Miňove karamelové tartaletky
Popis
Ingrediencie
Cesto 1
- 250g hladká múka
- 50g mandľová múka
- 2 žĺtka
- 200g maslo
- Štipka soli
- 100g práškový cukor
Marcipán
- 100g mandľová múka
- 100g práškový cukor
- 1 bielko
Čokoládový mousse
- 400ml smotana 33%
- 200g čokoláda 52%
- 3 plátky želatíny
Vložka do tartaletiek
- 50g mandle (nelúpané)
- 50g kryštálový cukor
Plnka
- 150g maslo
- 80g kryštálový cukor
- 80g práškový cukor
- 5cl smotana 33%
Čokoládová ganáž
- 200g čokoláda 74%
- 200ml smotana 33%
- 50g maslo
Na ozdobenie
- 200g kryštálový cukor (na karamel)
- 150g lúpané, sekané mandle
Postup
- Cesto – suroviny si zmiešame a vytvoríme kompaktné cesto. Vykrajujeme väčšie kolieska a vkladáme do ráfikov - košíčkov na tartaletky, ktoré následne pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 15-18 minút.
- Marcipán – medzi pečením tartaletiek si spravíme marcipán, zmiešaním všetkých surovín na marcipán, a zabalíme do fólie
- Cukor si rozpálime na karamel, mandle si nasekáme nahrubo, zalejeme karamelom a necháme potom vychladnúť
- Vyberieme tartaletky a necháme tiež vychladnúť
- Čokoládový mousse – smotanu vyšľaháme do polovice, pridáme rozpustenú čokoládu a šľaháme kým nám nezhustne
- Ku koncu primiešame želatínu, ktorú sme si nechali napučať 10 min. v studenej vode a potom zohriali, aby sa nám rozpustila
- Celú túto zmes nastriekame do pripravených formičiek a necháme v mrazničke asi 1 hodinu tuhnúť
- Zoberieme karamelizované mandle, tie si nasekáme nadrobno
- Plnka do tartaletiek – cukor rozpustíme na karamel, pridáme smotanu, necháme dobre rozpustiť
- Vyšľaháme si maslo s cukrom a po troche pridávame do karamelu so smotanou, aby sa nám to celé spojilo na karamelový krém
- Na dno pripravených tartaletiek dáme nasekané, karamelizované mandle, a zalejeme karamelovým krémom (plnkou)
- Rozvaľkáme si natenko marcipán, a vykrojíme požadované tvary, ktoré následne uložíme na plnku
- Čokoládová ganáž – smotanu privedieme do varu a odstavíme. Pridáme čokoládu a miešame, kým sa všetko nespojí. Nakoniec pridáme maslo
- Do tejto zmesi namáčame mousse a zdobíme s nasekanými, olúpanými mandľami
- Prenesieme na hotovú tartaletku a dozdobíme
Cesto 1
- 250g hladká múka
- 50g mandľová múka
- 2 žĺtka
- 200g maslo
- Štipka soli
- 100g práškový cukor
Marcipán
- 100g mandľová múka
- 100g práškový cukor
- 1 bielko
Čokoládový mousse
- 400ml smotana 33%
- 200g čokoláda 52%
- 3 plátky želatíny
Vložka do tartaletiek
- 50g mandle (nelúpané)
- 50g kryštálový cukor
Plnka
- 150g maslo
- 80g kryštálový cukor
- 80g práškový cukor
- 5cl smotana 33%
Čokoládová ganáž
- 200g čokoláda 74%
- 200ml smotana 33%
- 50g maslo
Na ozdobenie
- 200g kryštálový cukor (na karamel)
- 150g lúpané, sekané mandle
- Cesto – suroviny si zmiešame a vytvoríme kompaktné cesto. Vykrajujeme väčšie kolieska a vkladáme do ráfikov - košíčkov na tartaletky, ktoré následne pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 15-18 minút.
- Marcipán – medzi pečením tartaletiek si spravíme marcipán, zmiešaním všetkých surovín na marcipán, a zabalíme do fólie
- Cukor si rozpálime na karamel, mandle si nasekáme nahrubo, zalejeme karamelom a necháme potom vychladnúť
- Vyberieme tartaletky a necháme tiež vychladnúť
- Čokoládový mousse – smotanu vyšľaháme do polovice, pridáme rozpustenú čokoládu a šľaháme kým nám nezhustne
- Ku koncu primiešame želatínu, ktorú sme si nechali napučať 10 min. v studenej vode a potom zohriali, aby sa nám rozpustila
- Celú túto zmes nastriekame do pripravených formičiek a necháme v mrazničke asi 1 hodinu tuhnúť
- Zoberieme karamelizované mandle, tie si nasekáme nadrobno
- Plnka do tartaletiek – cukor rozpustíme na karamel, pridáme smotanu, necháme dobre rozpustiť
- Vyšľaháme si maslo s cukrom a po troche pridávame do karamelu so smotanou, aby sa nám to celé spojilo na karamelový krém
- Na dno pripravených tartaletiek dáme nasekané, karamelizované mandle, a zalejeme karamelovým krémom (plnkou)
- Rozvaľkáme si natenko marcipán, a vykrojíme požadované tvary, ktoré následne uložíme na plnku
- Čokoládová ganáž – smotanu privedieme do varu a odstavíme. Pridáme čokoládu a miešame, kým sa všetko nespojí. Nakoniec pridáme maslo
- Do tejto zmesi namáčame mousse a zdobíme s nasekanými, olúpanými mandľami
- Prenesieme na hotovú tartaletku a dozdobíme