Pusinková Red Velvet torta podľa Julky
Popis
Ingrediencie
Cesto
-
(x2 pretože budeme piecť viac korpusov)
- 175 g polohrubej múky
- 2 vajcia
- 160 g kryštálový cukru
- 200 ml kyslého mlieka
- 100 ml oleja
- 1 čl sódy bikarbóny
- 1,5 čl červeného potravinárskeho farbiva
- 1 pl octu
- 1 pl holandského kakaa
- 1/2 čl vanilky
- Čučoriedkový likér na poliatie cesta
Krém
- 750g mascarpone
- 150 ml šľahačky
- 250g jemného tvarohu
- Trošku z vanilkového lusku
- Práškový cukor podľa chuti
- 250g mrazeného ovocia
- 50g kryštálového cukru
- 2dcl griotky
Na ozdobenie - Pusinky
- 4 kusy bielka
- 250g kryštálového cukru
- Jahody
- Čučoriedky
Postup
- V miske najprv vymiešame vajíčka s cukrom. Keď nám vznikne bledá pena, pridáme kyslé mlieko (v ktorom zmiešame potravinárske farbivo) a olej
- Do cesta preosejeme múku a kakao. Pridáme vanilku a na malých otáčkach vyšľaháme
- Nakoniec si do malého pohárika pridáme lyžicu octu so sódou. Počkáme kým zreagujú a prilejeme do cesta
- Vymiešané cesto nalejeme do dvoch foriem, ktoré sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme pri 180 stupňoch približne 25 - 30minút, alebo kým nie je špáradlo po pichnutí do stredu korpusu úplne suché
- Korpusy necháme vychladnúť
- V kuchynskom robote vymiešame krém. Mascarpone by malo mať teplotu cca 16 stupňov a podobne aj všetky ingrediencie
- Približne 2/3 krému naplníme tortu. Zvyšnú časť krému potrieme vonkajšie strany torty
- Do stredu torty budeme pridávať skramelizované ovocie, ktoré pripravíme nasledovne: necháme rozpustiť cukor, po rozpustení pridáme ovocie a zalejeme griotkou. Počkáme kým sa ovocie pekne nerozpustí a necháme vychladnúť
- PUSINKY - Bielka s cukrom miešame (nešľaháme) v miske vo vodnom kúpeli do rozpustenia cukru. Potom teplú hmotu prelejeme do šľahača. Chvíľu šľaháme na nižších otáčkach, potom na maximálných cca 10 minút, kým nemáme tuhý sneh
- V závere môžeme pridať pár kvapiek potravinárskej červenej farby a krátko prešľaháme
- Sneh preložíme do zdobiaceho vrecka s ozdobným nadstavcom a robíme srdiečka na plech vystlaný papierom na pečenie
- Pečivo sušíme pri teplote cca 110-120 stupňov cca na 15min a potom stiahneme rúru na 50 stupňov a sušíme ďalších 15-20min., potom ho necháme ešte chvíľu vo vypnutej pootvorenej rúre. Rúru počas pečenia neotvárame
- Po vychladnutí tortu zdobíme
Cesto
-
(x2 pretože budeme piecť viac korpusov)
- 175 g polohrubej múky
- 2 vajcia
- 160 g kryštálový cukru
- 200 ml kyslého mlieka
- 100 ml oleja
- 1 čl sódy bikarbóny
- 1,5 čl červeného potravinárskeho farbiva
- 1 pl octu
- 1 pl holandského kakaa
- 1/2 čl vanilky
- Čučoriedkový likér na poliatie cesta
Krém
- 750g mascarpone
- 150 ml šľahačky
- 250g jemného tvarohu
- Trošku z vanilkového lusku
- Práškový cukor podľa chuti
- 250g mrazeného ovocia
- 50g kryštálového cukru
- 2dcl griotky
Na ozdobenie - Pusinky
- 4 kusy bielka
- 250g kryštálového cukru
- Jahody
- Čučoriedky
- V miske najprv vymiešame vajíčka s cukrom. Keď nám vznikne bledá pena, pridáme kyslé mlieko (v ktorom zmiešame potravinárske farbivo) a olej
- Do cesta preosejeme múku a kakao. Pridáme vanilku a na malých otáčkach vyšľaháme
- Nakoniec si do malého pohárika pridáme lyžicu octu so sódou. Počkáme kým zreagujú a prilejeme do cesta
- Vymiešané cesto nalejeme do dvoch foriem, ktoré sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme pri 180 stupňoch približne 25 - 30minút, alebo kým nie je špáradlo po pichnutí do stredu korpusu úplne suché
- Korpusy necháme vychladnúť
- V kuchynskom robote vymiešame krém. Mascarpone by malo mať teplotu cca 16 stupňov a podobne aj všetky ingrediencie
- Približne 2/3 krému naplníme tortu. Zvyšnú časť krému potrieme vonkajšie strany torty
- Do stredu torty budeme pridávať skramelizované ovocie, ktoré pripravíme nasledovne: necháme rozpustiť cukor, po rozpustení pridáme ovocie a zalejeme griotkou. Počkáme kým sa ovocie pekne nerozpustí a necháme vychladnúť
- PUSINKY - Bielka s cukrom miešame (nešľaháme) v miske vo vodnom kúpeli do rozpustenia cukru. Potom teplú hmotu prelejeme do šľahača. Chvíľu šľaháme na nižších otáčkach, potom na maximálných cca 10 minút, kým nemáme tuhý sneh
- V závere môžeme pridať pár kvapiek potravinárskej červenej farby a krátko prešľaháme
- Sneh preložíme do zdobiaceho vrecka s ozdobným nadstavcom a robíme srdiečka na plech vystlaný papierom na pečenie
- Pečivo sušíme pri teplote cca 110-120 stupňov cca na 15min a potom stiahneme rúru na 50 stupňov a sušíme ďalších 15-20min., potom ho necháme ešte chvíľu vo vypnutej pootvorenej rúre. Rúru počas pečenia neotvárame
- Po vychladnutí tortu zdobíme