ingrediencie
Cesto (3x)
- 6 vajec
- 100 g práškového cukru
- 80 g medu
- 100 g polohrubej múky
- 100 g zomletých orechov
- ½ balíčku kypriaceho prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 1 balíček sušenej pomarančovej kôry
- Šťava z dvoch pomarančov
Plnka
- 600 ml masla
- 300 ml smotany na šľahanie
- 400 g čokolády 52%
- 100g práškového cukru
- 300 g pomarančového pyré
- 50 g kryštálový cukor
- 20 g kukuričný škrob
Chrumkavá zložka
- 15 0g bielej čokolády
- 50 g orechov
- 50 g ľanových semiačok
- 50 g slnečnicových semiačok
Ozdoba
- 1 kg čierny fondán
- 0,5 kg biely fondán
- 0,7 kg žltý fondán
- 0,5 g žltá čokoláda (poleva)
- 100 g mandľových lupienkov
Postup
- Cesto – žĺtka s cukrom a medom si vyšľaháme do peny, pridáme múku, orechy, kypriaci prášok do pečiva a vanilkový cukor. Cesto vylejeme do pripravených foriem a pečieme v rozohriatej rúre pri 185 stupňoch asi 30 min.
- Plnka – maslo s cukrom vyšľaháme, zo smotany a čokolády si pripravíme ganáž (necháme trocha vychladnúť)
- Do vymiešaného masla zašľaháme ganáž a plnka je hotová
- Ovocná zložka – pomarančové pyré privedieme do varu, pridáme cukor a kukuričný škrob a uvaríme polotekutú hmotu, ktorou po vychladnutí budeme natierať na pláty cesta
- Vychladnuté cestá prekrojíme, a začneme plniť. Najskôr natrieme pomarančovou zmesou a potom plnkou
- Na spodné cesto chrumkavú zložku, postupne na každé poschodie čokoládovú plnku a pomarančovú zmes
- Z fondánov si urobíme včielky, ktoré budú ako prekvapenie v torte
- Zo žltej polevy si spravíme medové plásty
- Tortu obtrieme zvyšnou plnkou a obalíme čiernym a žltým fondánom. Z hnedého fondánu urobíme maličký úľ, ktorý dáme na vrch torty. Tortu dozdobíme kvetmi a medovými plástami zo žltej čokolády
Cesto (3x)
- 6 vajec
- 100 g práškového cukru
- 80 g medu
- 100 g polohrubej múky
- 100 g zomletých orechov
- ½ balíčku kypriaceho prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 1 balíček sušenej pomarančovej kôry
- Šťava z dvoch pomarančov
Plnka
- 600 ml masla
- 300 ml smotany na šľahanie
- 400 g čokolády 52%
- 100g práškového cukru
- 300 g pomarančového pyré
- 50 g kryštálový cukor
- 20 g kukuričný škrob
Chrumkavá zložka
- 15 0g bielej čokolády
- 50 g orechov
- 50 g ľanových semiačok
- 50 g slnečnicových semiačok
Ozdoba
- 1 kg čierny fondán
- 0,5 kg biely fondán
- 0,7 kg žltý fondán
- 0,5 g žltá čokoláda (poleva)
- 100 g mandľových lupienkov
- Cesto – žĺtka s cukrom a medom si vyšľaháme do peny, pridáme múku, orechy, kypriaci prášok do pečiva a vanilkový cukor. Cesto vylejeme do pripravených foriem a pečieme v rozohriatej rúre pri 185 stupňoch asi 30 min.
- Plnka – maslo s cukrom vyšľaháme, zo smotany a čokolády si pripravíme ganáž (necháme trocha vychladnúť)
- Do vymiešaného masla zašľaháme ganáž a plnka je hotová
- Ovocná zložka – pomarančové pyré privedieme do varu, pridáme cukor a kukuričný škrob a uvaríme polotekutú hmotu, ktorou po vychladnutí budeme natierať na pláty cesta
- Vychladnuté cestá prekrojíme, a začneme plniť. Najskôr natrieme pomarančovou zmesou a potom plnkou
- Na spodné cesto chrumkavú zložku, postupne na každé poschodie čokoládovú plnku a pomarančovú zmes
- Z fondánov si urobíme včielky, ktoré budú ako prekvapenie v torte
- Zo žltej polevy si spravíme medové plásty
- Tortu obtrieme zvyšnou plnkou a obalíme čiernym a žltým fondánom. Z hnedého fondánu urobíme maličký úľ, ktorý dáme na vrch torty. Tortu dozdobíme kvetmi a medovými plástami zo žltej čokolády