Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Štefanova rusínska chalúpka

Štefanova rusínska chalúpka

Popis

Ingrediencie

Medové cesto
  • 500 g múka hladká špeciál
  • 225 g cukor práškový
  • 180 g med
  • 3 vajcia
  • 1,5 čajovej lyžičky (zarovnanej) sódy bikarbóny
  • 12 g perníkového korenia
Bielková glazúra
  • 1 bielko
  • 150 g práškový cukor
  • citrónová šťava – pár kvapiek

Postup

  1. Múku a cukor preosejeme, pridáme sódu bikarbónu a perníkové korenie. Pridáme mierne nahriaty (50 °C) med a vajcia
  2. Vypracujeme cesto a necháme ho zabalené odležať 24 hodín
  3. Po odležaní vyvaľkáme na plát hrubý 3 – 5 mm, vykrajujeme medovníčky, ktoré ukladáme na vymastený plech alebo mastný papier
  4. Pečieme veľmi krátko 5 - 7 min pri teplote 220 – 230 °C do svetlohnedej farby, teplovzdušná rúra 170°C
  5. Po upečení ešte teplé potrieme rozšľahaným vajíčkom
  6. Necháme odležať do druhého dňa a zdobíme bielkovou glazúrou
  7. Cukor preosejeme minimálne 3 x a spolu s bielkami miešame do hustej peny. Pomocou kornútika, alebo malého vrecka a špičky zdobíme
Medové cesto
  • 500 g múka hladká špeciál
  • 225 g cukor práškový
  • 180 g med
  • 3 vajcia
  • 1,5 čajovej lyžičky (zarovnanej) sódy bikarbóny
  • 12 g perníkového korenia
Bielková glazúra
  • 1 bielko
  • 150 g práškový cukor
  • citrónová šťava – pár kvapiek
  1. Múku a cukor preosejeme, pridáme sódu bikarbónu a perníkové korenie. Pridáme mierne nahriaty (50 °C) med a vajcia
  2. Vypracujeme cesto a necháme ho zabalené odležať 24 hodín
  3. Po odležaní vyvaľkáme na plát hrubý 3 – 5 mm, vykrajujeme medovníčky, ktoré ukladáme na vymastený plech alebo mastný papier
  4. Pečieme veľmi krátko 5 - 7 min pri teplote 220 – 230 °C do svetlohnedej farby, teplovzdušná rúra 170°C
  5. Po upečení ešte teplé potrieme rozšľahaným vajíčkom
  6. Necháme odležať do druhého dňa a zdobíme bielkovou glazúrou
  7. Cukor preosejeme minimálne 3 x a spolu s bielkami miešame do hustej peny. Pomocou kornútika, alebo malého vrecka a špičky zdobíme