Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Portské tartaletky podľa Alenky

Portské tartaletky podľa Alenky

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 300 g maslo
  • 150 g práškový cukor
  • 130 g žĺtka
  • 450 g hladká múka
  • Štipka soli
Višňová plnka
  • 400 g mrazených višní
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 80 ml portské víno
  • 1 PL pudingového prásku
  • Šťava z polovičky citróna
Krém patisserie
  • 6 ks žĺtka
  • 5 PL zarovnaná hladká múka
  • 2 ks vanilkový lusk
  • 115 g práškový cukor
  • 225 g smotana na šľahanie
  • 225 g mlieko
  • 50 g maslo
  • 100 g čokolády 70 %
Ganache z bielej čokolády
  • 150 ml šľahačky
  • 200 g bielej čokolády
Na ozdobenie
  • maliny
  • čučoriedky

Postup

  1. Všetky ingrediencie spolu zmiešame, urobíme vláčne cesto, ktoré necháme cca. 30 minút odležať v chladničke. Potom naplníme formičky a upečieme do zlatista pri teplote 170 stupňov
  2. Plnka - višne s cukrom privedieme do varu , keď zmäknú, pridáme k ním polovičku vína a povaríme 5 minút
  3. Potom ponorným mixérom chvíľku pomixujeme, avšak nie veľmi, aby nám ostali kúsky višní. Pridáme Zlatý klas zmiešaný so zvyšným vínom a uvaríme krém
  4. Necháme vychladiť
  5. Krém - mlieko so smotanou a vanilkovým luskom privedieme do varu, vypneme a necháme prikryté postáť
  6. Medzi tým si vyšľaháme žĺtka s cukrom na penu, pridáme múku a dobre prešľaháme. Z mlieka vyberieme vanilkové lusky a mlieko vlejeme k žĺtkom a prešľaháme
  7. Celú hmotu vrátime do hrnca a uvaríme z nej puding. Uvarený krém odstavíme z ohňa a primiešame maslo. Prelejeme do misky a necháme vychladnúť
  8. Povrch prikryjeme fóliou, aby sa na kréme nevytvorila kožka
  9. Z krému odoberieme štvrtinu a vmiešame do neho roztopenú čokoládu
  10. Ganache - Šľahačkovú smotanu zahrejeme, vložíme do nej bielu čokoládu a necháme rozpustiť
  11. Do vychladených tartaletiek vlejeme višňovú plnku, potom dáme krém a povrch ozdobíme čerstvým ovocím
  12. Tartaletky vrstvíme v poradí - ganache, višňová plnka a patisserie krém. Ozdobíme ovocím
Cesto
  • 300 g maslo
  • 150 g práškový cukor
  • 130 g žĺtka
  • 450 g hladká múka
  • Štipka soli
Višňová plnka
  • 400 g mrazených višní
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 80 ml portské víno
  • 1 PL pudingového prásku
  • Šťava z polovičky citróna
Krém patisserie
  • 6 ks žĺtka
  • 5 PL zarovnaná hladká múka
  • 2 ks vanilkový lusk
  • 115 g práškový cukor
  • 225 g smotana na šľahanie
  • 225 g mlieko
  • 50 g maslo
  • 100 g čokolády 70 %
Ganache z bielej čokolády
  • 150 ml šľahačky
  • 200 g bielej čokolády
Na ozdobenie
  • maliny
  • čučoriedky
  1. Všetky ingrediencie spolu zmiešame, urobíme vláčne cesto, ktoré necháme cca. 30 minút odležať v chladničke. Potom naplníme formičky a upečieme do zlatista pri teplote 170 stupňov
  2. Plnka - višne s cukrom privedieme do varu , keď zmäknú, pridáme k ním polovičku vína a povaríme 5 minút
  3. Potom ponorným mixérom chvíľku pomixujeme, avšak nie veľmi, aby nám ostali kúsky višní. Pridáme Zlatý klas zmiešaný so zvyšným vínom a uvaríme krém
  4. Necháme vychladiť
  5. Krém - mlieko so smotanou a vanilkovým luskom privedieme do varu, vypneme a necháme prikryté postáť
  6. Medzi tým si vyšľaháme žĺtka s cukrom na penu, pridáme múku a dobre prešľaháme. Z mlieka vyberieme vanilkové lusky a mlieko vlejeme k žĺtkom a prešľaháme
  7. Celú hmotu vrátime do hrnca a uvaríme z nej puding. Uvarený krém odstavíme z ohňa a primiešame maslo. Prelejeme do misky a necháme vychladnúť
  8. Povrch prikryjeme fóliou, aby sa na kréme nevytvorila kožka
  9. Z krému odoberieme štvrtinu a vmiešame do neho roztopenú čokoládu
  10. Ganache - Šľahačkovú smotanu zahrejeme, vložíme do nej bielu čokoládu a necháme rozpustiť
  11. Do vychladených tartaletiek vlejeme višňovú plnku, potom dáme krém a povrch ozdobíme čerstvým ovocím
  12. Tartaletky vrstvíme v poradí - ganache, višňová plnka a patisserie krém. Ozdobíme ovocím