Portské tartaletky podľa Alenky
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 300 g maslo
- 150 g práškový cukor
- 130 g žĺtka
- 450 g hladká múka
- Štipka soli
Višňová plnka
- 400 g mrazených višní
- 1 PL kryštálového cukru
- 80 ml portské víno
- 1 PL pudingového prásku
- Šťava z polovičky citróna
Krém patisserie
- 6 ks žĺtka
- 5 PL zarovnaná hladká múka
- 2 ks vanilkový lusk
- 115 g práškový cukor
- 225 g smotana na šľahanie
- 225 g mlieko
- 50 g maslo
- 100 g čokolády 70 %
Ganache z bielej čokolády
- 150 ml šľahačky
- 200 g bielej čokolády
Na ozdobenie
- maliny
- čučoriedky
Postup
- Všetky ingrediencie spolu zmiešame, urobíme vláčne cesto, ktoré necháme cca. 30 minút odležať v chladničke. Potom naplníme formičky a upečieme do zlatista pri teplote 170 stupňov
- Plnka - višne s cukrom privedieme do varu , keď zmäknú, pridáme k ním polovičku vína a povaríme 5 minút
- Potom ponorným mixérom chvíľku pomixujeme, avšak nie veľmi, aby nám ostali kúsky višní. Pridáme Zlatý klas zmiešaný so zvyšným vínom a uvaríme krém
- Necháme vychladiť
- Krém - mlieko so smotanou a vanilkovým luskom privedieme do varu, vypneme a necháme prikryté postáť
- Medzi tým si vyšľaháme žĺtka s cukrom na penu, pridáme múku a dobre prešľaháme. Z mlieka vyberieme vanilkové lusky a mlieko vlejeme k žĺtkom a prešľaháme
- Celú hmotu vrátime do hrnca a uvaríme z nej puding. Uvarený krém odstavíme z ohňa a primiešame maslo. Prelejeme do misky a necháme vychladnúť
- Povrch prikryjeme fóliou, aby sa na kréme nevytvorila kožka
- Z krému odoberieme štvrtinu a vmiešame do neho roztopenú čokoládu
- Ganache - Šľahačkovú smotanu zahrejeme, vložíme do nej bielu čokoládu a necháme rozpustiť
- Do vychladených tartaletiek vlejeme višňovú plnku, potom dáme krém a povrch ozdobíme čerstvým ovocím
- Tartaletky vrstvíme v poradí - ganache, višňová plnka a patisserie krém. Ozdobíme ovocím
Cesto
- 300 g maslo
- 150 g práškový cukor
- 130 g žĺtka
- 450 g hladká múka
- Štipka soli
Višňová plnka
- 400 g mrazených višní
- 1 PL kryštálového cukru
- 80 ml portské víno
- 1 PL pudingového prásku
- Šťava z polovičky citróna
Krém patisserie
- 6 ks žĺtka
- 5 PL zarovnaná hladká múka
- 2 ks vanilkový lusk
- 115 g práškový cukor
- 225 g smotana na šľahanie
- 225 g mlieko
- 50 g maslo
- 100 g čokolády 70 %
Ganache z bielej čokolády
- 150 ml šľahačky
- 200 g bielej čokolády
Na ozdobenie
- maliny
- čučoriedky
- Všetky ingrediencie spolu zmiešame, urobíme vláčne cesto, ktoré necháme cca. 30 minút odležať v chladničke. Potom naplníme formičky a upečieme do zlatista pri teplote 170 stupňov
- Plnka - višne s cukrom privedieme do varu , keď zmäknú, pridáme k ním polovičku vína a povaríme 5 minút
- Potom ponorným mixérom chvíľku pomixujeme, avšak nie veľmi, aby nám ostali kúsky višní. Pridáme Zlatý klas zmiešaný so zvyšným vínom a uvaríme krém
- Necháme vychladiť
- Krém - mlieko so smotanou a vanilkovým luskom privedieme do varu, vypneme a necháme prikryté postáť
- Medzi tým si vyšľaháme žĺtka s cukrom na penu, pridáme múku a dobre prešľaháme. Z mlieka vyberieme vanilkové lusky a mlieko vlejeme k žĺtkom a prešľaháme
- Celú hmotu vrátime do hrnca a uvaríme z nej puding. Uvarený krém odstavíme z ohňa a primiešame maslo. Prelejeme do misky a necháme vychladnúť
- Povrch prikryjeme fóliou, aby sa na kréme nevytvorila kožka
- Z krému odoberieme štvrtinu a vmiešame do neho roztopenú čokoládu
- Ganache - Šľahačkovú smotanu zahrejeme, vložíme do nej bielu čokoládu a necháme rozpustiť
- Do vychladených tartaletiek vlejeme višňovú plnku, potom dáme krém a povrch ozdobíme čerstvým ovocím
- Tartaletky vrstvíme v poradí - ganache, višňová plnka a patisserie krém. Ozdobíme ovocím