Ražno-pšeničný kvet s tuniakovou nátierkou
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 450g pšeničná chlebová múka
- 100g ražná chlebová múka
- 100g ražná celozrnná múka
- 1/2 droždie
- 350g voda
- 11g soľ
- Čierny sezam
Nátierka
- 2 konzervy tuniaka
- 100g tavený syr
- 1ks šalotka
- 50g krájané olivy
- 50g malé kapary v náleve
- Korenie, soľ
- Polievkové bylinky
Postup
- V hnetacej mise zmiešať 300g vody so všetkou múkou, hnietiť cca 5 min. Prekryť a nechať prebiehať autolýzu cca 15min.
- Zarobiť si vo zvyšku vody a droždia kvások a 5 min. ho nechať aktivovať. Pridať do zamieseného cesta a miesiť cca 5 min. Prekryť na cca 15 min.
- Pridať soľ a opäť hnietiť. Preložiť do mierne vymastenej misy, prekryť a nechať kysnúť na teplom mieste cca 45 min.
- Nátierka – scedíme tuniaka, pridáme nakrájanú na drobno šalotku, nakrájané olivy, kapary, tavený syr a poriadne premiešame, okoreníme a osolíme. Dáme do chladu
- Zapneme rúru na 230 stupňov, 2 plechy necháme predhriať
- Po vykysnutí cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na 10 rovnakých dielov (odvážime). Jeden diel vytvarujeme do gule, jemne pokropíme a vyvaľkáme v čiernom sezame, odložíme mierne podkysnúť. 9 dielov vyvaľkáme do rovnakého tvaru lúčov a umiestnime na papier na pečenie tak, že sezamová guľa bude stred a od nej pôjde 9 lúčov, tie postupne zatáčame jedným smerom, aby sa vytvorila špirála. Lúče pomúčime cez sitko a sezamovú guľu cez šablónu vytvoríme vzor
- Ak ostane čas, necháme ešte pár minút podkysnúť
- Keď je rúra predhriata, vytiahneme horný plech a rýchlo naň preložíme chlebík s papierom, vložíme do rúry a do spodného plechu nalejeme vriacu vodu. Necháme piecť 10 min. Potom plech s vodou vyberieme, znížime teplotu na 210 stupňov a necháme piecť ďalších cca 20 min. Po dopečení necháme vychladnúť na mriežke
Cesto
- 450g pšeničná chlebová múka
- 100g ražná chlebová múka
- 100g ražná celozrnná múka
- 1/2 droždie
- 350g voda
- 11g soľ
- Čierny sezam
Nátierka
- 2 konzervy tuniaka
- 100g tavený syr
- 1ks šalotka
- 50g krájané olivy
- 50g malé kapary v náleve
- Korenie, soľ
- Polievkové bylinky
- V hnetacej mise zmiešať 300g vody so všetkou múkou, hnietiť cca 5 min. Prekryť a nechať prebiehať autolýzu cca 15min.
- Zarobiť si vo zvyšku vody a droždia kvások a 5 min. ho nechať aktivovať. Pridať do zamieseného cesta a miesiť cca 5 min. Prekryť na cca 15 min.
- Pridať soľ a opäť hnietiť. Preložiť do mierne vymastenej misy, prekryť a nechať kysnúť na teplom mieste cca 45 min.
- Nátierka – scedíme tuniaka, pridáme nakrájanú na drobno šalotku, nakrájané olivy, kapary, tavený syr a poriadne premiešame, okoreníme a osolíme. Dáme do chladu
- Zapneme rúru na 230 stupňov, 2 plechy necháme predhriať
- Po vykysnutí cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na 10 rovnakých dielov (odvážime). Jeden diel vytvarujeme do gule, jemne pokropíme a vyvaľkáme v čiernom sezame, odložíme mierne podkysnúť. 9 dielov vyvaľkáme do rovnakého tvaru lúčov a umiestnime na papier na pečenie tak, že sezamová guľa bude stred a od nej pôjde 9 lúčov, tie postupne zatáčame jedným smerom, aby sa vytvorila špirála. Lúče pomúčime cez sitko a sezamovú guľu cez šablónu vytvoríme vzor
- Ak ostane čas, necháme ešte pár minút podkysnúť
- Keď je rúra predhriata, vytiahneme horný plech a rýchlo naň preložíme chlebík s papierom, vložíme do rúry a do spodného plechu nalejeme vriacu vodu. Necháme piecť 10 min. Potom plech s vodou vyberieme, znížime teplotu na 210 stupňov a necháme piecť ďalších cca 20 min. Po dopečení necháme vychladnúť na mriežke