Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Náhrobný kameň od Miňa

Náhrobný kameň od Miňa

Popis

Ingrediencie

Korpus
  • 400g mletých mandlí
  • 500g tekvicového pyré
  • 450g trstinového cukru
  • 260g hladkej múky
  • 10 vajec
  • 2ks kypriaci prášok
  • ½ kávová lyž. mletého kardamónu
  • 200g horká čokoláda
  • 20g kakao
  • štipka soli
Plnka
  • 500g maslo
  • 300g tekvicové pyré
  • 400g biela čokoláda
  • 400g brusnicové pyré
  • 10g agar
Zdobenie torty
  • 250g biela poťahová hmota
  • 250g poťahová hmota (telová farba)
  • 1,5Kg poťahová hmota (čierna)
  • 200g malinové pyré
  • Potravinárske lepidlo
Sušienkové cesto
  • 150g hladká múka
  • 100g maslo
  • 50g práškový cukor
  • 1 žĺtok
  • 10g čierne kakao

Postup

  1. Bielka so štipkou soli vyšľaháme na sneh. Žĺtka vyšľaháme s cukrom do bledej peny. Pridáme pyré, premiešame. Pridáme mleté mandle. Zmiešame s múkou, kypriacim práškom, kakaom a kardamónom. Zmes postupne primiešavame do mokrých surovín. Do cesta vlejeme ešte roztopenú čokoládu a nakoniec opatrne zamiešame vyšľahaný sneh
  2. Zmes rozdelíme na 2 časti. Vylejeme do pripravených plechov, vystlaných papierom na pečenie. Pečieme pri 175 stupňoch približne 20 minút
  3. Korpus vyberieme z formy a necháme vychladnúť na izbovú teplotu, a oba korpusy prerežeme na polovice na menšie obdĺžniky
  4. Pripravíme si plnku. Maslo si prešľaháme a pridáme do neho ganache z bielej čokolády a tekvicového pyré
  5. Urobíme si ovocnú zložku z brusnicového pyré a agaru. Brusnicové pyré privedieme do varu a pridáme agar, čím sa nám táto zmes zahustí
  6. Pripraveným krémom z tekvicového pyré a brusnicového pyré plníme korpusy. Po naplnení potrieme zvonka plnkou a obalíme čiernou poťahovkou. Dáme stuhnúť do chladničky
  7. Z marshmallow cukríkov a burizónov si spravíme hmotu, z ktorej si vytvarujeme náhrobný kameň, a obalíme ho do čierneho fondánu
  8. Medzi tým si spravíme ozdoby na tortu. Z telového fondánu si urobíme prsty a mozog, ktorý potom potrieme malinovým pyré
  9. Tortu dozdobíme ozdobami a posypeme pripravenou „hlinou“, ktorú sme si pripravili zo sušienkového cesta, zmiešaním všetkých surovín, piekli pri teplote 180 stupňov asi 15 minút, nechali sme vychladnúť a potom podrvili
Korpus
  • 400g mletých mandlí
  • 500g tekvicového pyré
  • 450g trstinového cukru
  • 260g hladkej múky
  • 10 vajec
  • 2ks kypriaci prášok
  • ½ kávová lyž. mletého kardamónu
  • 200g horká čokoláda
  • 20g kakao
  • štipka soli
Plnka
  • 500g maslo
  • 300g tekvicové pyré
  • 400g biela čokoláda
  • 400g brusnicové pyré
  • 10g agar
Zdobenie torty
  • 250g biela poťahová hmota
  • 250g poťahová hmota (telová farba)
  • 1,5Kg poťahová hmota (čierna)
  • 200g malinové pyré
  • Potravinárske lepidlo
Sušienkové cesto
  • 150g hladká múka
  • 100g maslo
  • 50g práškový cukor
  • 1 žĺtok
  • 10g čierne kakao
  1. Bielka so štipkou soli vyšľaháme na sneh. Žĺtka vyšľaháme s cukrom do bledej peny. Pridáme pyré, premiešame. Pridáme mleté mandle. Zmiešame s múkou, kypriacim práškom, kakaom a kardamónom. Zmes postupne primiešavame do mokrých surovín. Do cesta vlejeme ešte roztopenú čokoládu a nakoniec opatrne zamiešame vyšľahaný sneh
  2. Zmes rozdelíme na 2 časti. Vylejeme do pripravených plechov, vystlaných papierom na pečenie. Pečieme pri 175 stupňoch približne 20 minút
  3. Korpus vyberieme z formy a necháme vychladnúť na izbovú teplotu, a oba korpusy prerežeme na polovice na menšie obdĺžniky
  4. Pripravíme si plnku. Maslo si prešľaháme a pridáme do neho ganache z bielej čokolády a tekvicového pyré
  5. Urobíme si ovocnú zložku z brusnicového pyré a agaru. Brusnicové pyré privedieme do varu a pridáme agar, čím sa nám táto zmes zahustí
  6. Pripraveným krémom z tekvicového pyré a brusnicového pyré plníme korpusy. Po naplnení potrieme zvonka plnkou a obalíme čiernou poťahovkou. Dáme stuhnúť do chladničky
  7. Z marshmallow cukríkov a burizónov si spravíme hmotu, z ktorej si vytvarujeme náhrobný kameň, a obalíme ho do čierneho fondánu
  8. Medzi tým si spravíme ozdoby na tortu. Z telového fondánu si urobíme prsty a mozog, ktorý potom potrieme malinovým pyré
  9. Tortu dozdobíme ozdobami a posypeme pripravenou „hlinou“, ktorú sme si pripravili zo sušienkového cesta, zmiešaním všetkých surovín, piekli pri teplote 180 stupňov asi 15 minút, nechali sme vychladnúť a potom podrvili