Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Rubikova kocka pre gentlemanov podľa Lucky

Rubikova kocka pre gentlemanov podľa Lucky

Popis

Ingrediencie

Mandľové cesto (joconde)
  • 100 g mandľová múka
  • 85 g práškový cukor
  • 30 g múka hladká
  • 2,5 ks vajec
  • 3 ks bielok
  • 15 g cukor krupica
  • 35 g maslo roztopené
Černicové coulis (omáčka)
  • 290 g černicové pyré
  • 40 g cukor krupica
  • 50 g glukóza
  • 6 g pektín NH
Bavorský mousse (pena)
  • 150 g šľahačky 33 %
  • 150 g mlieko
  • 3 g vanilková pasta
  • 60 g žĺtka
  • 30 g cukor krupica
  • 40 g želatínová masa = 6 g želatíny + 36 g voda
  • 230 g šľahačka 33%
Zrkadlová poleva
  • 300 g cukor kryštál
  • 200 g kondenzované mlieko
  • 150 ml voda
  • 20 g želatína prášok
  • 125 ml voda
  • 350 g biela čokoláda
  • Gélové farby: biela, čierna, zlatá
Velúr
  • Kakaové maslo
  • Čierna farba
Dekorácia
  • Zlatý plátok
  • Zlatý prach

Postup

  1. Černicový coulis (omáčka): Zohrejeme glukózu s pyré na 50 stupňov. Postupne pridávame cukor zmiešaný s pektínom, necháme prevariť. Trochu vychladíme a naplníme silikónové polgule 25 ks. Dáme zamraziť. Zvyškom černicového coulis naplníme ďalších 25 ks polguliek silikónovej formy. Na ne položíme zamrazené polgule aby sa vytvorila celá guľa a dáme opäť mraziť
  2. Mandľové cesto (joconde) – preosejeme mandľovú múku, práškový cukor a múku. Zapracujeme do múky 2,5 vajec. V miske vymiešame bielka do tuha a pomaly pridáme cukor krupicu. Miešame kým nevznikne krásna meringue. Zmes zapracujeme ručne do cesta, keď je homogénne, pridáme roztopené maslo. Cesto rozotrieme na plech v tenkej vrstve a dáme piecť do rúry pri 180 stupňoch asi 8 min.
  3. Bavorský mousse – želatínu zalejeme vodou a necháme napučať. Mlieko so šľahačkou (1) a vanilkou zohrejeme na 50 stupňov. Pridáme žĺtka a cukor a varíme na 82 stupňoch. Zmes precedíme cez sitko na želatínovú masu. Necháme vychladnúť na 22 – 23 stupňov. Vyšľaháme šľahačku (2) a jemne ju vmiešame do vychladnutej zmesi
  4. Nalejeme do foriem 25 ks vyše polovicu obsahu, vložíme zamrznutú černicovú guľu a nakoniec vložíme štvorček cesta. Všetko tak, aby sa vytlačil krém a zarovnalo sa to s povrchom formy. Dáme zamraziť
  5. Zrkadlová poleva – želatínu dáme napučať do vody. Dáme variť vodu, cukor a kondenzované mlieko. Keď sa cukor roztopí, pridáme želatínu, už však nevaríme! Premiešame a cez sitko nalejem na pripravenú čokoládu. Ponorným mixérom premixujeme. Polevu rozdelíme na tri časti, každú zafarbíme inou farbou: zlatou, čiernou a bielou. Keď má poleva teplotu 30 stupňov, začneme polievať kocky uložené na mriežke
  6. Pár kociek nastriekame airbrushom na velur, čierna farba
  7. Poliate kocky ozdobíme, necháme vychladnúť a striedavo ukladáme na stojan
Mandľové cesto (joconde)
  • 100 g mandľová múka
  • 85 g práškový cukor
  • 30 g múka hladká
  • 2,5 ks vajec
  • 3 ks bielok
  • 15 g cukor krupica
  • 35 g maslo roztopené
Černicové coulis (omáčka)
  • 290 g černicové pyré
  • 40 g cukor krupica
  • 50 g glukóza
  • 6 g pektín NH
Bavorský mousse (pena)
  • 150 g šľahačky 33 %
  • 150 g mlieko
  • 3 g vanilková pasta
  • 60 g žĺtka
  • 30 g cukor krupica
  • 40 g želatínová masa = 6 g želatíny + 36 g voda
  • 230 g šľahačka 33%
Zrkadlová poleva
  • 300 g cukor kryštál
  • 200 g kondenzované mlieko
  • 150 ml voda
  • 20 g želatína prášok
  • 125 ml voda
  • 350 g biela čokoláda
  • Gélové farby: biela, čierna, zlatá
Velúr
  • Kakaové maslo
  • Čierna farba
Dekorácia
  • Zlatý plátok
  • Zlatý prach
  1. Černicový coulis (omáčka): Zohrejeme glukózu s pyré na 50 stupňov. Postupne pridávame cukor zmiešaný s pektínom, necháme prevariť. Trochu vychladíme a naplníme silikónové polgule 25 ks. Dáme zamraziť. Zvyškom černicového coulis naplníme ďalších 25 ks polguliek silikónovej formy. Na ne položíme zamrazené polgule aby sa vytvorila celá guľa a dáme opäť mraziť
  2. Mandľové cesto (joconde) – preosejeme mandľovú múku, práškový cukor a múku. Zapracujeme do múky 2,5 vajec. V miske vymiešame bielka do tuha a pomaly pridáme cukor krupicu. Miešame kým nevznikne krásna meringue. Zmes zapracujeme ručne do cesta, keď je homogénne, pridáme roztopené maslo. Cesto rozotrieme na plech v tenkej vrstve a dáme piecť do rúry pri 180 stupňoch asi 8 min.
  3. Bavorský mousse – želatínu zalejeme vodou a necháme napučať. Mlieko so šľahačkou (1) a vanilkou zohrejeme na 50 stupňov. Pridáme žĺtka a cukor a varíme na 82 stupňoch. Zmes precedíme cez sitko na želatínovú masu. Necháme vychladnúť na 22 – 23 stupňov. Vyšľaháme šľahačku (2) a jemne ju vmiešame do vychladnutej zmesi
  4. Nalejeme do foriem 25 ks vyše polovicu obsahu, vložíme zamrznutú černicovú guľu a nakoniec vložíme štvorček cesta. Všetko tak, aby sa vytlačil krém a zarovnalo sa to s povrchom formy. Dáme zamraziť
  5. Zrkadlová poleva – želatínu dáme napučať do vody. Dáme variť vodu, cukor a kondenzované mlieko. Keď sa cukor roztopí, pridáme želatínu, už však nevaríme! Premiešame a cez sitko nalejem na pripravenú čokoládu. Ponorným mixérom premixujeme. Polevu rozdelíme na tri časti, každú zafarbíme inou farbou: zlatou, čiernou a bielou. Keď má poleva teplotu 30 stupňov, začneme polievať kocky uložené na mriežke
  6. Pár kociek nastriekame airbrushom na velur, čierna farba
  7. Poliate kocky ozdobíme, necháme vychladnúť a striedavo ukladáme na stojan