Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Talianske pepermintové makrónky podľa Bei

Talianske pepermintové makrónky podľa Bei

Popis

Ingrediencie

Makrónky
  • 150 g mandľovej múčky
  • 150 g práškového cukru
  • 55 g vaječných bielkov izbovej teploty
  • 42 g vody
  • 150 g kryštálového cukru
  • 55 g vaječných bielkov izbovej teploty
  • Štipku soli
  • na dekorovanie – kakao, matcha čaj, mletý šafrán (alebo podľa vlastného vkusu ľubovoľnú gélovú farbu)
Pepermintová ganache
  • 150 g smotany na šľahanie 33%
  • 300 g horkej čokolády
  • 80 g masla izbovej teploty
  • Cca 100 g hustého pepermintového sirupu

Postup

  1. Mandľovú múku a práškový cukor nasypeme do kuchynského robota a premiešame 2–3 krát v krátkych sekvenciách. Poriadne preosejeme (môžeme aj dva krát).
  2. Suchú zmes preložíme do misy a prepojíme s prvou polovicou (55 g) bielkov do hustej pasty
  3. Medzitým dáme kryštálový cukor a vodu do hrnca na stredný plameň
  4. Keď cukrový sirup dosiahne teplotu 104°C, začneme šľahať sneh z druhej polovice (55 g) bielkov so štipkou soli pri vyššej rýchlosti a po dosiahnutí 119°C ho za stáleho miešania pomaly vylievajte rovnomerne do snehu
  5. Pokračujeme v šľahaní pri strednej rýchlosti, pokiaľ sneh nie je úplne tuhý a hladký
  6. Rúru dáme zohrievať na 90°C v režime teplý vzduch, pripravíme plech s formou na makrónky a tiež cukrárske vrecko so stredne veľkou hladkou špičkou (pre lepšiu manipuláciu ho vsadíme do vyššieho pohára)
  7. Stierkou preložíme tretinu snehu k mandľovej paste a premiešame. Potom postupne pridávame zvyšný sneh, opatrne zapracovávame stierkou – vo výsledku musí mať zmes konzistenciu tečúcej lávy
  8. Zmes okamžite prelejeme do cukrárskeho vrecka a striekame jednotlivé makrónky
  9. Po nanesení poriadne pobúchame plechom, aby sme odstránili prípadné vzduchové bubliny a vložíme do vyhriatej rúry
  10. Sušíme po dobu 7 minút, potom teplotu zvýšime na 140°C a sušíme ďalších cca 10 minút (v závislosti od veľkosti jednotlivých makróniek a výkonu rúry)
  11. Po upečení necháme úplne vychladnúť a až potom odlepíme kúsky od podložky
  12. Táto dávka vystačí približne na dva plné plechy, s každým pracujeme samostatne – najskôr nastriekame a dáme piecť prvý. Zmes nechávame vo vrecku a druhý plech striekame až tesne pred dopečením prvého
  13. Plnka - do väčšej misy nasypeme čokoládu. V hrnčeku začneme variť smotanu. V okamihu, ako začne vrieť, ihneď ju odstavíme a zalejeme ňou čokoládu. Na chvíľu prekryjeme a krúživým pohybom necháme čokoládu rozpúšťať
  14. Neskôr stierkou miešame do doby, pokiaľ sa čokoláda nerozpustí
  15. Následne pridáme maslo, rozdelené na menšie kúsky, zapracujeme a nakoniec pridávame sirup (priebežne ochutnávame, aby sme dosiahli vyváženú chuť)
  16. Necháme vychladnúť a potom pomocou zdobiaceho vrecka plníme makrónky
  17. Zdobenie pomocou kakaa, čaju, korenia a podobne robíme až na nastriekané makrónky pomocou malého sitka
Makrónky
  • 150 g mandľovej múčky
  • 150 g práškového cukru
  • 55 g vaječných bielkov izbovej teploty
  • 42 g vody
  • 150 g kryštálového cukru
  • 55 g vaječných bielkov izbovej teploty
  • Štipku soli
  • na dekorovanie – kakao, matcha čaj, mletý šafrán (alebo podľa vlastného vkusu ľubovoľnú gélovú farbu)
Pepermintová ganache
  • 150 g smotany na šľahanie 33%
  • 300 g horkej čokolády
  • 80 g masla izbovej teploty
  • Cca 100 g hustého pepermintového sirupu
  1. Mandľovú múku a práškový cukor nasypeme do kuchynského robota a premiešame 2–3 krát v krátkych sekvenciách. Poriadne preosejeme (môžeme aj dva krát).
  2. Suchú zmes preložíme do misy a prepojíme s prvou polovicou (55 g) bielkov do hustej pasty
  3. Medzitým dáme kryštálový cukor a vodu do hrnca na stredný plameň
  4. Keď cukrový sirup dosiahne teplotu 104°C, začneme šľahať sneh z druhej polovice (55 g) bielkov so štipkou soli pri vyššej rýchlosti a po dosiahnutí 119°C ho za stáleho miešania pomaly vylievajte rovnomerne do snehu
  5. Pokračujeme v šľahaní pri strednej rýchlosti, pokiaľ sneh nie je úplne tuhý a hladký
  6. Rúru dáme zohrievať na 90°C v režime teplý vzduch, pripravíme plech s formou na makrónky a tiež cukrárske vrecko so stredne veľkou hladkou špičkou (pre lepšiu manipuláciu ho vsadíme do vyššieho pohára)
  7. Stierkou preložíme tretinu snehu k mandľovej paste a premiešame. Potom postupne pridávame zvyšný sneh, opatrne zapracovávame stierkou – vo výsledku musí mať zmes konzistenciu tečúcej lávy
  8. Zmes okamžite prelejeme do cukrárskeho vrecka a striekame jednotlivé makrónky
  9. Po nanesení poriadne pobúchame plechom, aby sme odstránili prípadné vzduchové bubliny a vložíme do vyhriatej rúry
  10. Sušíme po dobu 7 minút, potom teplotu zvýšime na 140°C a sušíme ďalších cca 10 minút (v závislosti od veľkosti jednotlivých makróniek a výkonu rúry)
  11. Po upečení necháme úplne vychladnúť a až potom odlepíme kúsky od podložky
  12. Táto dávka vystačí približne na dva plné plechy, s každým pracujeme samostatne – najskôr nastriekame a dáme piecť prvý. Zmes nechávame vo vrecku a druhý plech striekame až tesne pred dopečením prvého
  13. Plnka - do väčšej misy nasypeme čokoládu. V hrnčeku začneme variť smotanu. V okamihu, ako začne vrieť, ihneď ju odstavíme a zalejeme ňou čokoládu. Na chvíľu prekryjeme a krúživým pohybom necháme čokoládu rozpúšťať
  14. Neskôr stierkou miešame do doby, pokiaľ sa čokoláda nerozpustí
  15. Následne pridáme maslo, rozdelené na menšie kúsky, zapracujeme a nakoniec pridávame sirup (priebežne ochutnávame, aby sme dosiahli vyváženú chuť)
  16. Necháme vychladnúť a potom pomocou zdobiaceho vrecka plníme makrónky
  17. Zdobenie pomocou kakaa, čaju, korenia a podobne robíme až na nastriekané makrónky pomocou malého sitka