Štefanova rusínska chalúpka
Popis
Ingrediencie
Medové cesto
- 500 g múka hladká špeciál
- 225 g cukor práškový
- 180 g med
- 3 vajcia
- 1,5 čajovej lyžičky (zarovnanej) sódy bikarbóny
- 12 g perníkového korenia
Bielková glazúra
- 1 bielko
- 150 g práškový cukor
- citrónová šťava – pár kvapiek
Postup
- Múku a cukor preosejeme, pridáme sódu bikarbónu a perníkové korenie. Pridáme mierne nahriaty (50 °C) med a vajcia
- Vypracujeme cesto a necháme ho zabalené odležať 24 hodín
- Po odležaní vyvaľkáme na plát hrubý 3 – 5 mm, vykrajujeme medovníčky, ktoré ukladáme na vymastený plech alebo mastný papier
- Pečieme veľmi krátko 5 - 7 min pri teplote 220 – 230 °C do svetlohnedej farby, teplovzdušná rúra 170°C
- Po upečení ešte teplé potrieme rozšľahaným vajíčkom
- Necháme odležať do druhého dňa a zdobíme bielkovou glazúrou
- Cukor preosejeme minimálne 3 x a spolu s bielkami miešame do hustej peny. Pomocou kornútika, alebo malého vrecka a špičky zdobíme
Medové cesto
- 500 g múka hladká špeciál
- 225 g cukor práškový
- 180 g med
- 3 vajcia
- 1,5 čajovej lyžičky (zarovnanej) sódy bikarbóny
- 12 g perníkového korenia
Bielková glazúra
- 1 bielko
- 150 g práškový cukor
- citrónová šťava – pár kvapiek
- Múku a cukor preosejeme, pridáme sódu bikarbónu a perníkové korenie. Pridáme mierne nahriaty (50 °C) med a vajcia
- Vypracujeme cesto a necháme ho zabalené odležať 24 hodín
- Po odležaní vyvaľkáme na plát hrubý 3 – 5 mm, vykrajujeme medovníčky, ktoré ukladáme na vymastený plech alebo mastný papier
- Pečieme veľmi krátko 5 - 7 min pri teplote 220 – 230 °C do svetlohnedej farby, teplovzdušná rúra 170°C
- Po upečení ešte teplé potrieme rozšľahaným vajíčkom
- Necháme odležať do druhého dňa a zdobíme bielkovou glazúrou
- Cukor preosejeme minimálne 3 x a spolu s bielkami miešame do hustej peny. Pomocou kornútika, alebo malého vrecka a špičky zdobíme