Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Miňov chlieb so sušenými paradajkami

Miňov chlieb so sušenými paradajkami

Popis

Ingrediencie

Chlieb
  • 200g hladká chlebová múka
  • 200g hladká múka
  • 100g polohrubá múka
  • 7g sušené droždie
  • 280ml teplá voda
  • 1 lyžička cukru
  • 2 lyžičky soli
  • 100g sušené paradajky bez oleja (nie v oleji)
  • 1 lyžička bazalky
  • 50g slnečnicové semiačka
  • 50g tekvicové, lúpané jadierka
  • 200g uvarené zemiaky v šupke (ošúpané)
Tapenáda zo sušených paradajok
  • 100g sušené paradajky (v oleji)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 50g parmezán (strúhaný)
  • 1 PL kapary
  • 1 KL sušený tymian
  • soľ (podľa chuti)
  • korenie (podľa chuti)

Postup

  1. Chlieb – všetky sypké suroviny si dáme do misy na miesenie
  2. Zohrejeme si vodu. Ošúpané, uvarené zemiaky si nastrúhame na jemno a pridáme tiež do misy. Pridáme vlažnú vodu
  3. V robote miesime cesto cca 10–15 min. Po vymiesení cesto zakryjeme fóliou a necháme kysnúť v rúre rozohriatej na 40 stupňov asi 30 minút
  4. Po vykysnutí si cesto zľahka spracujeme na pomúčenej doske a preložíme do ošatky vysypanej múkou. Necháme podkysnúť asi 15 minút
  5. Medzitým si rúru vyhrejeme na 250 stupňov a vložíme na spodok rúry plech s vriacou vodou
  6. Cesto vyklopíme z ošatky na plech vystlaným papierom na pečenie alebo podložkou na pečenie a narežeme ľubovoľné tvary. Rozprašovačom postriekame vodou a dáme piecť
  7. Pečieme pri teplote 250 stupňov 15 minút, potom znížime teplotu na 190 stupňov a pečieme ďalších 35 minút. Počas pečenia ešte asi dva až trikrát postriekame vodou, a taktiež keď chlieb vyberieme z rúry
  8. Po upečení nám musí chlieb po zaklopaní na spodok, vydávať dutý zvuk. Necháme vychladnúť na mriežke
  9. Tapenáda – sušené paradajky si dáme do mixéru, pridáme kapary, soľ, korenie, tymian a cesnak. Všetko spolu dobre vymixujeme
  10. Na koniec pridáme strúhaný parmezán. (Podľa chuti a hustoty). Preložíme do misky a ozdobíme bylinkami
Chlieb
  • 200g hladká chlebová múka
  • 200g hladká múka
  • 100g polohrubá múka
  • 7g sušené droždie
  • 280ml teplá voda
  • 1 lyžička cukru
  • 2 lyžičky soli
  • 100g sušené paradajky bez oleja (nie v oleji)
  • 1 lyžička bazalky
  • 50g slnečnicové semiačka
  • 50g tekvicové, lúpané jadierka
  • 200g uvarené zemiaky v šupke (ošúpané)
Tapenáda zo sušených paradajok
  • 100g sušené paradajky (v oleji)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 50g parmezán (strúhaný)
  • 1 PL kapary
  • 1 KL sušený tymian
  • soľ (podľa chuti)
  • korenie (podľa chuti)
  1. Chlieb – všetky sypké suroviny si dáme do misy na miesenie
  2. Zohrejeme si vodu. Ošúpané, uvarené zemiaky si nastrúhame na jemno a pridáme tiež do misy. Pridáme vlažnú vodu
  3. V robote miesime cesto cca 10–15 min. Po vymiesení cesto zakryjeme fóliou a necháme kysnúť v rúre rozohriatej na 40 stupňov asi 30 minút
  4. Po vykysnutí si cesto zľahka spracujeme na pomúčenej doske a preložíme do ošatky vysypanej múkou. Necháme podkysnúť asi 15 minút
  5. Medzitým si rúru vyhrejeme na 250 stupňov a vložíme na spodok rúry plech s vriacou vodou
  6. Cesto vyklopíme z ošatky na plech vystlaným papierom na pečenie alebo podložkou na pečenie a narežeme ľubovoľné tvary. Rozprašovačom postriekame vodou a dáme piecť
  7. Pečieme pri teplote 250 stupňov 15 minút, potom znížime teplotu na 190 stupňov a pečieme ďalších 35 minút. Počas pečenia ešte asi dva až trikrát postriekame vodou, a taktiež keď chlieb vyberieme z rúry
  8. Po upečení nám musí chlieb po zaklopaní na spodok, vydávať dutý zvuk. Necháme vychladnúť na mriežke
  9. Tapenáda – sušené paradajky si dáme do mixéru, pridáme kapary, soľ, korenie, tymian a cesnak. Všetko spolu dobre vymixujeme
  10. Na koniec pridáme strúhaný parmezán. (Podľa chuti a hustoty). Preložíme do misky a ozdobíme bylinkami