Mrkvový darček od Katky
Popis
Ingrediencie
Korpus
- 6 vajec
- 200g masla izbovej teploty
- 230g kryštálový cukor
- 50g mleté mandle
- 30g mandle plátky
- 30g kandizovaná pomarančová kôra
- 50g nasekané vlašské orechy
- 100g cream cheese natur
- Kôra z jedného bio pomaranča
- Šťava z jedného bio pomaranča
- 200g strúhaná mrkva
- 2 malé lyžičky škorice
- Štipka kardamónu
- 1dcl rum
- 5 kvapiek esenciálneho oleja pomaranč
- 1 prášok do pečiva
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
- 200g hladká múka
Sirup
- 30g cukor
- 70g voda
- 15g pomarančová šťava
Krém
- 500g mascarpone
- 150g creamcheese natur
- 50g práškový cukor
- 5 kvapiek pomarančového oleja
- 30g maslo
- Slaný karamel
Slaný karamel
- 130g cukor krupica
- 40g maslo
- 100ml šľahačková smotana
- soľ
Ozdoby
- 3 celé mrkvy
- 1 pomaranč
- Mleté vlašské orechy
- Čerstvý tymián prípadne rozmarín
- Jedlé kvietky
Postup
- Rozohrejeme si rúru na 200 stupňov
- Ako prvé si pripravíme slaný karamel
- Upálime cukor na karamel, pridáme do neho maslo, premiešame a pridáme šľahačku. Premiešame, až kým nevznikne hustá karamelová zmes. Na záver pridáme štipku soli
- Pripravíme si korpus. Oddelíme si bielka a z nich a z polovice cukru /115g/ si vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka, maslo a zvyšný cukor /115g/ vyšľaháme do peny. Pridáme pomarančovú kôru, pomarančovú šťavu, captain morgen, mleté aj nasekané mandle, cream cheese, esenciálny olej a premixujeme
- Potom pridáme orechy, kandizovanú pomarančovú kôru, škoricu, kardamón, strúhanú mrkvu a múku s práškom do pečiva a sódou a znovu premiešame. Nakoniec ručne vpracujeme vyšľahané bielka a vylejeme do formy. Vložíme do rúry a pečieme na 185 stupňov 50 minút
- Počas pečenia si nachystáme sirup, ktorý si uvaríme z vody a cukru, povaríme a pridáme pomarančovú šťavu
- Potom si nachystáme krém. Prešľaháme zmäknuté maslo s cukrom, pridáme creamcheese, mascarpone, pomarančový olej a postupne zašľaháme aj vychladnutý slaný kramel
- Nakoniec si nachystáme potrebné ozdoby – plátky mrkvy, pomaranč, tymián, orechy a kvety
- Po upečení korpus necháme vychladnúť a potom ho rozrežeme napolovicu
- Potrieme sirupom a navrstvíme krém. Založíme vrchný korpus a celý ho obtrieme zvyšným krémom. Na záver dozdobíme
Korpus
- 6 vajec
- 200g masla izbovej teploty
- 230g kryštálový cukor
- 50g mleté mandle
- 30g mandle plátky
- 30g kandizovaná pomarančová kôra
- 50g nasekané vlašské orechy
- 100g cream cheese natur
- Kôra z jedného bio pomaranča
- Šťava z jedného bio pomaranča
- 200g strúhaná mrkva
- 2 malé lyžičky škorice
- Štipka kardamónu
- 1dcl rum
- 5 kvapiek esenciálneho oleja pomaranč
- 1 prášok do pečiva
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
- 200g hladká múka
Sirup
- 30g cukor
- 70g voda
- 15g pomarančová šťava
Krém
- 500g mascarpone
- 150g creamcheese natur
- 50g práškový cukor
- 5 kvapiek pomarančového oleja
- 30g maslo
- Slaný karamel
Slaný karamel
- 130g cukor krupica
- 40g maslo
- 100ml šľahačková smotana
- soľ
Ozdoby
- 3 celé mrkvy
- 1 pomaranč
- Mleté vlašské orechy
- Čerstvý tymián prípadne rozmarín
- Jedlé kvietky
- Rozohrejeme si rúru na 200 stupňov
- Ako prvé si pripravíme slaný karamel
- Upálime cukor na karamel, pridáme do neho maslo, premiešame a pridáme šľahačku. Premiešame, až kým nevznikne hustá karamelová zmes. Na záver pridáme štipku soli
- Pripravíme si korpus. Oddelíme si bielka a z nich a z polovice cukru /115g/ si vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka, maslo a zvyšný cukor /115g/ vyšľaháme do peny. Pridáme pomarančovú kôru, pomarančovú šťavu, captain morgen, mleté aj nasekané mandle, cream cheese, esenciálny olej a premixujeme
- Potom pridáme orechy, kandizovanú pomarančovú kôru, škoricu, kardamón, strúhanú mrkvu a múku s práškom do pečiva a sódou a znovu premiešame. Nakoniec ručne vpracujeme vyšľahané bielka a vylejeme do formy. Vložíme do rúry a pečieme na 185 stupňov 50 minút
- Počas pečenia si nachystáme sirup, ktorý si uvaríme z vody a cukru, povaríme a pridáme pomarančovú šťavu
- Potom si nachystáme krém. Prešľaháme zmäknuté maslo s cukrom, pridáme creamcheese, mascarpone, pomarančový olej a postupne zašľaháme aj vychladnutý slaný kramel
- Nakoniec si nachystáme potrebné ozdoby – plátky mrkvy, pomaranč, tymián, orechy a kvety
- Po upečení korpus necháme vychladnúť a potom ho rozrežeme napolovicu
- Potrieme sirupom a navrstvíme krém. Založíme vrchný korpus a celý ho obtrieme zvyšným krémom. Na záver dozdobíme