Miňov chlieb so sušenými paradajkami
Popis
Ingrediencie
Chlieb
- 200g hladká chlebová múka
- 200g hladká múka
- 100g polohrubá múka
- 7g sušené droždie
- 280ml teplá voda
- 1 lyžička cukru
- 2 lyžičky soli
- 100g sušené paradajky bez oleja (nie v oleji)
- 1 lyžička bazalky
- 50g slnečnicové semiačka
- 50g tekvicové, lúpané jadierka
- 200g uvarené zemiaky v šupke (ošúpané)
Tapenáda zo sušených paradajok
- 100g sušené paradajky (v oleji)
- 1 strúčik cesnaku
- 50g parmezán (strúhaný)
- 1 PL kapary
- 1 KL sušený tymian
- soľ (podľa chuti)
- korenie (podľa chuti)
Postup
- Chlieb – všetky sypké suroviny si dáme do misy na miesenie
- Zohrejeme si vodu. Ošúpané, uvarené zemiaky si nastrúhame na jemno a pridáme tiež do misy. Pridáme vlažnú vodu
- V robote miesime cesto cca 10–15 min. Po vymiesení cesto zakryjeme fóliou a necháme kysnúť v rúre rozohriatej na 40 stupňov asi 30 minút
- Po vykysnutí si cesto zľahka spracujeme na pomúčenej doske a preložíme do ošatky vysypanej múkou. Necháme podkysnúť asi 15 minút
- Medzitým si rúru vyhrejeme na 250 stupňov a vložíme na spodok rúry plech s vriacou vodou
- Cesto vyklopíme z ošatky na plech vystlaným papierom na pečenie alebo podložkou na pečenie a narežeme ľubovoľné tvary. Rozprašovačom postriekame vodou a dáme piecť
- Pečieme pri teplote 250 stupňov 15 minút, potom znížime teplotu na 190 stupňov a pečieme ďalších 35 minút. Počas pečenia ešte asi dva až trikrát postriekame vodou, a taktiež keď chlieb vyberieme z rúry
- Po upečení nám musí chlieb po zaklopaní na spodok, vydávať dutý zvuk. Necháme vychladnúť na mriežke
- Tapenáda – sušené paradajky si dáme do mixéru, pridáme kapary, soľ, korenie, tymian a cesnak. Všetko spolu dobre vymixujeme
- Na koniec pridáme strúhaný parmezán. (Podľa chuti a hustoty). Preložíme do misky a ozdobíme bylinkami
Chlieb
- 200g hladká chlebová múka
- 200g hladká múka
- 100g polohrubá múka
- 7g sušené droždie
- 280ml teplá voda
- 1 lyžička cukru
- 2 lyžičky soli
- 100g sušené paradajky bez oleja (nie v oleji)
- 1 lyžička bazalky
- 50g slnečnicové semiačka
- 50g tekvicové, lúpané jadierka
- 200g uvarené zemiaky v šupke (ošúpané)
Tapenáda zo sušených paradajok
- 100g sušené paradajky (v oleji)
- 1 strúčik cesnaku
- 50g parmezán (strúhaný)
- 1 PL kapary
- 1 KL sušený tymian
- soľ (podľa chuti)
- korenie (podľa chuti)
- Chlieb – všetky sypké suroviny si dáme do misy na miesenie
- Zohrejeme si vodu. Ošúpané, uvarené zemiaky si nastrúhame na jemno a pridáme tiež do misy. Pridáme vlažnú vodu
- V robote miesime cesto cca 10–15 min. Po vymiesení cesto zakryjeme fóliou a necháme kysnúť v rúre rozohriatej na 40 stupňov asi 30 minút
- Po vykysnutí si cesto zľahka spracujeme na pomúčenej doske a preložíme do ošatky vysypanej múkou. Necháme podkysnúť asi 15 minút
- Medzitým si rúru vyhrejeme na 250 stupňov a vložíme na spodok rúry plech s vriacou vodou
- Cesto vyklopíme z ošatky na plech vystlaným papierom na pečenie alebo podložkou na pečenie a narežeme ľubovoľné tvary. Rozprašovačom postriekame vodou a dáme piecť
- Pečieme pri teplote 250 stupňov 15 minút, potom znížime teplotu na 190 stupňov a pečieme ďalších 35 minút. Počas pečenia ešte asi dva až trikrát postriekame vodou, a taktiež keď chlieb vyberieme z rúry
- Po upečení nám musí chlieb po zaklopaní na spodok, vydávať dutý zvuk. Necháme vychladnúť na mriežke
- Tapenáda – sušené paradajky si dáme do mixéru, pridáme kapary, soľ, korenie, tymian a cesnak. Všetko spolu dobre vymixujeme
- Na koniec pridáme strúhaný parmezán. (Podľa chuti a hustoty). Preložíme do misky a ozdobíme bylinkami