Nadin mrkvový koláč s mrkvovými čipsami
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 250 g krupicového cukru (polovica môže byt hnedý cukor)
- 160 g opečených a nasekaných vlašských orechov
- 4 vajíčka
- 210 g oleja
- 315 g nastrúhanej mrkvy
- 3 lyžice javorového sirupu
- 275 g hladkej múky
- 3 lyžice bieleho jogurtu
- 1 kypriaci prášok
- 1/8 ks muškátového oriešku
- 1,5 lyžičky cejlónskej škorice
- 1 lyžička mletého zázvoru
- Citrónová kôra
- Soľ
Krém
- 500 g tučného tvarohu
- 250 g bieleho jogurtu
- 100 g práškového cukru
- Citrónová kôra
Mrkvové čipsy
- 120 ml vody
- 150 g cukru
- 2 väčšie mrkvy
- Práškový cukor
Postup
- Cesto – ručne vymiešame olej, cukor, vajíčka, javorový sirup a citrónovú kôru. Pridáme mix suchých surovín (múka, kypriaci prášok, soľ, korenie). Primiešame jogurt a orechy a nakoniec mrkvu. Pečieme cca hodinu pri 155 stupňoch
- Krém – všetko spolu vyšľaháme do hladkého hustého krému
- Mrkvové čipsy – cukor necháme rozpustiť vo vode a 15 minút v ňom varíme, na plátky nastrúhanú mrkvu. Vyberieme, necháme odkvapkať a poukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme pri 120 stupňoch cca 20 minút. Potom pocukrujeme a opálime pištoľou tak, aby cukor skaramelizoval
Cesto
- 250 g krupicového cukru (polovica môže byt hnedý cukor)
- 160 g opečených a nasekaných vlašských orechov
- 4 vajíčka
- 210 g oleja
- 315 g nastrúhanej mrkvy
- 3 lyžice javorového sirupu
- 275 g hladkej múky
- 3 lyžice bieleho jogurtu
- 1 kypriaci prášok
- 1/8 ks muškátového oriešku
- 1,5 lyžičky cejlónskej škorice
- 1 lyžička mletého zázvoru
- Citrónová kôra
- Soľ
Krém
- 500 g tučného tvarohu
- 250 g bieleho jogurtu
- 100 g práškového cukru
- Citrónová kôra
Mrkvové čipsy
- 120 ml vody
- 150 g cukru
- 2 väčšie mrkvy
- Práškový cukor
- Cesto – ručne vymiešame olej, cukor, vajíčka, javorový sirup a citrónovú kôru. Pridáme mix suchých surovín (múka, kypriaci prášok, soľ, korenie). Primiešame jogurt a orechy a nakoniec mrkvu. Pečieme cca hodinu pri 155 stupňoch
- Krém – všetko spolu vyšľaháme do hladkého hustého krému
- Mrkvové čipsy – cukor necháme rozpustiť vo vode a 15 minút v ňom varíme, na plátky nastrúhanú mrkvu. Vyberieme, necháme odkvapkať a poukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme pri 120 stupňoch cca 20 minút. Potom pocukrujeme a opálime pištoľou tak, aby cukor skaramelizoval