Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Miňove karamelové tartaletky

Miňove karamelové tartaletky

Popis

Ingrediencie

Cesto 1
  • 250g hladká múka
  • 50g mandľová múka
  • 2 žĺtka
  • 200g maslo
  • Štipka soli
  • 100g práškový cukor
Marcipán
  • 100g mandľová múka
  • 100g práškový cukor
  • 1 bielko
Čokoládový mousse
  • 400ml smotana 33%
  • 200g čokoláda 52%
  • 3 plátky želatíny
Vložka do tartaletiek
  • 50g mandle (nelúpané)
  • 50g kryštálový cukor
Plnka
  • 150g maslo
  • 80g kryštálový cukor
  • 80g práškový cukor
  • 5cl smotana 33%
Čokoládová ganáž
  • 200g čokoláda 74%
  • 200ml smotana 33%
  • 50g maslo
Na ozdobenie
  • 200g kryštálový cukor (na karamel)
  • 150g lúpané, sekané mandle

Postup

  1. Cesto – suroviny si zmiešame a vytvoríme kompaktné cesto. Vykrajujeme väčšie kolieska a vkladáme do ráfikov - košíčkov na tartaletky, ktoré následne pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 15-18 minút.
  2. Marcipán – medzi pečením tartaletiek si spravíme marcipán, zmiešaním všetkých surovín na marcipán, a zabalíme do fólie
  3. Cukor si rozpálime na karamel, mandle si nasekáme nahrubo, zalejeme karamelom a necháme potom vychladnúť
  4. Vyberieme tartaletky a necháme tiež vychladnúť
  5. Čokoládový mousse – smotanu vyšľaháme do polovice, pridáme rozpustenú čokoládu a šľaháme kým nám nezhustne
  6. Ku koncu primiešame želatínu, ktorú sme si nechali napučať 10 min. v studenej vode a potom zohriali, aby sa nám rozpustila
  7. Celú túto zmes nastriekame do pripravených formičiek a necháme v mrazničke asi 1 hodinu tuhnúť
  8. Zoberieme karamelizované mandle, tie si nasekáme nadrobno
  9. Plnka do tartaletiek – cukor rozpustíme na karamel, pridáme smotanu, necháme dobre rozpustiť
  10. Vyšľaháme si maslo s cukrom a po troche pridávame do karamelu so smotanou, aby sa nám to celé spojilo na karamelový krém
  11. Na dno pripravených tartaletiek dáme nasekané, karamelizované mandle, a zalejeme karamelovým krémom (plnkou)
  12. Rozvaľkáme si natenko marcipán, a vykrojíme požadované tvary, ktoré následne uložíme na plnku
  13. Čokoládová ganáž – smotanu privedieme do varu a odstavíme. Pridáme čokoládu a miešame, kým sa všetko nespojí. Nakoniec pridáme maslo
  14. Do tejto zmesi namáčame mousse a zdobíme s nasekanými, olúpanými mandľami
  15. Prenesieme na hotovú tartaletku a dozdobíme

Ingrediencie

Cesto 1
  • 250g hladká múka
  • 50g mandľová múka
  • 2 žĺtka
  • 200g maslo
  • Štipka soli
  • 100g práškový cukor
Marcipán
  • 100g mandľová múka
  • 100g práškový cukor
  • 1 bielko
Čokoládový mousse
  • 400ml smotana 33%
  • 200g čokoláda 52%
  • 3 plátky želatíny
Vložka do tartaletiek
  • 50g mandle (nelúpané)
  • 50g kryštálový cukor
Plnka
  • 150g maslo
  • 80g kryštálový cukor
  • 80g práškový cukor
  • 5cl smotana 33%
Čokoládová ganáž
  • 200g čokoláda 74%
  • 200ml smotana 33%
  • 50g maslo
Na ozdobenie
  • 200g kryštálový cukor (na karamel)
  • 150g lúpané, sekané mandle

Postup

  1. Cesto – suroviny si zmiešame a vytvoríme kompaktné cesto. Vykrajujeme väčšie kolieska a vkladáme do ráfikov - košíčkov na tartaletky, ktoré následne pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 15-18 minút.
  2. Marcipán – medzi pečením tartaletiek si spravíme marcipán, zmiešaním všetkých surovín na marcipán, a zabalíme do fólie
  3. Cukor si rozpálime na karamel, mandle si nasekáme nahrubo, zalejeme karamelom a necháme potom vychladnúť
  4. Vyberieme tartaletky a necháme tiež vychladnúť
  5. Čokoládový mousse – smotanu vyšľaháme do polovice, pridáme rozpustenú čokoládu a šľaháme kým nám nezhustne
  6. Ku koncu primiešame želatínu, ktorú sme si nechali napučať 10 min. v studenej vode a potom zohriali, aby sa nám rozpustila
  7. Celú túto zmes nastriekame do pripravených formičiek a necháme v mrazničke asi 1 hodinu tuhnúť
  8. Zoberieme karamelizované mandle, tie si nasekáme nadrobno
  9. Plnka do tartaletiek – cukor rozpustíme na karamel, pridáme smotanu, necháme dobre rozpustiť
  10. Vyšľaháme si maslo s cukrom a po troche pridávame do karamelu so smotanou, aby sa nám to celé spojilo na karamelový krém
  11. Na dno pripravených tartaletiek dáme nasekané, karamelizované mandle, a zalejeme karamelovým krémom (plnkou)
  12. Rozvaľkáme si natenko marcipán, a vykrojíme požadované tvary, ktoré následne uložíme na plnku
  13. Čokoládová ganáž – smotanu privedieme do varu a odstavíme. Pridáme čokoládu a miešame, kým sa všetko nespojí. Nakoniec pridáme maslo
  14. Do tejto zmesi namáčame mousse a zdobíme s nasekanými, olúpanými mandľami
  15. Prenesieme na hotovú tartaletku a dozdobíme