Mrkvový koláč s pekanovými orechmi podľa Bei
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 460 g čerstvej mrkvy ( hmotnosť po očistení)
- 80 g pekanových orechov
- 170 g kryštálového cukru
- 200 g hnedého cukru
- 6 vajec
- 200 g rastlinného oleja
- 1 PL vanilkového extraktu
- 450 g polohrubej múky
- 1 PL mletej škorice
- 2 ČL sódy bikarbóny
- 2 ČL jemnej morskej soli
- 1 prášok do pečiva
- 1/2 ČL mletého muškátového orieška
- Na dokončenie 2 PL horkého kakaového prášku
Krém
- 140 g masla izbovej teploty
- 280 g Cream cheese classic
- ¼ ČL jemnej morskej soli
- 1 PL vanilkového extraktu
- Šťava z ½ citróna
- Cca 200 g práškového cukru
- Voliteľné: na dekorovanie gélové potravinárske farbivo v ľubovoľných odtieňoch
Dekorácia – sladké mrkvičky
- ½ šálky sušeného plnotučného mlieka
- ½ šálky práškového cukru
- 100 g kondenzovaného mlieka
- oranžová a zelená gélová potravinová farba (pozn.: ak nie je oranžová farba, získame ju zmiešaním červenej a žltej)
Postup
- Rúru dáme zohrievať na 180°C v režime teplý vzduch. Orechy vysypeme na pečiaci papier a necháme ich opiecť po dobu cca 7 minút. Pripravíme si dve menšie tortové formy (tvar môžeme zvoliť ľubovoľný)
- Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle, odložíme
- Orechy presekáme tak, aby nám zostali priznané kúsky. Odložíme
- Vo väčšej mise poriadne zmiešame vajíčka, oba cukry, olej a vanilkový extrakt
- V druhej mise zmiešame preosiate suché ingrediencie, okrem kakaa. Z tejto sypkej zmesi vezmeme cca 2 PL a premiešame ju s orechmi
- Metličkou spojíme suché a mokré ingrediencie a keď sa prepoja, pridáme postupne mrkvu a nakoniec orechy. Cesto vylejeme do foriem a pečieme cca 50 – 60 minút (podľa veľkosti použitých foriem. Rúru necháme zapnutú
- Po upečení necháme korpusy vychladiť, vrchy zarovnáme pílkovým nožom a rozkrojíme na pláty, ktoré budeme následne plniť krémom a vrstviť na seba
- Vyrobíme si časť dekorácie – jedlú hlinu – odrezky z upečeného cesta prstami rozdrobíme, premiešame s kakaom, rozprestrieme na rovný plech a dáme ešte na chvíľu piecť
- Krém - maslo pokrájame na menšie kúsky a miešame v mise robota spolu s cream cheese dohladka. Pridáme soľ, citrónovú šťavu a vanilkový extrakt
- Nakoniec k zmesi postupne preosievame cukor (pridáme množstvo podľa chuti) a všetko spojíme do hladkého krému
- Krémom spojíme pláty cesta a v tenkej vrstve ho potrieme aj po celom povrchu. Zvyšok krému môžeme zmiešať s farbou a povrch koláča ešte ozdobiť podľa vlastného vkusu
- Mrkvičky - Zo sušeného mlieka, cukru a kondenzovaného mlieka rukami vymiešame kompaktnú zmes. Asi ¼ oddelíme a zafarbíme na zeleno, väčšiu časť na oranžovo. Farby pridávame postupne, pokiaľ nedosiahneme požadovanú intenzitu. Zmes potom rozdelíme ( vyjde cca 8 – 10 menších mrkvičiek) a rukami vytvarujeme – oranžové mrkvičky a zelené lístky. Nakoniec plochou špáradla naznačíme jemné zárezy, aby kúsky pôsobili autenticky
- Na servírovacie plató navrstvíme koláč/tortu, povrch posypeme jedlou hlinou a ozdobíme jedlými mrkvičkami
Cesto
- 460 g čerstvej mrkvy ( hmotnosť po očistení)
- 80 g pekanových orechov
- 170 g kryštálového cukru
- 200 g hnedého cukru
- 6 vajec
- 200 g rastlinného oleja
- 1 PL vanilkového extraktu
- 450 g polohrubej múky
- 1 PL mletej škorice
- 2 ČL sódy bikarbóny
- 2 ČL jemnej morskej soli
- 1 prášok do pečiva
- 1/2 ČL mletého muškátového orieška
- Na dokončenie 2 PL horkého kakaového prášku
Krém
- 140 g masla izbovej teploty
- 280 g Cream cheese classic
- ¼ ČL jemnej morskej soli
- 1 PL vanilkového extraktu
- Šťava z ½ citróna
- Cca 200 g práškového cukru
- Voliteľné: na dekorovanie gélové potravinárske farbivo v ľubovoľných odtieňoch
Dekorácia – sladké mrkvičky
- ½ šálky sušeného plnotučného mlieka
- ½ šálky práškového cukru
- 100 g kondenzovaného mlieka
- oranžová a zelená gélová potravinová farba (pozn.: ak nie je oranžová farba, získame ju zmiešaním červenej a žltej)
- Rúru dáme zohrievať na 180°C v režime teplý vzduch. Orechy vysypeme na pečiaci papier a necháme ich opiecť po dobu cca 7 minút. Pripravíme si dve menšie tortové formy (tvar môžeme zvoliť ľubovoľný)
- Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle, odložíme
- Orechy presekáme tak, aby nám zostali priznané kúsky. Odložíme
- Vo väčšej mise poriadne zmiešame vajíčka, oba cukry, olej a vanilkový extrakt
- V druhej mise zmiešame preosiate suché ingrediencie, okrem kakaa. Z tejto sypkej zmesi vezmeme cca 2 PL a premiešame ju s orechmi
- Metličkou spojíme suché a mokré ingrediencie a keď sa prepoja, pridáme postupne mrkvu a nakoniec orechy. Cesto vylejeme do foriem a pečieme cca 50 – 60 minút (podľa veľkosti použitých foriem. Rúru necháme zapnutú
- Po upečení necháme korpusy vychladiť, vrchy zarovnáme pílkovým nožom a rozkrojíme na pláty, ktoré budeme následne plniť krémom a vrstviť na seba
- Vyrobíme si časť dekorácie – jedlú hlinu – odrezky z upečeného cesta prstami rozdrobíme, premiešame s kakaom, rozprestrieme na rovný plech a dáme ešte na chvíľu piecť
- Krém - maslo pokrájame na menšie kúsky a miešame v mise robota spolu s cream cheese dohladka. Pridáme soľ, citrónovú šťavu a vanilkový extrakt
- Nakoniec k zmesi postupne preosievame cukor (pridáme množstvo podľa chuti) a všetko spojíme do hladkého krému
- Krémom spojíme pláty cesta a v tenkej vrstve ho potrieme aj po celom povrchu. Zvyšok krému môžeme zmiešať s farbou a povrch koláča ešte ozdobiť podľa vlastného vkusu
- Mrkvičky - Zo sušeného mlieka, cukru a kondenzovaného mlieka rukami vymiešame kompaktnú zmes. Asi ¼ oddelíme a zafarbíme na zeleno, väčšiu časť na oranžovo. Farby pridávame postupne, pokiaľ nedosiahneme požadovanú intenzitu. Zmes potom rozdelíme ( vyjde cca 8 – 10 menších mrkvičiek) a rukami vytvarujeme – oranžové mrkvičky a zelené lístky. Nakoniec plochou špáradla naznačíme jemné zárezy, aby kúsky pôsobili autenticky
- Na servírovacie plató navrstvíme koláč/tortu, povrch posypeme jedlou hlinou a ozdobíme jedlými mrkvičkami