Nadin chlieb s pekanovými orechmi a figami
Popis
Ingrediencie
Chlieb
- 600 g hladkej pšeničnej múky
- 100 g hladkej celozrnnej pšeničnej múky
- 100 g žitnej celozrnnej múky
- 400 ml vody
- 1 polievková lyžica medu
- 42 g droždia
- Troška cukru
- 4 čajové lyžičky soli
- 100 g sušených fíg (mäkkých)
Domáca paštéta
- 200 g kačacie pečienky
- 50 ml šľahačka
- 75 g maslo
- 1 lyžica koňak
- 1 vetvička tymianu
- 1/2 šalotky
- soľ
- korenie
- rozpustené maslo
- guľôčky ružového korenia na ozdobu
Postup
- Chlieb – z teplej vody, trošky cukru a droždia si necháme vzísť kvások. Medzitým si v rúre opečieme orechy na 8 – 10 minút pri 150 stupňoch
- Zmiešame si spolu všetky múky, pridáme soľ, med a kvások. Vypracujeme hladké cesto do ktorého nakoniec pridáme nasekané orechy a figy. Necháme 40 minút kysnúť
- Následne spracujeme bochník chleba, ktorý opäť necháme ďalšiu polhodinku vykysnúť. Zľahka pomúčime a žiletkou ozdobne nakrojíme
- Rúru rozohrejeme na 250 stupňov, v spodnej časti necháme starší plech. Vložíme náš chlebík a do staršieho plechu vylejeme 150 ml teplej vody. Ihneď zavrieme, stiahneme teplotu na 235 stupňov a pečieme 15 minút
- Následne teplotu stiahneme na 200 – 210 stupňov a dopekáme ďalšiu polhodinu. Po zaklepaní na korku musí zvoniť. Ihneď dáme na mriežku vychladnúť
- Domáca paštéta – Na troche masla restujeme šalotku do zlatista. Potom pridáme očistené a na kocky nakrájane pečienky, tymian a pár minút restujeme
- Koňak necháme vyvariť. Osolíme, okoreníme. Zalejeme šľahačkou a minútu povaríme
- Ešte horúce rozmixujeme a po kúskoch pridávame maslo
Chlieb
- 600 g hladkej pšeničnej múky
- 100 g hladkej celozrnnej pšeničnej múky
- 100 g žitnej celozrnnej múky
- 400 ml vody
- 1 polievková lyžica medu
- 42 g droždia
- Troška cukru
- 4 čajové lyžičky soli
- 100 g sušených fíg (mäkkých)
Domáca paštéta
- 200 g kačacie pečienky
- 50 ml šľahačka
- 75 g maslo
- 1 lyžica koňak
- 1 vetvička tymianu
- 1/2 šalotky
- soľ
- korenie
- rozpustené maslo
- guľôčky ružového korenia na ozdobu
- Chlieb – z teplej vody, trošky cukru a droždia si necháme vzísť kvások. Medzitým si v rúre opečieme orechy na 8 – 10 minút pri 150 stupňoch
- Zmiešame si spolu všetky múky, pridáme soľ, med a kvások. Vypracujeme hladké cesto do ktorého nakoniec pridáme nasekané orechy a figy. Necháme 40 minút kysnúť
- Následne spracujeme bochník chleba, ktorý opäť necháme ďalšiu polhodinku vykysnúť. Zľahka pomúčime a žiletkou ozdobne nakrojíme
- Rúru rozohrejeme na 250 stupňov, v spodnej časti necháme starší plech. Vložíme náš chlebík a do staršieho plechu vylejeme 150 ml teplej vody. Ihneď zavrieme, stiahneme teplotu na 235 stupňov a pečieme 15 minút
- Následne teplotu stiahneme na 200 – 210 stupňov a dopekáme ďalšiu polhodinu. Po zaklepaní na korku musí zvoniť. Ihneď dáme na mriežku vychladnúť
- Domáca paštéta – Na troche masla restujeme šalotku do zlatista. Potom pridáme očistené a na kocky nakrájane pečienky, tymian a pár minút restujeme
- Koňak necháme vyvariť. Osolíme, okoreníme. Zalejeme šľahačkou a minútu povaríme
- Ešte horúce rozmixujeme a po kúskoch pridávame maslo