Opitý Izidor
Popis
Ingrediencie
Korpus
- 150 g cukor práškový
- 150 g maslo
- 4 ks vajcia
- 120 g mleté vlašské orechy
- 70 g polohrubá múka
- 1 ks kypriaci prášok
- 20 g kakao
Orechová plnka
- 100 g cukor práškový
- 200 g vlašské orechy mleté
- 150 g rum
- 1 vanilínový cukor
Kakaový krém
- 100 g cukor kryštálový
- 1 ks žĺtky
- 1 ks krémový prášok
- 300 g mlieko
- 300 g maslo
- 40 g kakao
Čokoládová poleva
- 110 g smotana 33%
- 130 g čokoláda horká
- 25 g maslo
Dohotovenie
- 150 g džem marhuľový alebo ríbezľový
Postup
Korpus
Maslo necháme zmäknúť, pridáme 70g preosiateho práškového cukor a 4 žĺtky, vymiešame do peny
- 4 bielky a 80g práškového cukru vyšľaháme na tuhý sneh
- Múku preosejeme, pridáme pomleté vlašské orechy, preosiate kakao, kypriaci prášok, premiešame
- Do maslovej peny primiešame zmes múky s orechami a kakaom, nakoniec zľahka vmiešame tuhý bielkový sneh
- Rozotrieme na plech pokrytý papierom rozmer 30x30 cm a pri teplote 160 – 180°C pečieme 25 -30 minút
Orechová plnka
Zomleté orechy krátko opražíme na zvýraznenie chuti, pridáme preosiaty práškový cukor, vanilínový cukor, zalejeme rumom, zamiešame
- Rozotrieme na upečený, vychladnutý plát potretý džemom a necháme krátko odstáť
Kakaový krém
2/3 mlieka, cukor kryštálový, dáme variť
- 1/3 mlieka, zlatý klas, žĺtok rozmiešame
- Zmes vlejeme do vriaceho mlieka, uvaríme základný žĺtkový krém (puding)
- Krém za občasného premiešania vychladíme, môžeme priamo v stroji, aby sa nám neurobili hrudky a kôra na povrchu
- Do vychladnutého krému zašľaháme maslo, vznikne hladký krém
- Dochutíme preosiatym kakaom a rozotrieme na orechovú náplň, zahladíme
- Necháme stuhnúť a polejeme čokoládou, vhodne dozdobíme
Čokoládová poleva
Čokoládu nahrejeme, pridáme smotanu a maslo. Dôkladne vymiešame, aby bola lesklá, nešľaháme!
Korpus
- 150 g cukor práškový
- 150 g maslo
- 4 ks vajcia
- 120 g mleté vlašské orechy
- 70 g polohrubá múka
- 1 ks kypriaci prášok
- 20 g kakao
Orechová plnka
- 100 g cukor práškový
- 200 g vlašské orechy mleté
- 150 g rum
- 1 vanilínový cukor
Kakaový krém
- 100 g cukor kryštálový
- 1 ks žĺtky
- 1 ks krémový prášok
- 300 g mlieko
- 300 g maslo
- 40 g kakao
Čokoládová poleva
- 110 g smotana 33%
- 130 g čokoláda horká
- 25 g maslo
Dohotovenie
- 150 g džem marhuľový alebo ríbezľový
Korpus
Maslo necháme zmäknúť, pridáme 70g preosiateho práškového cukor a 4 žĺtky, vymiešame do peny
- 4 bielky a 80g práškového cukru vyšľaháme na tuhý sneh
- Múku preosejeme, pridáme pomleté vlašské orechy, preosiate kakao, kypriaci prášok, premiešame
- Do maslovej peny primiešame zmes múky s orechami a kakaom, nakoniec zľahka vmiešame tuhý bielkový sneh
- Rozotrieme na plech pokrytý papierom rozmer 30x30 cm a pri teplote 160 – 180°C pečieme 25 -30 minút
Orechová plnka
Zomleté orechy krátko opražíme na zvýraznenie chuti, pridáme preosiaty práškový cukor, vanilínový cukor, zalejeme rumom, zamiešame
- Rozotrieme na upečený, vychladnutý plát potretý džemom a necháme krátko odstáť
Kakaový krém
2/3 mlieka, cukor kryštálový, dáme variť
- 1/3 mlieka, zlatý klas, žĺtok rozmiešame
- Zmes vlejeme do vriaceho mlieka, uvaríme základný žĺtkový krém (puding)
- Krém za občasného premiešania vychladíme, môžeme priamo v stroji, aby sa nám neurobili hrudky a kôra na povrchu
- Do vychladnutého krému zašľaháme maslo, vznikne hladký krém
- Dochutíme preosiatym kakaom a rozotrieme na orechovú náplň, zahladíme
- Necháme stuhnúť a polejeme čokoládou, vhodne dozdobíme
Čokoládová poleva
Čokoládu nahrejeme, pridáme smotanu a maslo. Dôkladne vymiešame, aby bola lesklá, nešľaháme!