Náhrobný kameň od Miňa
Popis
Ingrediencie
Korpus
- 400g mletých mandlí
- 500g tekvicového pyré
- 450g trstinového cukru
- 260g hladkej múky
- 10 vajec
- 2ks kypriaci prášok
- ½ kávová lyž. mletého kardamónu
- 200g horká čokoláda
- 20g kakao
- štipka soli
Plnka
- 500g maslo
- 300g tekvicové pyré
- 400g biela čokoláda
- 400g brusnicové pyré
- 10g agar
Zdobenie torty
- 250g biela poťahová hmota
- 250g poťahová hmota (telová farba)
- 1,5Kg poťahová hmota (čierna)
- 200g malinové pyré
- Potravinárske lepidlo
Sušienkové cesto
- 150g hladká múka
- 100g maslo
- 50g práškový cukor
- 1 žĺtok
- 10g čierne kakao
Postup
- Bielka so štipkou soli vyšľaháme na sneh. Žĺtka vyšľaháme s cukrom do bledej peny. Pridáme pyré, premiešame. Pridáme mleté mandle. Zmiešame s múkou, kypriacim práškom, kakaom a kardamónom. Zmes postupne primiešavame do mokrých surovín. Do cesta vlejeme ešte roztopenú čokoládu a nakoniec opatrne zamiešame vyšľahaný sneh
- Zmes rozdelíme na 2 časti. Vylejeme do pripravených plechov, vystlaných papierom na pečenie. Pečieme pri 175 stupňoch približne 20 minút
- Korpus vyberieme z formy a necháme vychladnúť na izbovú teplotu, a oba korpusy prerežeme na polovice na menšie obdĺžniky
- Pripravíme si plnku. Maslo si prešľaháme a pridáme do neho ganache z bielej čokolády a tekvicového pyré
- Urobíme si ovocnú zložku z brusnicového pyré a agaru. Brusnicové pyré privedieme do varu a pridáme agar, čím sa nám táto zmes zahustí
- Pripraveným krémom z tekvicového pyré a brusnicového pyré plníme korpusy. Po naplnení potrieme zvonka plnkou a obalíme čiernou poťahovkou. Dáme stuhnúť do chladničky
- Z marshmallow cukríkov a burizónov si spravíme hmotu, z ktorej si vytvarujeme náhrobný kameň, a obalíme ho do čierneho fondánu
- Medzi tým si spravíme ozdoby na tortu. Z telového fondánu si urobíme prsty a mozog, ktorý potom potrieme malinovým pyré
- Tortu dozdobíme ozdobami a posypeme pripravenou „hlinou“, ktorú sme si pripravili zo sušienkového cesta, zmiešaním všetkých surovín, piekli pri teplote 180 stupňov asi 15 minút, nechali sme vychladnúť a potom podrvili
Korpus
- 400g mletých mandlí
- 500g tekvicového pyré
- 450g trstinového cukru
- 260g hladkej múky
- 10 vajec
- 2ks kypriaci prášok
- ½ kávová lyž. mletého kardamónu
- 200g horká čokoláda
- 20g kakao
- štipka soli
Plnka
- 500g maslo
- 300g tekvicové pyré
- 400g biela čokoláda
- 400g brusnicové pyré
- 10g agar
Zdobenie torty
- 250g biela poťahová hmota
- 250g poťahová hmota (telová farba)
- 1,5Kg poťahová hmota (čierna)
- 200g malinové pyré
- Potravinárske lepidlo
Sušienkové cesto
- 150g hladká múka
- 100g maslo
- 50g práškový cukor
- 1 žĺtok
- 10g čierne kakao
- Bielka so štipkou soli vyšľaháme na sneh. Žĺtka vyšľaháme s cukrom do bledej peny. Pridáme pyré, premiešame. Pridáme mleté mandle. Zmiešame s múkou, kypriacim práškom, kakaom a kardamónom. Zmes postupne primiešavame do mokrých surovín. Do cesta vlejeme ešte roztopenú čokoládu a nakoniec opatrne zamiešame vyšľahaný sneh
- Zmes rozdelíme na 2 časti. Vylejeme do pripravených plechov, vystlaných papierom na pečenie. Pečieme pri 175 stupňoch približne 20 minút
- Korpus vyberieme z formy a necháme vychladnúť na izbovú teplotu, a oba korpusy prerežeme na polovice na menšie obdĺžniky
- Pripravíme si plnku. Maslo si prešľaháme a pridáme do neho ganache z bielej čokolády a tekvicového pyré
- Urobíme si ovocnú zložku z brusnicového pyré a agaru. Brusnicové pyré privedieme do varu a pridáme agar, čím sa nám táto zmes zahustí
- Pripraveným krémom z tekvicového pyré a brusnicového pyré plníme korpusy. Po naplnení potrieme zvonka plnkou a obalíme čiernou poťahovkou. Dáme stuhnúť do chladničky
- Z marshmallow cukríkov a burizónov si spravíme hmotu, z ktorej si vytvarujeme náhrobný kameň, a obalíme ho do čierneho fondánu
- Medzi tým si spravíme ozdoby na tortu. Z telového fondánu si urobíme prsty a mozog, ktorý potom potrieme malinovým pyré
- Tortu dozdobíme ozdobami a posypeme pripravenou „hlinou“, ktorú sme si pripravili zo sušienkového cesta, zmiešaním všetkých surovín, piekli pri teplote 180 stupňov asi 15 minút, nechali sme vychladnúť a potom podrvili