Orechová bábovka od Julky
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 270 g masla
- 400 g cukru trstinového
- 6 vajec (veľkosť L)
- 100g pekanových orechov
- 50g vlašských orechov
- 300 g polohrubej múky
- 170 g plnotučného mlieka
- Olej + strúhanka na vymazanie formy
Na ozdobenie
- 1 čerstvý pomaranč
- 1dcl pomarančovej šťavy
- 20g kryštálového cukru
- Hnedý rum
- Biela čokoláda 100g
- Smotana na šľahanie 60ml
- Cca 50g pekanových orechov
- Čučoriedky a bylinky
Postup
- Vajcia izbovej teploty rozdelíme na bielka a žĺtka
- Zo snehu a cca 1/3 cukru vyšľaháme sneh. Najskôr pomocou balónovej metličky. Sneh začíname šľahať od najnižšej rýchlosti a postupne rýchlosť zvyšujeme, aby sneh nabral objem a miešame. Keď bielko začína naberať objem pridáme cukor a kým nie je cukor takmer vôbec cítiť, tak šľaháme ďalej, kým (sneh vytvorí špičku). Odložíme na bok
- Formu na bábovku poriadne vymastíme olejom a vysypeme strúhankou
- Maslo mixujeme pomocou trecej metly aspoň 8-10 minút v stolnom mixéri. Maslo sa musí krásne rozvoňať, zosvetliť a zväčšiť svoj objem. Až potom pridáme postupne cukor a šľaháme ďalších 10 minút
- Potom zašľaháme postupne po jednom žĺtka
- Následne tenkým pramienkom pridávame mlieko (tu si vymeníme už nástavec na balónový)
- Až bude mlieko spojené s cestom, pomocou stierky postupne vmiešame preosiatu múku a zmes orechov. Nakoniec vmiešame sneh
- Medzitým rozohrejeme rúru na cca 160 stupňov a pečieme približne 50 min.
- Či je bábovka hotová rozpoznáme podľa zapichnutej špajdle
- Keď je bábovka upečená, vyberieme ju z rúry a počkáme približne 2 minútky. Potom ju vyklopíme a zdobíme
- Zdobenie - na panvici si opražíme pekanové orechy
- Pomaranč rozrežeme na polovicu a krájame na mesiačiky. Rozložíme ich na panvicu a posypeme cukrom
- Počkáme, kým sa cukor skaramelizuje a potom prileje alkohol, ktorý sa pokúsime zapáliť (ak sa nám to nepodarí, počkáme kým sa alkohol nezredukuje)
- Čokoládu nakrájame na drobno a prilejeme horúcu smotanu a miešame, kým sa čokoláda nerozpustí a nezačne mať lesk
- Keď sa bábovka upečie, nanesieme vrstvu čokolády a na vrch poukladáme pomaranče, pekanové orechy, čučoriedky a bylinky a je hotovo
Cesto
- 270 g masla
- 400 g cukru trstinového
- 6 vajec (veľkosť L)
- 100g pekanových orechov
- 50g vlašských orechov
- 300 g polohrubej múky
- 170 g plnotučného mlieka
- Olej + strúhanka na vymazanie formy
Na ozdobenie
- 1 čerstvý pomaranč
- 1dcl pomarančovej šťavy
- 20g kryštálového cukru
- Hnedý rum
- Biela čokoláda 100g
- Smotana na šľahanie 60ml
- Cca 50g pekanových orechov
- Čučoriedky a bylinky
- Vajcia izbovej teploty rozdelíme na bielka a žĺtka
- Zo snehu a cca 1/3 cukru vyšľaháme sneh. Najskôr pomocou balónovej metličky. Sneh začíname šľahať od najnižšej rýchlosti a postupne rýchlosť zvyšujeme, aby sneh nabral objem a miešame. Keď bielko začína naberať objem pridáme cukor a kým nie je cukor takmer vôbec cítiť, tak šľaháme ďalej, kým (sneh vytvorí špičku). Odložíme na bok
- Formu na bábovku poriadne vymastíme olejom a vysypeme strúhankou
- Maslo mixujeme pomocou trecej metly aspoň 8-10 minút v stolnom mixéri. Maslo sa musí krásne rozvoňať, zosvetliť a zväčšiť svoj objem. Až potom pridáme postupne cukor a šľaháme ďalších 10 minút
- Potom zašľaháme postupne po jednom žĺtka
- Následne tenkým pramienkom pridávame mlieko (tu si vymeníme už nástavec na balónový)
- Až bude mlieko spojené s cestom, pomocou stierky postupne vmiešame preosiatu múku a zmes orechov. Nakoniec vmiešame sneh
- Medzitým rozohrejeme rúru na cca 160 stupňov a pečieme približne 50 min.
- Či je bábovka hotová rozpoznáme podľa zapichnutej špajdle
- Keď je bábovka upečená, vyberieme ju z rúry a počkáme približne 2 minútky. Potom ju vyklopíme a zdobíme
- Zdobenie - na panvici si opražíme pekanové orechy
- Pomaranč rozrežeme na polovicu a krájame na mesiačiky. Rozložíme ich na panvicu a posypeme cukrom
- Počkáme, kým sa cukor skaramelizuje a potom prileje alkohol, ktorý sa pokúsime zapáliť (ak sa nám to nepodarí, počkáme kým sa alkohol nezredukuje)
- Čokoládu nakrájame na drobno a prilejeme horúcu smotanu a miešame, kým sa čokoláda nerozpustí a nezačne mať lesk
- Keď sa bábovka upečie, nanesieme vrstvu čokolády a na vrch poukladáme pomaranče, pekanové orechy, čučoriedky a bylinky a je hotovo