Svieža bazová torta podľa Miňa
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 250 g hladká múka
- 300 g práškový cukor
- 125 g maslo
- 2 vajcia
- ½ KL soľ
- 1 vanilkový cukor
- 250 ml kefír
- 1 PL octu
- 1 KL sóda bikarbóna
Plnka
- 400 g mascarpone
- 400 g tvaroh
- 100 ml smotana na šľahanie
- 200 g práškový cukor
Želatína
- 100 g želatíny na aspiky (extra silná)
- 200 ml Bazový sirup (naturfarm)
- 2 L voda
- Šťava z jedného citróna
Ozdoba
- 600 g jahody
- 1 ks Karambola
- 125 g Čučoriedky
- 10 ks Kumquaty
- 10 ks Bazový kvet
- 500 g fondán (biely)
Postup
- Cesto - maslo s cukrom vyšľaháme, pridáme postupne vajcia, šľaháme do peny. Pridáme kefír a zašľaháme. Preosiatu múku si zmiešame s vanilkovým cukrom a soľou a pridáme do zmesi. Keď sa nám všetko spojí, pridáme ocot s rozmiešanou sódou bikarbónou
- Hotové cesto vylejeme do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre pri 180 °C asi 35 minút. Po upečení necháme vychladnúť
- Želatína - želatínu necháme napučať v studenej vode, potom ju zohrejeme aby sa rozpustila, pridáme ju do vody s bazovým sirupom a citrónovou šťavou a necháme ju vychladnúť
- Plnka - mascarpone, tvaroh, cukor a smotanu si spolu vyšľaháme do zhustnutia
- Korpus na tortu si rozrežeme na polovicu a naplníme pripravenou plnkou a nakrájanými jahodami. Celú tortu obtrieme bielou plnkou a necháme dobre zachladiť (stuhnúť). Potom ju ozdobíme ovocím a kvetmi bazy
- Založíme si do formy fóliu, ktorú zabezpečíme fondánom (aby nám želatína nevytekala) a nalejeme riedku želatínu. Vložíme do chladničky a necháme dobre stuhnúť
Cesto
- 250 g hladká múka
- 300 g práškový cukor
- 125 g maslo
- 2 vajcia
- ½ KL soľ
- 1 vanilkový cukor
- 250 ml kefír
- 1 PL octu
- 1 KL sóda bikarbóna
Plnka
- 400 g mascarpone
- 400 g tvaroh
- 100 ml smotana na šľahanie
- 200 g práškový cukor
Želatína
- 100 g želatíny na aspiky (extra silná)
- 200 ml Bazový sirup (naturfarm)
- 2 L voda
- Šťava z jedného citróna
Ozdoba
- 600 g jahody
- 1 ks Karambola
- 125 g Čučoriedky
- 10 ks Kumquaty
- 10 ks Bazový kvet
- 500 g fondán (biely)
- Cesto - maslo s cukrom vyšľaháme, pridáme postupne vajcia, šľaháme do peny. Pridáme kefír a zašľaháme. Preosiatu múku si zmiešame s vanilkovým cukrom a soľou a pridáme do zmesi. Keď sa nám všetko spojí, pridáme ocot s rozmiešanou sódou bikarbónou
- Hotové cesto vylejeme do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre pri 180 °C asi 35 minút. Po upečení necháme vychladnúť
- Želatína - želatínu necháme napučať v studenej vode, potom ju zohrejeme aby sa rozpustila, pridáme ju do vody s bazovým sirupom a citrónovou šťavou a necháme ju vychladnúť
- Plnka - mascarpone, tvaroh, cukor a smotanu si spolu vyšľaháme do zhustnutia
- Korpus na tortu si rozrežeme na polovicu a naplníme pripravenou plnkou a nakrájanými jahodami. Celú tortu obtrieme bielou plnkou a necháme dobre zachladiť (stuhnúť). Potom ju ozdobíme ovocím a kvetmi bazy
- Založíme si do formy fóliu, ktorú zabezpečíme fondánom (aby nám želatína nevytekala) a nalejeme riedku želatínu. Vložíme do chladničky a necháme dobre stuhnúť