Mrkvový chlebík s pistáciami od Lucky
Popis
Ingrediencie
Mrkvové cesto
- 450g strúhaná mrkva
- 300g hladká múka
- 8g prášok do pečiva
- 8g sóda bikarbóna
- 8g soľ
- 1/2 lyžice škorica mletá
- 1/2 lyžice kardamón mletý
- 1/2 lyžičky klinček mletý
- 180ml kyslá smotana
- 180ml olej
- 120ml jablková šťava 100%
- 335g cukor krupica
- 3 vajcia
- 2 lyžičky vanilka
- 100g lúpané pistácie nesolené
- 50g čerstvý ananás
Poleva
- 100g biela čokoláda
- 50g smotana na šľahanie
- 200g ananásové pyré
- Limetková šťava
- Cukor kr.
- Agar
Ananásové chutney
- 200g ananás čerstvý
- limetková šťava
- cukor kr. (podľa potreby)
- mäta
Dekorácia
- 6-8ks sušené ananásové kolieska
- 100g cukor krupica
- 50ml voda
- 20g lieskové orechy
- 50g lúpané pistácie nesolené
Postup
- Zapneme rúru na 180 stupňov a nachystáme si formu na pečenie, vystelieme ju papierom
- Mrkvové cesto – najprv nastrúhame mrkvu v kuchynskom procesore. Potom zmiešame suché suroviny – múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, škoricu, klinček a kardamon. Potom mixérom mokré – smotanu, olej, šťavu, cukor, vajcia a vanilku. Mokré prelejeme do misy so suchými, poriadne zmiešame a nakoniec pridáme nastrúhanú mrkvu, nakrájaný ananás a nadrvené pistácie. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 45 – 50 min.
- Ananásové chutney: ananás krájame na drobno, dáme variť v troške vody. Podľa potreby pridáme cukor, limetkovú šťavu, necháme redukovať, na záver pridáme mätu. Dáme chladiť.
- Karamelové dekorácie – do hrnca si dáme variť vodu spolu s cukrom, urobíme karamel. Kým sa robí karamel, nachystáme si lieskovce. Na špáradlá napichneme lieskovce a pripravíme si polystyrén. Keď je karamel hotový, počkáme, kým mierne vychladne a namáčame do neho postupne lieskovce tak, aby z nich karamel pomaly stekal a vytvoril ostrý hrot, zapichneme špáradlo do polystyrénu a necháme chladiť. Karamel si opäť nahrejeme na teplotu tak, aby sa dali tvarovať špirály. Vezmeme si plastovú/kovovú rúrku, špachtľou na ňu nanesieme karamel a pomaly točíme, kým sa nevytvorí špirála. Spravíme niekoľko takých špirál a dáme chladiť
- Mrkvový chlebík vyberieme z rúry a dáme hneď chladiť
- Poleva – čokoládu zalejeme rozohriatou smotanou, pridáme pastu a miešame, kým sa nevytvorí krémová konzistencia. Dáme na bok
- Dekorácia - zafarbenú glukózu dáme na pečiaci papier, dáme do rúry a pečieme 150C, cca 45 min.
- Po vychladnutí prelejeme chlebík čokoládou tak, aby pekne stekala po stranách, posypeme nasekanými pistáciami. Chvíľku necháme polevu stuhnúť. Až potom dozdobíme dekoráciou: vysušenými ananásmi, karamelové špirály, karamelové ostnané oriešky. Dookola chlebíku pomrvíme zvytok nadrvených pistácií.
- Dookola chlebíku pomrvíme zvytok nadrvených pistácií. S vreckom a špičkou spravíme pár kopčekov mascarpone krému
Mrkvové cesto
- 450g strúhaná mrkva
- 300g hladká múka
- 8g prášok do pečiva
- 8g sóda bikarbóna
- 8g soľ
- 1/2 lyžice škorica mletá
- 1/2 lyžice kardamón mletý
- 1/2 lyžičky klinček mletý
- 180ml kyslá smotana
- 180ml olej
- 120ml jablková šťava 100%
- 335g cukor krupica
- 3 vajcia
- 2 lyžičky vanilka
- 100g lúpané pistácie nesolené
- 50g čerstvý ananás
Poleva
- 100g biela čokoláda
- 50g smotana na šľahanie
- 200g ananásové pyré
- Limetková šťava
- Cukor kr.
- Agar
Ananásové chutney
- 200g ananás čerstvý
- limetková šťava
- cukor kr. (podľa potreby)
- mäta
Dekorácia
- 6-8ks sušené ananásové kolieska
- 100g cukor krupica
- 50ml voda
- 20g lieskové orechy
- 50g lúpané pistácie nesolené
- Zapneme rúru na 180 stupňov a nachystáme si formu na pečenie, vystelieme ju papierom
- Mrkvové cesto – najprv nastrúhame mrkvu v kuchynskom procesore. Potom zmiešame suché suroviny – múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, škoricu, klinček a kardamon. Potom mixérom mokré – smotanu, olej, šťavu, cukor, vajcia a vanilku. Mokré prelejeme do misy so suchými, poriadne zmiešame a nakoniec pridáme nastrúhanú mrkvu, nakrájaný ananás a nadrvené pistácie. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 45 – 50 min.
- Ananásové chutney: ananás krájame na drobno, dáme variť v troške vody. Podľa potreby pridáme cukor, limetkovú šťavu, necháme redukovať, na záver pridáme mätu. Dáme chladiť.
- Karamelové dekorácie – do hrnca si dáme variť vodu spolu s cukrom, urobíme karamel. Kým sa robí karamel, nachystáme si lieskovce. Na špáradlá napichneme lieskovce a pripravíme si polystyrén. Keď je karamel hotový, počkáme, kým mierne vychladne a namáčame do neho postupne lieskovce tak, aby z nich karamel pomaly stekal a vytvoril ostrý hrot, zapichneme špáradlo do polystyrénu a necháme chladiť. Karamel si opäť nahrejeme na teplotu tak, aby sa dali tvarovať špirály. Vezmeme si plastovú/kovovú rúrku, špachtľou na ňu nanesieme karamel a pomaly točíme, kým sa nevytvorí špirála. Spravíme niekoľko takých špirál a dáme chladiť
- Mrkvový chlebík vyberieme z rúry a dáme hneď chladiť
- Poleva – čokoládu zalejeme rozohriatou smotanou, pridáme pastu a miešame, kým sa nevytvorí krémová konzistencia. Dáme na bok
- Dekorácia - zafarbenú glukózu dáme na pečiaci papier, dáme do rúry a pečieme 150C, cca 45 min.
- Po vychladnutí prelejeme chlebík čokoládou tak, aby pekne stekala po stranách, posypeme nasekanými pistáciami. Chvíľku necháme polevu stuhnúť. Až potom dozdobíme dekoráciou: vysušenými ananásmi, karamelové špirály, karamelové ostnané oriešky. Dookola chlebíku pomrvíme zvytok nadrvených pistácií.
- Dookola chlebíku pomrvíme zvytok nadrvených pistácií. S vreckom a špičkou spravíme pár kopčekov mascarpone krému