Miňov slaný košík
Popis
Ingrediencie
Košík
- 600g polohrubá múka
- 250g rastlinný tuk
- 2 kávové lyž. soľ
- 150 – 200ml voda
- 100g biely a čierny sezam
Kysnuté cesto
- 400g hladká múka
- 400g polohrubá múka
- 500 ml mlieko
- 2 žĺtky
- 2 kl soľ
- 1 kl cukor
- 10g sušené droždie
- ½ prášok do pečiva
- 100ml bravčová masť
- 5cl olej
Plnka cesnaková
- 100g maslo
- 5 strúčikov cesnaku
- 100g olivy zelené bezkôstkové
- 20g oregano
- soľ (podľa chuti)
Plnka oškvarková
- 160g oškvarky mleté
- Soľ, mleté korenie (podľa chuti)
Plnka syrová
- 120g maslo
- 140g strúhaný eidam
- 1kl gyros korenie
- 1kl červená paprika mletá
- 1kl zmesi korenia
Na potretie
- 2 ks vajíčka
Postup
- Ako prvé si pripravíme cesto na košík, na servírovanie, zmiešaním všetkých surovín
- Hneď potom si pripravíme kysnuté cesto, kde si tiež všetky suroviny dáme do robota a miesime
- Cesto dáme kysnúť
- Cesto na košík si rozvaľkáme do požadovanej hrúbky a krájame na pásy. Nerezovú misu si obalíme alobalom a kladieme na ňu pásy z cesta a pletieme košík. Potrime žĺtkom. Urobíme si aj pletenú obrubu okolo košíka a tiež potrieme žĺtkom a to posypeme sezamom
- Dáme piecť do predhriatej rúry na 200 stupňov asi 20 minút
- Vykysnuté cesto si rozdelíme na 3 časti
- Prvé cesto si rozvaľkáme a naplníme syrovou plnkou. Stočíme do rolády a krájame asi 1cm kolieska, potrieme žĺtkom
- Druhé cesto si rozvaľkáme a naplníme oškvarkovou plnkou, stočíme do rolády a krájame trojuholníky, potrieme žĺtkom a posypeme sezamom
- Tretie cesto si rozvaľkáme a do polovice naplníme cesnakovou náplňou, pridáme natrhané olivy a posypeme oreganom. Preložíme a utlačíme kraje
- Narežeme na pásy a stočíme do špirály, potrieme žĺtkom a posypeme oreganom
- Všetko pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov asi 20 minút
- Po upečení necháme vychladnúť a servírujeme v pripravenom, upečenom košíku
Košík
- 600g polohrubá múka
- 250g rastlinný tuk
- 2 kávové lyž. soľ
- 150 – 200ml voda
- 100g biely a čierny sezam
Kysnuté cesto
- 400g hladká múka
- 400g polohrubá múka
- 500 ml mlieko
- 2 žĺtky
- 2 kl soľ
- 1 kl cukor
- 10g sušené droždie
- ½ prášok do pečiva
- 100ml bravčová masť
- 5cl olej
Plnka cesnaková
- 100g maslo
- 5 strúčikov cesnaku
- 100g olivy zelené bezkôstkové
- 20g oregano
- soľ (podľa chuti)
Plnka oškvarková
- 160g oškvarky mleté
- Soľ, mleté korenie (podľa chuti)
Plnka syrová
- 120g maslo
- 140g strúhaný eidam
- 1kl gyros korenie
- 1kl červená paprika mletá
- 1kl zmesi korenia
Na potretie
- 2 ks vajíčka
- Ako prvé si pripravíme cesto na košík, na servírovanie, zmiešaním všetkých surovín
- Hneď potom si pripravíme kysnuté cesto, kde si tiež všetky suroviny dáme do robota a miesime
- Cesto dáme kysnúť
- Cesto na košík si rozvaľkáme do požadovanej hrúbky a krájame na pásy. Nerezovú misu si obalíme alobalom a kladieme na ňu pásy z cesta a pletieme košík. Potrime žĺtkom. Urobíme si aj pletenú obrubu okolo košíka a tiež potrieme žĺtkom a to posypeme sezamom
- Dáme piecť do predhriatej rúry na 200 stupňov asi 20 minút
- Vykysnuté cesto si rozdelíme na 3 časti
- Prvé cesto si rozvaľkáme a naplníme syrovou plnkou. Stočíme do rolády a krájame asi 1cm kolieska, potrieme žĺtkom
- Druhé cesto si rozvaľkáme a naplníme oškvarkovou plnkou, stočíme do rolády a krájame trojuholníky, potrieme žĺtkom a posypeme sezamom
- Tretie cesto si rozvaľkáme a do polovice naplníme cesnakovou náplňou, pridáme natrhané olivy a posypeme oreganom. Preložíme a utlačíme kraje
- Narežeme na pásy a stočíme do špirály, potrieme žĺtkom a posypeme oreganom
- Všetko pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov asi 20 minút
- Po upečení necháme vychladnúť a servírujeme v pripravenom, upečenom košíku